Spermatotsele


  • Arsyet spermatotsele
  • Simptomat spermatotsele
  • Diagnoza spermatotsele
  • Trajtimi spermatotsele
  • Parashikim dhe parandalimi spermatotsele

Formuar Spermatotsele përmes përçarje rrjedhjen e sekrecioneve nga epididymis dhe akumulimi i saj në pin Strait për të formuar një zgavër patologjike në kokë ose bishtin e epididymis dhe kordonin sperme. Spermatotsele i vendosur për të prekur një formacion të rrumbullakosura, të qetë, plotnoelastichny pa dhimbje, të vendosura në scrotum mësipërm të testiseve. Përmbajtja spermatotsele mund të përfaqësohet sekret transparente ose molokopodobnym cila përfshin lëngun seminal, qelizat embrionale, spermës, qelizat yndyrë, qelizat epiteliale dhe leukocite të izoluar. Spermatotsele mund të jetë e lindur dhe e fituar, pjesa e tij e urologji përbën rreth 7% të sëmundjeve të scrotum. 

Spermatotsele është një formë beninje, shpesh shihet gjatë ndryshimeve aktive gonads (6-14 vjeç, 40-50 vjet).

Arsyet spermatotsele


Formimi i spermatotsele kongjenitale vjen nga embrionale kanalet embrionale Müller-it (hidatyda) dhe është i lidhur me një proces të pjesshëm ndarë me dysh vaginale e peritoneum, ku përgjatë epididymis dhe kordonin sperme janë zgavër nesoobschayuscheysya. Spermatotsele kongjenitale zakonisht është e vogël (2-2,5 cm) dhe përfshin një lëng transparent dritë të verdhë pa plumbin spermës.

Nëse blihen spermatotsele prodhimit dëm kanalet e farës ndodh për shkak të traumave ose sëmundjeve inflamatore të scrotum (vezikulita, orchitis, epididymitis, deferentyt). Plagosur apo pengim kanal inflamator modifikuar për shkak të pushojë të funksionojë. Tërheqja e farës nuk është një sekret, ajo mbush kanalet e zgjas mur dhe duke formuar një cist e tij. Blerë spermatotsele jetë e vetme dhe multi, me përmbajtje të ndryshme, të trasha, qumështi transparent ose ngjyrë qumështi, të përzier me spermë dhe qelizat e farës.

Simptomat spermatotsele

Spermatotsele shpesh asimptomatike dhe ngadalë në rritje në madhësi për të shkaktuar çrregullime të funksionit seksual dhe riprodhues në meshkuj. Kur spermatotsele aksidentalisht mund proschupom formimin pa dhimbje sferike në krye të scrotum.

Nëse një pacientë të mëdha spermatotsele ankohen për rritjen e madhësisë së scrotum, siklet, trishtim dhe dhimbje me lëvizjen, duke ecur, i ulur, marrëdhënie. Komplikime të mundshme përfshijnë spermatotsele thyerjes dhe pasardhësit suppurating kist.

Diagnoza spermatotsele

Një ekzaminim vizual i scrotum mund të zbuluar konturet spermatotsele i madh; prekje lejon dukshëm mbi të testiseve dhe të ndara nga ajo me arsim elastike pa dhimbje.

Metodat instrumentale e diagnozës spermatotsele - dyafanoskopyya dhe ultratingull i scrotum, në shumicën e rasteve e bëjnë të mundur për të shpejt dhe affordably për të diagnostikuar këtë gjendje.

Transillumination përdorur në njohjen andrology karakter formacioneve çantë me rreze e saj e rrezeve të dritës që kalojnë. Scrotum shkëlqim të kuq tregon se drita plotësisht kalon nëpër inde dhe formimin e lëngjeve e mbushur në dispozicion. Ndryshe nga tumoret testicular dhe shtojcë e saj spermatotsele lirisht transmeton dritë.

