Ureteral ngushtim


  • Shkaqet e ureteral ngushtim
  • Simptomet e ureteral ngushtim
  • Diagnoza e ureteral ngushtim
  • Trajtimi i ureteral ngushtim
  • Prognoza për kufizimet ureteral

Në dispozicion në ngushtimin normale anatomike dhe fiziologjike të uretër, nëse është e nevojshme, mund të zgjerohet në mënyrë të konsiderueshme për shkak të murit të saj elastike. Në kontrast me ureteral ngushtim ndodhin ndryshime fijor sklerotizues ndikojnë në submucosa, shtresa e muskujve dhe muret e jashtme të uretër. Kjo nga ana çojë në atrofi e qelizave të muskujve dhe zëvendësimin e tyre në ind mbresë hypertrophy fibrave muskulore tërthor, si dhe të ndryshimeve në mur innervation. 

Si rezultat, në ngushtim ka qenë rënie të vazhdueshme në diametër të kanalit të prodhimit që të çon në përçarje të funksionit të uretër. Në zonat e mësipërme me ngushtim përmes stagnimit të rritet urinës presion mbi uretër, se ajo filloi të shtrihen, zgjatjen dhe dredhje, legen zgjerimin e mundshëm dhe zhvillimin e hydronephrosis (ureterohydronephrosis).

Kufizimet mund të ngrit në pjesë të ndryshme të uretër dhe kanë gjatësi të ndryshme. Më shpesh vërehet në ngushtim yukstavezikalnom (uretër tranzicionit në fshikëz) dhe pieloureteralnoho (kalimi legen në uretër) fusha. Vërtetë origjina ureteral ngushtim është e lindur dhe e fituar.


Kufizimet ureteral mund të jetë i njëanshëm dhe me dy anë, të vetme dhe të shumëfishta, i vërtetë (për shkak të ndryshimeve që ndikojnë në mur) dhe false (për shkak të ngjeshjes së saj nga jashtë).

Shkaqet e ureteral ngushtim

Para ngushtim kongjenitale të uretër Urologji referohet mur dhëmbëza kanal përmes anomalive ekzistuese gjenetike dhe compression saj në kryqëzimin e enëve të gjakut (p.sh. anije shtesë renale).

Shkaqet e fituara ngushtim ureteral është dëmtuar si rezultat i operacioneve dhe procedurave të ndryshme instrumentale (stenting i uretër, ureteroskopiy etj), traumave, bedsores nga gurët, infeksionet e rrugëve urinare (tuberkulozit, gonorrea) dhe inflamacion i rrethon dëmit ind (periuterita) rrezatimi.

Kur shumëfish cicatricial uretër ngushtim tuberkulozi formuar në zonat nënshtruar infiltrimit dhe ulceration. Ureteral ngushtim post-re, zakonisht në pjesën e tij të legenit dhe mund të shoqërohet me terapi rrezatimi për kancerin e prostatës, zorrës së trashë dhe gjymtimi gjenital femëror. Kufizimet ureteral pas operacionit urological (ureterolitotomiy, legen rindërtimit, segment uretër) mund të ndodhë në çdo departament të uretër.

Simptomet e ureteral ngushtim

Ngushtim ureteral klinik për shkak të shkeljes së rrjedhjes së lirë të urinës nga veshka dhe zhvillimit kundër këtij sfondi të proceseve të ndryshme patologjike: hydronephrosis, pielonefrit, urolithiasis, me lezionet bilaterale - dështimi kronik i veshkave.

Prandaj, pacientët ureteral ngushtim ankohen natyrshme në këtë sëmundje: dhimbje e shurdhër ose të mprehtë në shpinë, shkarkimi i turbullt, i urryer-nuhatje urinë, ethe, rënie në sasinë e urinës, toksicitetit të përgjithshëm, hipertension, të përzier, të vjella, m ' dhimbje të muskujve dhe të tjerët.

Diagnoza e ureteral ngushtim

Diagnoza e kufizimeve ureteral përcaktuara nga rezultatet e veshkave ultratinguj anijeve UZDG ekzaminim radiopaque, CT dhe MRI e veshkat.

