Urethral ngushtim


  • Klasifikimi i urethral ngushtim
  • Shkaqet e urethral ngushtim
  • Simptomet e urethral ngushtim
  • Diagnoza e urethral ngushtim
  • Trajtimi i urethral ngushtim
  • Parashikimi dhe parandalimi i urethral ngushtim

Ngushtim të uretrës në urologji të ndodhë në 1-2% e meshkujve dhe 0.5% femra. Shpërndarjes fillore medium mashkull urethral ngushtim shpjegohet me gjatësi dhe kompleksiteti i strukturës së uretrës mashkullore dhe lëndimeve të saj tendencës lehta dhe faktorëve të tjerë dëmtues. Rreziku potencial i panjohur ose jo uretrës shërohet plotësisht ngushtim është mundësia e infeksioneve të traktit urinar (cystitis, pielonefrit), urolithiasis, fshikëzës diverticula, bllokadë të plotë të rrjedhjes së urinës, hydronephrosis, dështimi i veshkave.

Klasifikimi i urethral ngushtim

Sipas të dalluar uretral ngushtim etiologjinë e lindura dhe të fituara (traumatike inflamatore iatrogjenike,,) karakter. Për pathomorphosis dalluar fillor, periodike dhe të komplikuar për urethral ngushtim. Shkelja e të qenët i qartë në urethral ngushtim uretrës mund të jetë i pjesshëm ose i plotë.


Ngushtim mund të lokalizuara në uretrës mëparshëm (në hapje të jashtëm - meatusa, holovchatoho, penylnoho ose bulbar) apo uretrës pasmë (prostatic ose cipë në departamentin).

Si gjatësia e urethral ngushtim janë të ndarë në të shkurtër (2 cm) dhe gjatë (gjatësi - më shumë se 2 cm). Çdo dëmtim i 2/3 gjatësinë e urethral ngushtim Nëntotali duke folur për kur ngushtimi i pothuajse të gjitha kanal mocheyspuskatelnomu - në totale (panuretralnoy) kufizimet. Humbja totale e pengesave lumen urethral dhe ajo konsiderohet si zhdukje e uretrës.

Shkaqet e urethral ngushtim

Kongjenitale ngushtim urethral relativisht i rrallë (2%) dhe janë kryesisht për shkak të ngushtimit të saj valvul e uretrës. Më shpesh urologists duhet të merren me të fituara kufizimet uretrës, e cila mund të shkaktohet nga trauma (70%), inflamacion (15%), shkaqet iatrogjenike (13%).

Ngushtim Post-traumatik urethral zakonisht zhvillohet si pasojë e traumave të hapur të perineum, thekshëm plagët e uretrës, ekseset seksuale (trupave të huaj mocheyspuskatelnomu penile kanal thyerje), thyerje e pelvisit (avtotravmah e duhur, bie nga lartësia, plagosje industrial), kimike, dëme termik uretrës.

Ngushtim iatrogjenike urethral mund të shkaktohet nga të pakujdesshëm manipulime sjellja urologjike dhe operacionet - ureteroscopy, cystoscopy, bouginage, kateterizimit ose heqjen gur të organeve të huaja, TURP, falloprotezyrovanye radikal prostatectomy, brachytherapy. Në gratë, urethral ngushtim mund ndodhur pas traumave, hysterectomy vaginale, amputim të qafës së mitrës, etj

Urethral ngushtim genesis inflamator mund të zhvillohet si rezultat i urethritis shtyrë (me gonorre, klamidia, tuberkulozi), balanyta, proceset jospecifike degjenerative (sclerosing Lychen), etj

Zhvillimi i urethral ngushtim mund të shoqërohet me sëmundjet që përfshijnë përkeqësimin e rrjedhës së gjakut dhe metabolizmin ind kanal mocheyspuskatelnomu - atherosclerosis sistemike enëve të gjakut, sëmundje koronare të zemrës, diabet, hipertensionit.

Në kushtet e zhvillimit të uretrës ngushtim patogjen shkon nëpër disa faza: urotelyya dëmit dhe shkelje të integritetit të mukozës, formimin qelb e urinar, layering infeksion sekondar, përhapjen dhe indeve te granulave, duke çuar në së bashku në proceset mbresë-sklerotike.

Simptomet e urethral ngushtim

Pacientët me urethral ngushtim të shqetësuar për pamundësinë e urinar adekuat karakterizohet rrjedhjen e dobët e urinës, nevoja për tendosje muskujt e barkut gjatë MIKTS, spërkatje rrjedhë urina, ndjesi e zbrazjes jo të plotë të fshikëzës, rrjedhjet urinë, dhe kështu me radhë. D.

