Infeksion Streptococcus


  • Karakteristikat e patogjen
  • Format klinike të infeksionit streptokoksike
  • Komplikimet e infeksioneve me streptokoke
  • Diagnoza e infeksioneve me streptokoke
  • Mjekimi i infeksioneve me streptokoke
  • Parandalimi i infeksioneve me streptokoke

Infeksionet Streptococcus - një grup i sëmundjeve, përfshirë infeksioneve shkaktuara nga flora STREPTOKOKSIKE të llojeve të ndryshme dhe paraqiten si lezioneve te traktit respirator dhe lëkurës. Infeksion Streptococcus tendencë e rrezikshme për të zhvilluar komplikime postinfectious të organeve dhe sistemeve të ndryshme.

Karakteristikat e patogjen

Streptococcus - gjini e Gram-pozitiv anaerobe fakultativ mikroorganizmave sferike, të vazhdueshme në mjedis. Streptokoket janë rezistente ndaj tharjes, i ruajtur në materiale të thata biologjike (gëlbazë, qelb) muaj. Në një temperaturë prej 60 ° C. vdesin brenda 30 minutash, nën ndikimin e dizinfektantëve kimike - 15 minuta.


Rezervuar dhe burim i infeksionit streptokoksike - zgarë baktereve streptokoke apo një formë e personit të infeksionit pacientit. Mekanizmi i transmetimit - llak. Patogjen ndarë pacientët kollitjes, teshtitjes, gjatë një telefonate. Infeksioni ndodh përmes pikëzave ajrore, si burimet kryesore të infeksionit janë njerëz, kryesisht prekin traktin e sipërm respirator (grykët, ethe flakë të kuqe). Kështu në një distancë prej më shumë se tre metra të infektuar më në dispozicion. Në disa raste, ushqyes i mundur realizimi dhe transmetimi kontakti (përmes duarve të pista, ushqimi i kontaminuar). Për streptokoket e grupit A në marrjen në të mesme kulturë Blahopryyatnuyu ushqimeve të caktuara (qumësht, vezë, butak, proshutë, etj) është e karakterizuar nga ruajtja afatgjatë dhe përhapjen e pronave virulente.

Mundësia e komplikacioneve qelbëzuese e infeksionit streptokoksike është e lartë në pacientët me djegie, plagë, gratë shtatzëna, të sapolindur, pacientët pas operacionit.

Grupi B Streptokoket zakonisht shkaktojnë infeksione urogjenitale dhe mund të transmetohen përmes kontaktit seksual.

Newborn shpesh merrni infektuar si rezultat i infeksionit të lëngut amniotik dhe kalimin e kanalit të lindjes.

Sensibilitet e natyrshme e njeriut për bakteret streptokoke është typospetsyfycheskyy imuniteti i lartë dhe nuk e parandalon infeksionin me lloj të streptokokut të dytë.

Format klinike të infeksionit streptokoksike

Simptomat Infeksionet me streptokoke janë jashtëzakonisht të ndryshme për shkak të numrit të madh të lokacioneve të mundshme të burimit të infeksionit, lloji i patogjen. Përveç kësaj, intensiteti i manifestimeve klinike të varet në shëndetin e përgjithshëm të infektuar.

Grupi A Streptokoket janë të prirur për traktin e sipërm respirator, aparate dëgjimi, të lëkurës (streptoderma) i takojnë këtij patogjene grupit fruth i keq dhe erizipela.

Sëmundje që zhvillohet si pasojë e humbjes së këtyre mikroorganizmave mund të ndahen në forma primare dhe sekondare.

Forma primare përfaqësojnë një dështim të infeksioneve inflamatore që janë bërë infeksionet portë (faringjit, pezmatim i fytit, grykët, otitis, impetigo, etj).

Forma të mesme të zhvilluar si rezultat i përfshirjes së mekanizmave autoimune dhe toksik-septike të inflamacionit në organe dhe sisteme të ndryshme.

Për forma të mesme të infeksioneve me streptokoke me mekanizëm autoimune të përfshijnë ethe reumatike, glomerulonefriti streptokokut dhe vaskulitis. Toxin-infektive natyra janë lezione nekrotike indeve të buta, abscese meta dhe peritonzillyarnyy, sepsis streptokokut.

Format e rralla klinike të infeksioneve me streptokoke: inflamacion necrotic e muskujve dhe tabelë, enterit, sindromi i shokut toksik, infeksion fokale në organet dhe indet.

Grupi B Streptokoket në shumicën e infeksioneve të shkaktojë në foshnjat, edhe pse ka ndonjë moshë. Kjo është një plagë kryesor i këtij patogjen infeksioni traktit urinar dhe porsalindur intrapartum.

Infeksion Streptococcus e sapolindur të duket si baktereminë (30%), pneumoni (32-35%) dhe meningjit. Në gjysmën e rasteve infeksioni manifestohet klinikisht në ditët e para të jetës.

Ky infeksion streptokokut të porsalindurve të ndodhë vdekshmëria jashtëzakonisht i vështirë mjedisi i sëmurë është rreth 37%. Meningjiti dhe Bakteremia mund të manifestuar veten më vonë. Në këtë rast, vranë rreth 10-20% të pacientëve, dhe gjysma e të mbijetuarve të festuar aftësi të kufizuara.