Kryerja angiografi tre-dimensionale me ultratinguj me ngarkesë diuretik të njëjtën kohë lejon për të parë seksionin e avancuar e ngushtim ureteral mësipërme dhe për të vlerësuar enët e veshkave.

Urography radiografike (nxjerrës, infuzion, reaksionar) bën të mundur që të parashikoj indet e veshkave dhe të traktit urinar, ngushtimi identifikojnë gjatësi ureteral ngushtim, duke ulur vlerësimin e kapacitetit nxjerrës e veshkave.

Në raste të ndërlikuara, CT ose MRI zbuluar organe të tjera sëmundje të lidhura dhe indet që ndikojnë në veshkave dhe uretër.

Trajtimi i ureteral ngushtim

Ureteral ngushtim është një tregues absolut për trajtim kirurgjik, zgjedhja e të cilit përcaktohet nga shteti strukturore dhe funksionale të ureters dhe veshkat, gjatësi dhe nivelit të stenozë.

Me plagë minimal i indeve të veshkave kirurgji rindërtues kryer qëllimin e ndryshme relevante departamenti uretër - për të eliminuar ngushtimin Strait rivendosur rrjedhën e lirë të urinës nga aparatit pyelocaliceal e veshkave.

Për lëndimeve të rënda të traktit dhe veshkave dështimit sipërme urinare të fazës së parë të trajtimit kirurgjik është e hapur apo birë nephrostomy.

Ndonjëherë bëhet endoureteralnoe autopsinë e mbështjelljes me vendosjen stent, tullumbace zgjerim bouginage dhe dashuri të ngushtë uretër, por ata nuk i japin efekt të qëndrueshme dhe mund të çojë në më shumë komplikacione.

Ureterolizis - heqja kirurgjikale e indit fijor që squeezes uretër deformyruyuschey dhe jashtë, për efikasitet më të madh të kombinuar me heqje e seksionit të ngushtuar dhe operacioneve të dytë rekonstruktivnymy.

Kur ureteroureteroanastamoze mbajë uretres flokëve saj ngushtim operim dhe qepur përfundon në një futur posaçërisht në kateterit në pieloureteroanastomoze - pas prerje gjatesor te kanalit ureteral (përfshirë indin shëndetshëm e legenit dhe ngushtim) te qepur murin në drejtimin transversal (drejtim drejt). Ureterotsistooanastamoz direkte kryhet në prani të një gojës vetme ngushtim yukstavezikalnom, pas së cilës prerë-off, fundi pademtuar sutured i uretër në murin fshikëzës.

Bohars operacion Modified (ureterotsistoanastamoz indirekt) është përdorur në më të gjera (10-12 cm) kufizimet ureteral, ju lejon të krijoni një pjesë të largët të uretër nga përplasje të fshikëzës. Nëse një segment ngushtim legen-uretër për zëvendësimin e uretër në vendin e ngushtimit të krijuar panik nga muri lateral të pelvisit renal (Operacioni Foley).

Për kufizimet e mëdha ureteral aplikojnë uretër pjesshme ose e plotë e zorrëve plastike, ku ajo ngushtuar zëvendësim pjesë autograft, formuar nga indet e murit të zorrëve. Uretër zorrëve plastike - mjaft të mëdha në madhësi dhe kohëzgjatjes së operacionit, e cila është kundërindikuar sëmurë rëndë dhe debilitated pacientëve në periudhën post-traumatike akute.

Kur kufizimet ureteral komplikuara nga lezione të rënda në indet e veshkave (polikavernoznyy tuberkulozi, hydronephrosis, Pyonefroz, smorschyvanyem veshkë) të kryejë nefroureterektomiyu (heqjen e veshkave dhe uretër).

Prognoza për kufizimet ureteral

Për të arritur një rezultat rindërtues kirurgji pozitiv plastike për kufizimet ureteral duhet të kryejë fazat e hershme të zhvillimit të dështimit kronike renale.

Pas rindërtues kufizimet plastike ureteral luan një rol të rëndësishëm rehabilitimin postoperativ. Ndërlikimet e mundshme të operacionit për ureteral ngushtim është dështimi i anastomoses, duke çuar në vija retroperitoneale urinare, zhvillimin e cellulitis urinar, peritonit.