Dobësia e aktivitetit të punës


  • Arsyet për dobësinë e aktivitetit të punës
  • Llojet e dobësisë së aktivitetit të punës
  • Simptomat e dobësisë së punës
  • Diagnoza dobësia e aktivitetit të punës
  • Trajtimi dobësia e aktivitetit të punës
  • Dobësi Parandalimi i aktivitetit të punës dhe komplikimet e saj

Dobësia e aktivitetit të punës - një formë e funksionit abuse kontraktil e mitrës, e cila karakterizohet nga një ton të ulët të myometrium, frekuenca e rrallë e kontraktimet kontraktimet e dobëta amplitudë. Nuk është një avantazh diastolic kontraktimet (Periudha relaksim) mbi systoloy (Periudha e tkurrjes), e cila ngadalëson hapjen e qafës së mitrës dhe promovimin fetusit poshtë kanalin e lindjes.

Në obstetrikë dhe gjinekologji dobësinë e aktivitetit të punës është një nga komplikimet më të shpeshta të lindjes dhe shkaku më i zakonshëm kushte të ndryshme patologjike e fetusit dhe nënës. Numri i përgjithshëm i lindjeve në dobësinë e statistikave të punës përbëjnë rreth 7% të rasteve, ndërsa shpesh anomali ndodh në parëlinduri, të paktën - në lindjen e fëmijës së dytë dhe vijues.

Arsyet për dobësinë e aktivitetit të punës


Deri në zhvillimin e dobësisë së punës mund të çojë një gamë të gjerë të arsyeve që lidhen me mitër morfologjik inferioriteti, hormonal rregullimin dështimit lindjes, inercia strukturave funksionale nervore, sëmundjeve extragenital, çrregullime të shtatzënisë, dhe kështu me radhë. D.

Dobësia e aktivitetit të punës mund të ndodhë në patologji të mitrës (hypoplasia, mitrës, endometritis kronik, adenomyosis, antlered ose sedlovydnoy mitrës) dhe dështimit strukturor të myometrium shkaktuar nga aborti, curettage diagnostike, myomectomy konservatore dhe ndërhyrjen e dytë në të kaluarën. Dhëmbëza, doli pas trajtimit të erozionit qafës së mitrës në femra nulliparous, mund të kontribuojë gjithashtu në dobësinë e punës.

Shkaku më i zakonshëm i dobësisë së krahut të punës është një çekuilibër në mes faktorëve obuslovlivayuschimy veprimtarive aktive gjenerike (prostaglandinave, estrogjenit, oxytocin, kalcium, ndërmjetësit, etj) dhe tormozyaschimy aktiviteteve gjenerike (progesterone, magnez, enzima që shkatërrojnë ndërmjetësues, etj).

Dobësia e aktivitetit të punës shpesh zhvillon në gratë me neuro-metabolike çrregullimeve - trashje, hypothyroidism, hypofunction adrenokortikal, sindromi hypothalamic.

Dobësia e aktivitetit të punës mund të jetë për shkak të moshës primiparous fund apo të rinj; preeclampsia; lindje të parakohshme ose shtatzënia e pas-gjatë; hyperextension e mitrës me shtatzëni të shumëfishtë, fetusit të madhe, polyhydramnios; shpërpjesëtim ndërmjet madhësisë së fetusit dhe legen nënat (legen e ngushta) shkarkimin e hershëm të ujit. Deri zhvillimi i dobësisë së punës mund të çojë PREVIA placentës, shtatzëninë në kushtet e pamjaftueshmërisë kronike placental, anomalitë fetale (hipoksi, anencephaly, etj).

Përveç kësaj, dobësia e aktivitetit të punës mund të rritet gratë dobësi e përgjithshme (lodhje, stresi i tepruar mendor dhe fizik, dietë të varfër, mungesa e gjumit); dhimbje të lindjes së fëmijës, situata të pakëndshme, i pakujdesur ose shërbimit vrazhdë. Dobësia e aktivitetit të punës shpesh është një vazhdim i drejtpërdrejtë i heqjes patologjike të fazës së përkohshme të punës.

Llojet e dobësisë së aktivitetit të punës

Deri në kohën e dallojë dobësi parësor të punës dhe të mesme. Dobësia primar besohet një situatë në të cilën fillimisht zhvillimin e punës nuk aktiv (të dobët në forcë, të parregullt jetëshkurtër,) punës.

Në diskutim dobësi mesme në qoftë se ka një dobësim i përleshjeve në fund të 1 ose 2 fazë të hershme të punës pas natyrës fillimisht normal ose të shpejtë të punës.

Varieteteve të përfshijnë dobësinë e aktivitetit të punës dhe kontraktimet segmental krizave konvulsive. Kontraktimet vrullshëm të karakterizuara nga gjata (më shumë se 2 minuta) kontraktimet. Në betejat segmental nuk është e tërë tkurrje të mitrës, dhe segmentet e saj individuale. Prandaj, pavarësisht nga kontraktimet e vazhdueshme segmental, efekti i këtyre tipareve shumë.

Përcaktimin e formës klinike të dobësisë së punës ju lejon të zgjidhni taktikat për trajtimin e diferencuar e çrregullimeve.