Infeksionet e grupit Streptococcus B janë shpesh shkaku i endometritis pas lindjes, cystitis, adnexitis në lindjen e fëmijës dhe komplikimeve në periudhën postoperative gjatë seksion cezariane.

Bakteremia streptokokut përveç kësaj mund të ndodhë në pacientët me dobësim të rëndë të pronave imune të organizmit (të moshuarit, pacientët me diabet, sindromi i mungesës së imunitetit, tumor malinj).

Shpesh ndodh në një ambient të zhvillimit të SARS pneumoni streptokokut. Streptokoket viridans mund të jetë shkaku i endokardit dhe valvulare këto defekte.

Mutans Streptokoku i grupit dëmtimit të dhëmbëve shkaktojnë.

Komplikimet e infeksioneve me streptokoke

Komplikimet e infeksioneve me streptokoke - një autoimune mesme dhe toksikosepticheskie organeve të sëmura dhe të sistemeve (etheve reumatike, glomerulonefriti, nekrotizues mioziti dhe fastsytom, sepsë, etj).

Diagnoza e infeksioneve me streptokoke

Diagnoza etiologjike e infeksionit streptokoksike të mukozën e faring dhe lëkurë kërkon ekzaminim bakteriologjike dhe identifikimin e patogjen. Një përjashtim mund të konsiderohet fruth i keq.

Si në ditët e sotme shumë lloje të baktereve streptokoke kanë fituar një rezistencë ndaj antibiotikëve Disa grupe, hulumtim të kujdesshëm mikrobiologjike dhe zbatimi i testit për ndjeshmërisë ndaj antibiotikëve. Diagnoza e prodhuar në volum të mjaftueshëm, nxit zgjedhjen e trajtimit efektiv.

Diagnoza e shpejtë e streptokoket e grupit A mund të krijojë patogjen brenda 15-20 minuta pas marrjes së analizave pa nxjerrjen kulturë të pastër. Megjithatë, identifikimi i streptokokeve nuk do të thotë domosdoshmërisht se ata janë faktor etiologjik në procesin patologjike, ky fakt mund të them në lidhje me rrjedhën e të cilit punonjësit e transportuesve. Ethe reumatike dhe glomerulonefriti karakterizuar pothuajse gjithmonë nga një rritje në titrit të antitrupave të streptokokeve që nga ditët e para të përkeqësimit. Titri i antitrupave për antigjenet ekstracelular të përcaktuara nga neutralizimin.

Nëse është e nevojshme, zhvilloi një anketë e infeksionit prekur streptokoksike: një rishikim të Otolaryngology, x-ray e mushkërive, me ultratinguj fshikëz, EKG, etj

Mjekimi i infeksioneve me streptokoke

Në varësi të formës së trajtimit streptokoksike infeksionit mbart gjinekolog, urolog, dermatolog, pulmonologist ose specialistë të tjerë.

Trajtim primar etiologjik i infeksioneve me streptokoke forma klinike është të emërojë një kurs të antibiotikëve seri penicilinës, i cili streptokoket kanë ndjeshmëri shumë të lartë. Nëse ka joefikasiteti në antibiotik përdorin atë për më shumë se pesë ditë, ndryshimin e drogës. Është e këshillueshme për të provuar ndjeshmërinë e kulturës patogjen të drogave të ndryshme (erythromycin, azitromicines, clarithromycin, oxacillin, etj) grupe për një zgjedhje më të besueshëm të antibiotikut. Praktika tregon se të drogës tetracycline, hentomitsin kanamycin dhe i paefektshëm.

Trajtimi Pathogenetic dhe simptomatik varet formën klinike e sëmundjes. Nëse është e nevojshme, emërimi i një kursi të gjatë të antibiotikëve (në format sekondare të infeksionit streptokoksike) shpesh përshkruajnë afat-vepruar.

Vërejtur kohët e fundit një efekt pozitiv në sëmundjen dhe përdorimin e agjentëve imunoglobulina imunostimulues njeriut.

Parandalimi i infeksioneve me streptokoke

Parandalimi i infeksionit infeksionit streptokoksike nënkupton masat e higjienës personale dhe parandalimin e kontakteve individuale në një ekip të ngushtë të njerëzve me sëmundje të frymëmarrjes, veshin një ene të përpunimit maskë dhe sipërfaqeve, të cilat do të mund të merrni larje germs dorë me ujë dhe sapun.

Parandalimi i përgjithshëm është që të zbatojë sistematikisht kontrollojnë grupe shëndetësore, të provimeve parandaluese në shkolla dhe kopshte, izolimi i pacientëve të identifikuar një masat adekuate terapeutike zbulojnë forma të fshehura të infeksioneve zgarë STREPTOKOKSIKE dhe prolechivanie tyre.

Për të liruar trupin e patogjen dhe kuruar OBSH rekomandon përdorimin e penicilinë për të paktën 10 ditë.

Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet parandalimit të infeksionit nozokomiale me infeksion streptokoksike, sepse infeksioni në një pacient në spital është për të dobësuar shtetin, në kohë të më shumë të ngjarë, dhe natyrisht i infeksionit në këta pacientë në mënyrë të konsiderueshme më të vështirë.

Parandalimi i lindjes infeksionit dhe sapolindur është me kujdes standardet sanitare dhe mënyra projektuar për zyrat gjinekologji dhe amësisë.