Diagnoza scrotal ultratinguj lejon spermatotsele me saktësinë më të madhe. Nga rezultatet e ultrazërit mund të përcaktojë vendndodhjen e cysts farës dhe vlerësojnë madhësinë e saj. Spermatotsele Ehoskopicheskie përcaktuar si një entitet homogjen që ka një mur i hollë me një skicë të qetë dhe të qartë.

Për diagnozën diferenciale të proceseve spermatotsele opuholevymy ndonjëherë shpenzojnë një shtesë MRI ose CT scan.

Spermatotsele Dyfdiahnostyky kryer me tumoret (kancerin e koqe dhe epididymis), kist dermoid dhe Hydrocele testicular.

Trajtimi spermatotsele

Në madhësi asimptomatike dhe të vogla spermatotsele trajtim të veçantë është e nevojshme, të aplikojnë menaxhim shtatzënë.

Duke rritur scrotum, duke shkaktuar siklet dhe dhimbje për shkak të deformimit të indeve përreth, prerje e kist duhet epididymis kirurgji. Si një trajtim medicinal që spermatotsele për lehtësimin e dhimbje dhe parehati përdorur analgesics dhe anti-inflammatories.

Spermatotselektomiya (heqja e epididymis kist) - operacion microsurgical që është kryer mbi një bazë pacient i jashtëm nën anestezi lokale. Kirurgjia është kryer nën zmadhim optik përmes një prerje të vogël të lëkurës në sipërfaqen e përparme e scrotum në fushën e testiseve. Cysts Vyluschuyut, duke lënë indet pandryshuar testicular dhe shtojcë e saj të paprekur. Një studim morfologjik kërkohet përmbajtje spermatotsele.

Pas pacient spermatotselektomiy për 2 ose më shumë ditë mbajtës imponuar për të mbështetur scrotum. Është e rekomanduar gjatë në ditët e para të zbatohet akull fshijnë ënjtje dhe bruising parandaluar.

Përdoret më pak zakonisht për të trajtuar spermatotsele metodat paliativ yholchatuyu aspiratës dhe sclerotherapy. Aspiratë spermatotsele birë është kryer duke përdorur Gjuha zonat më scrotum gjilpërë të veçantë uritur, nëse është e nevojshme në bazë të ultrazërit.

Në sclerotherapy pas heqjes përmbajtjen lëngshme e kist kryer një zgjidhje injeksion të veçantë (sklerozanta) direkt në të spermatotsele zgavër ndjekur nga një scrotum masazh për një shpërndarje më të barabartë të drogës. Sclerotherapy promovon muret spermatotsele aglutinimit dhe frenuar akumulimin e lëngjeve në të. Brenda një muaji pas ndërhyrjes së scrotum treguar vëzhgimet urolog.

Parashikim dhe parandalimi spermatotsele

Moti në spermatotselektomiy zakonisht i favorshëm, gradualisht zhduket defekt të dukshëm kozmetike, shërohet thyer pjellorisë spermatotsele.

Ndonjëherë pas një operacioni në scrotum mundur gjakderdhje, edemë testis shprehur cicatricial proces vas pengim dhe infertilitetit mënyra (me lëndimet vas deferens apo enëve testicular që prishin qelbëzim dhe spermë të transportit). Përveç kësaj, pas aspiratës dhe sclerotherapy me spermatotsele Kjo është rikthim i mundur për shkak se këto metoda janë përdorur në meshkuj të kufizuara në moshën riprodhuese.

Nëse dyshoni se një rikthim spermatotsele duhet të kryejë ultratinguj diagnostike të scrotum. Spermatotsele me lezionet bilaterale të shtojca testicular dhe rritje shumë të shpejtë mund të compress kanalin normal të punës dhe të çon në varfëri.

Për të parandaluar spermatotsele shmangur lëndimit dhe inflamacion të scrotum dhe mban të rregullt dhe me kohë të vetë-referohen specialistët në identifikimin e strukturave shtesë.