Simptomat e dobësisë së punës

Manifestimet klinike të dobësisë kryesor të aktivitetit të punës janë: excitability reduktuar dhe ton i mitrës, frekuenca e kontraktimet - 1-2 në 10 minuta; kohëzgjatja e kontraktimeve jo më shumë se 15-20 sec.; Amplitudë (forca) kontraktimet myometrial - 20-25 mm Hg. c. Periudha kontraktimet Periudha e shkurtër e relaksimit zgjatur nga 1,5-2 herë. Rritja në intensitet, amplitudë, frekuencën e kontraktimet me kalimin e kohës ndodh.

Përleshjet në dobësi kryesore të aktivitetit të punës mund të jetë i rregullt ose të parregullt, apo bezboleznennymy maloboleznennymy. Rrjedh ndryshime strukturore në qafën e mitrës (shkurtimin, zbutjen dhe zbulimi kanali i qafës së mitrës dhe os i mitrës) vonuar.

Dobësia e aktivitetit kontraktil të mitrës dhe shpesh e shoqëruar me periudhën e dëbimit dhe periudhën pas lindjes rezultat mëvonshme dhe të hershme në gjakderdhje hypotonic.

Dobësia kryesore e aktivitetit të punës të çojë në ofrimin gjatësi vonesat, nënave lodhje, këputje të vonë të membranave, zgjatjes anhydrous interval.

Në rastin e dobësisë mesme të aktivitetit të punës kontraktimet fillimisht efektive të dobësojë, të bëhet më e shkurtër dhe më pak, deri në ndërprerjen e plotë. Kjo është shoqëruar me një rënie në excitability dhe tonin në mitër. Zbulimi i os mitrës mund të arrijë 5-6 cm pa progresion të mëtejshëm; promovimi fetus poshtë ndalesa kanalit të lindjes.

Rreziku i aktivitetit të dobët të punës është rritur rrezikun e rritëse infeksion të mitrës së asfiksisë apo vdekje intrauterine të fetusit. Me kohë të gjatë në këmbë kokën e fetusit në lëndimet e lindjes kanalin e lindjes mund të zhvillojnë nënën (hematoma, fistula vaginale).

Diagnoza dobësia e aktivitetit të punës

Për të përcaktuar natyrën e aktivitetit të punës kryhet një vlerësim klinik të efektivitetit të kontraktimet e mitrës, ton, dinamika lindjes.

Gjatë lindjes mbajtur monitoruar respektimin e kontraktimet e mitrës (tokometriya, kardiotokografike) analizon frekuencave, kohëzgjatjen dhe forcën e kontraktimet dhe krahasim tyre me norma. Kështu, faza aktive e periudhës 1 konsideruar kontraktimet e dobëta të qëndrueshme me pak se 30 sekonda. . dhe intervale të më shumë se 5 min, për periudhën 2 - 40 sekonda shkurtër.

Me dobësinë e aktivitetit të punës zgjerim të qafës së mitrës është më pak se 1 cm në orë. Shkalla dhe shpejtësia e hapjes vlerësohet në studimin e vaginale dhe indirekt - unazë lartësi kontraktsiynoyi dhe duke lëvizur kokën.

Dobësia e aktivitetit të punës thonë se nëse Faza 1 e punës në primiparous zgjat më shumë se 12 orë, dhe në deutipara - më shumë se 10 orë.

Forcat fisnore dobësi duhet të diferencohen nga mundimet dyskoordynovana sepse trajtimi i tyre do të jenë të ndryshme.

Trajtimi dobësia e aktivitetit të punës

Përzgjedhja e trajtimit të bazuar në shkaqe të shkallës së dobësisë së punës, periudha e dorëzimit, vlerësimin e fetusit dhe nënës.

Ndonjëherë intensiteti stimulim Rename të mjaftueshme për të mbajtur catheterization fshikëzës. Nëse dobësia e aktivitetit të punës shkaktuar nga polyhydramnios, amniotomy kryer. Kur nënat lodhje dhe mungesa e udhëzimeve të hypoxia dhe caktimin e fetusit asfiksisë drogës gjumë është treguar në dobësi e përgjithshme e këshillueshme për të krijuar sfondin estrogjenit-kalcium.

Place e dobesimit trajtimin e lehonisë terapi dhënë rodostimuliruyuschih. Për këtë qëllim, infuzion intravenoz i administratës oksitocin së prostaglandin E-2 (prostenon), prostaglandin F - 2 (Enzaprost). Kur dështimi rodostymulyatsyy kryer një seksion cezariane.

Kur gjetur kokën e fetusit në zgavrën e komblikut të kalojë në autopsi e perineum (perineotomiya, episiotomy) ose imponimin e pincë obstetrike.

Dobësi Parandalimi i aktivitetit të punës dhe komplikimet e saj

Në rrjedhën e shtatzënisë nga obstetër-gjinekologu një vlerësim i faktorëve të rrezikut për zhvillimin e dobësisë së punës, dhe në identifikimin e këtyre faktorëve - parandalimin e drogës dhe mendje-trup trajnimit.

Dobësia e aktivitetit të punës pothuajse gjithmonë të çojë në një përkeqësim të fetusit (hipoksi, acidosis, edema cerebrale), sepse në të njëjtën kohë e mbajtur rodostymulyatsyy parandalimin e asfiksisë fetusit.