Keratoma senile


  • Simptomet e keratomy pleqërie
  • Komplikimet keratomy senile
  • Diagnoza e keratomy pleqërie
  • Trajtimi i keratomy pleqërie

Keratoma më e zakonshme pleqërie ndodh në moshën e vjetër. Ky fakt i dha të rritet në emër të këtij lloji Treadwheel. Këta njerëz kanë tendencë për formimin e lëkurë të thatë, mosha e të cilit i kalon 50 vjet. Disa autorë sugjerojnë se meshkujve keratomy senile vërehet më shpesh dhe në numër më të madh.

Keratomy Arsimi është për shkak të përhapjes së pakontrolluar të shtresave sipërfaqësore të epidermë (basal ose ribbed), i shoqëruar nga keratinization e qelizave epidermik. Vendndodhja senile Treadwheel kryesisht në zonat e hapura të trupit i jep arsye për të mendoj se pamja e tyre është e lidhur me ekspozimin e tepërt të lëkurës ndaj rrezeve ultravjollcë. Gjithashtu, vini re njësitë karakter trashëguar.

Simptomet e keratomy pleqërie


Arsimimi keratomy senile fillon me lëkurë të verdhë ose ngjyrë kafe spote të vogël. Njollë në fillim ngjyrë paksa e ndryshme nga lëkura përreth, por përfundimisht fillon me pigmentim dhe pikturuar në të kuqe ose ngjyrë kafe. Njëkohësisht, rritja e njollë dhe infiltrimi i saj, e cila të çojë në formimin spikatur mbi sipërfaqen e lëkurës së papules të vogla, sipërfaqja e të cilit është i vogël dhe thellimi i ngjan një këllëf. Gjatë rritjes së mëtejshme keratoma senile merr pamjen e saj të veçantë të rrumbullakët pllakë konveks. Madhësia e saj mund të jetë deri në 6 inç në diametër. Si rezultat i sipërfaqes hyperkeratosis pllakatë është e mbuluar me peshore me brirë. Në të janë cysts të shumta bri, të cilat rezultojnë nga bllokimi i follicles flokët. Kur ju hiqni peshore nga sipërfaqja nën keratomy ynfyltryrovannaya hapet dhe bleeds.

Lokalizimi i preferuar senile keratomy - a lëkurës ekspozuar zona të trupit: e prapme e duart, krahët, fytyrë dhe qafë. Shumë më pak shpesh ato ndodhin në trup. Edukimi mund të izolohet, por shpesh është i shumëfishtë në natyrë.

Keratoma pleqërishte ndryshon zhvillim të ngadaltë dhe kurs të gjatë. Ndoshta Zhdukja e saj i pavullnetshëm. Në disa raste, keratomy transformim në bri lëkurës - ngadalë në rritje në gjatësi konike shtojca brirë.

Komplikimet keratomy senile

Prirja drejt një rritje të ngadaltë por të qëndrueshme mund të çojë në se keratoma senile të arrijnë madhësi të mëdha dhe do të jetë një e metë e madhe kozmetike, veçanërisht në qoftë se ajo është e vendosur në fytyrë. Gjatë keratomy pleqërie mund të jetë i komplikuar shfaqjen e vazhdueshme të gjithnjë e më shumë Treadwheel. Ajo jep disa parehati të pacientit, sepse keratomy është formacionet konvekse dhe në këtë mënyrë të plagosur lehtë.

Megjithatë, shumica e komplikimet e keratomy pleqërie tmerrshme është keqdashje e saj. Keratoma senile referohet neoplazmat beninje të lëkurës. Por, sipas studimit të kryer në dermatologji, ajo mund të pësojë degjenerim malinje në 9-15% të rasteve. Shansi i transformimit pleqërie keratomy në tumor squamous qelizë e lëkurës ose Bazaliia. Këto ndryshime mund të kontribuojnë në edukimin e lëndimit të tij të rregullt apo të ekspozimit të tepruar UV.

Diagnoza e keratomy pleqërie

Për diagnozën e dermatolog pleqërie keratomy kryen një inspektim vizual të Arsimit dhe dermatoscopy. Kur e konsideruar arsimin duke rritur sipërfaqen e saj janë karakteristikë e thellimit dhe cysts brirë. Kur keqdashje dyshohet kërkon dermatoonkoloha urgjente konsultimit, siaskopiy e ultrazërit dhe arsimit.

Histologji keratomy senile zakonisht mbahen pas largimit të tij. Një përhapja karakteristikë model trasnformimin e keratinociteve dhe melanocytes shtresë e mprehtë, parakeratosis dhe polymorphism bërthamore. Dallimi i keratosis seborrheic ka bri dhe bazaloidnyh qelizat. Zbulimi trasnformimin e keratinociteve atipike tregon fillimin e transformimit malinje.

Diagnoza diferenciale e keratomy pleqërie bërë me lythat e zakonshme, keratosis seborrheic, papillomamy, keratomy folikulare, sëmundje Bowen, bazalioma, melanoma dhe llojet e ndryshme të nevus pigmentuar, nevus blu, kompleksi pigmentuar nevi, Setton nevus, kufirit pigmentuar nevi, etj

Trajtimi i keratomy pleqërie

Heqja keratomy pleqërie të mundshme me një lazer, electrocautery, metoda radio-valë cryodestruction, solkoderma dhe nga heqja kirurgjikale. Nëse keratoma është i shumëfishtë në natyrë, pacienti përshkruar si shtesë të trajtimit retinoids aromatike.

Electrocoagulation lehtë heq Treadwheel senile, por nuk lejon studim histologjik. Për të parandaluar përsëritjen në fund të operacionit prodhimin djegurit baza keratomy. Cryodestruction azotit lëngshme gjithashtu mund të jetë i komplikuar nga përsëritje. Më e mirë është edukimi ngrirjes ndjekur nga curettage.

Hiq lazer mund të bëhet në dy mënyra: përmes valorizimit lazer ose përdorin një rreze lazer si një bisturi. Metoda e fundit lejon keratomy largët e Histologji për të konfirmuar pastërtinë e saj. Rezultatet e mira (jo përsëritje minimale mbresë) dhe radiowave lejon heqjen e keratomy pleqërie. Prerje kirurgjikale është treguar për transformim të dyshuar malinje e shkallë të madhe apo të arsimit. Hiq solkodermom mund të përdoret në keratomy shumëfishtë dhe kryhet në disa faza. Megjithatë, kjo nuk e mbron pacientin nga mundësia e përsëritjes.