Kundër sfondit të urethral ngushtim mund të shfaqen dhimbje në zonën e legenit, gjak në urinë apo spermë, ulur nxjerrje forcë spermës. Prania e infeksioneve urinare manifestuar shkarkimin abnormale nga uretrës dhe urinim të dhimbshme.

Në shkallën e shënuar të urethral ngushtim mund të prodhojë rënie urinës nga rënia, në disa raste zhvillon bllokim të plotë të urinës daljeve kërkon urolog ndihmë të menjëhershme.

Diagnoza e urethral ngushtim

Në analizimin e historisë për të gjetur shkaqet e mundshme - e sëmundjeve dhe kushtet para se të zhvillimit të simptomave të urethral ngushtim.

Në pacientët me Urethral inflamator ngushtim treguar egra të dyshuar laboratorike, infeksione gjenitale PIF metodat, PCR dhe mbjellje bakteriologjike diagnoza. Urinalysis zbulon erytrotsyturiya, leucocyturia, piuri dhe devijime nga ato standarde. Me bakposeva urinë kthen infeksion patogjen të traktit urinar, antibiotiks përcaktuara theksuar florën.

Metoda rutinë shqyrtimit për kufizimet dyshuar Urethral është uroflowmetry për të vlerësuar normën urinar rrjedhës. Kur kufizimet Urethral gjatë uroflowmetry janë kurbë karakteristik me një fazë pllajë dhe zgjerimin e kohor MIKTS. Në anketën kompleks janë tsystometriya rëndësishme, profilometer, studim videourodinamicheskoe.

Ultratingull fshikëz kryhet menjëherë pas urinimit për të përcaktuar sasinë e urinës së mbetur, të marrë një ide të shkallës së funksioneve dekompensimi.

Vlerësimi radiografike i lokalizimin dhe shtrirjen e urethral ngushtim janë në rrjedhën e uretrohrafyyu, tsistouretrohrafiya anterohradnoyi, multislice tsistouretrohrafiya. Teknikat Rentgenokontrastnye gjithashtu na lejojë të përcaktuar praninë e lëviz rremë, të urethral diverticula, gurë uretrës dhe fshikëzës.

Metodat diagnozë endoskopike (ureteroscopy, cystoscopy) mund të eksplorojnë zonën uretral ngushtim, të krijojë shkak i mundshëm, indet biopsi për studimet morfologjike.

Trajtimi i urethral ngushtim

Zgjedhja e trajtimit urethral ngushtim kryhet në mënyrë rigoroze në mënyrë individuale në varësi të lokacionit, masën dhe kohëzgjatjen e proceseve mbresë-sklerotike.

Me i thjeshtë, i vetëm dhe nonextensionality kufizimet trajtim zakonisht fillon me bouginage uretrës. Për këtë qëllim, duke përdorur diametra Bougy-dilatatory të ndryshme dhe forma (linja, kthesa) ose catheters urethral tullumbace. Disavantazhi Bouginage është përsëritje e lartë urethral ngushtim.

Për të parandaluar ri-ngushtim të uretrës drejtuar në vendosjen stents urethral që mund të mbajnë adekuat uretrës stenozirovannoy pastrimin. Megjithatë, të shpeshta zhvendosje apo Urethral migrimi stents bërë metodë të shpërndarjes është mjaft i kufizuar.

Në të shkurtër (më pak se 0,5 cm në gjatësi) kufizimet Urethral vendosura në uretrës bulbar ose bulbomembranoznom mund të bëhet fusha stenozovanoyi autopsi - uretrotomiya brendshme nën kontroll endoscopic vizuale.

Kur kufizimet Urethral gjatësi prej 1-2 cm është më i mirë i heqje hapur kanali mocheyspuskatelnomu anastomoticheskoy uretroplastika "fund për t'i dhënë fund". Heqje e kufizimeve Urethral më gjatë se 2 cm kërkon uretroplastika përdorur një marrje ryshfeti nga indet e vetë pacientit (lëkurë prepucit mukozën e cheeks).

Parashikimi dhe parandalimi i urethral ngushtim

Përqindje më të vogël të urethral ngushtim përsëritje është vërejtur pas operacioneve rindërtues në kanal mocheyspuskatelnomu. Pas uretrës bouginage ose probabilitetin e ri-stenozë uretrotomiya më shumë se 50%. Pas trajtimi i pacientëve ngushtim Urethral duhet të respektohet si një urolog dhe të shikojnë urinim natyrës.

Parandalimi i urethral ngushtim është parandalimin e SST, trajtimin në kohë të urethritis nën mbikëqyrje mjekësore, që mbajnë me kujdes procedurat endouretralnye përjashtojë plagë të faktorëve të mirë negative. Parandalimi i rishfaqjes së urethral ngushtim kërkon zgjedhjen e trajtimit adekuat të patologjisë.