Tekalyuteinovye kist ovarian


  • Shkaqet e cysts ovarian tekalyuteinovye
  • Simptomet e cysts ovarian tekalyuteinovye
  • Diagnoza e cysts ovarian tekalyuteinovye
  • Trajtimi i cysts ovarian tekalyuteinovye

Në gjinekologji cysts tekalyuteinovye varionte nga 2 deri 10% të të gjitha formacioneve ovarian cistike. Tekalyuteinovye cysts ovarian janë zakonisht të shumta, simetrik me lokalizim bilateral. Macroscopically tekalyuteinovye kist është një edukim mnohokamernoe mur mbushur me dritë apo përmbajtje të zbehtë të verdhë të lëngshme. Në studimin sipas cysts mikroskop përcaktuara atrezirovannoho follicles përmbajë lyuteinizirovannye tekakletki. Dimensionet tekalyuteinovye cysts ovarian ndryshojnë nga 6 deri 30-40 cm.

Shkaqet e cysts ovarian tekalyuteinovye

Zhvillimi i cysts ovarian tekalyuteinovye gjithmonë për shkak të ndikimit të përqendrimit të lartë të Gonadotropin njeriut chorionic (hCG), duke shkaktuar follicles hiperstimulimin. Rrallë është hiperreaktsiey shkaku lyuteynovaya shoqëruar me rritjen e ndjeshmërisë ndaj follicles HCG.


Niveli i lartë i hCG është gjetur në sëmundje trofoblastike (skidding së fshikëzës urinare apo horionepiteliome) sepse në 25-60% e pacientëve të diagnostikuar me sëmundje të trofoblaste tekalyuteinovye cysts ovarian.

Ndonjëherë tekalyuteinovye arsim kist ovarian ndodh kur rrjedhat normale të shtatzënisë të shumta, ngjizje në sfondin e diabet, hipertension, toksikoz fund të shtatzënisë, konflikti Rh.

Tekalyuteinovye Disponueshmëria cysts ovarian mund të ndodhë edhe në foshnjat; Giant (deri në 8-12 cm në diametër) cysts mund të ngjesh organe ngjitur, duke shkaktuar pengesë e zorrëve.

Përveç kësaj, tekalyuteinovye cysts ovarian janë gjetur jashtë e shtatzënisë, të tilla si emërimin e gonadotropins, Klostylbehyta (Clomiphene) për të nxitur superovulation në programet fertilizimi in vitro. Këto tekalyuteinovye cysts ovarian janë zakonisht të vetmuar, i njëanshëm dhe dhomë të vetme.

Simptomet e cysts ovarian tekalyuteinovye

Tekalyuteinovye cysts ovarian shpesh nuk klinikisht i dukshëm. Cysts të mëdha mund të shkaktojë një ndjenjë e plotësi apo presion në bark.

Në shtatzëni, sëmundje trofoblastike ose zbutjen e vërejtur dhe rritjen e madhësisë së mitrës. Tekalyuteinovye cysts ovarian zakonisht nuk e komplikojnë shtatzaninë, madhësia e mitrës korrespondon me periudhën e shtatzënisë, dhe fetale nxitje zemra është e paprekur. Gratë me tekalyuteinovye kist ovarian shkaktuar nga duke marrë drogë për të stimuluar ovulacionit, mitra është madhësia normale dhe cilësi të dendura.

Prania e ascites tekalyuteinovye karakteristike e cysts ovarian. Komplikimet të cysts (këputje kapsulë, këmbët rrotullim, nekrozë, hemorragji) ndodhin vetëm rrallë. Në këto raste, foto dukshëm i abdomenit akut - dhimbje të papritur, hipotension, takikardi, të vjella, të zbehtë e lëkurës.

Diagnoza e cysts ovarian tekalyuteinovye

Për të gjitha gratë me cysts ovarian tekalyuteinovymy karakterizuar nga një histori e ndërlikimeve të shtatzënisë lidhura ose duke marrë drogë për të nxitur ovulacionin.

On cysts gjinekologjike provimit janë përkufizuar si arsim shtesë të një ose të dy vezore, diametër 6-20 cm apo më shumë, prekje pa dhimbje. Prania e patologjisë ose trofoblaste shtatzënisë shoqëruar nga rezultatet pozitive të testeve specifike.

Kur ultratinguj legenit zbuloi tekalyuteinovye tipik ovarian karakteristika cysts ehoskopicheskie: multi-strukturën, përmbajtjen homogjene pa shtesë mbi, marrëveshje simetrike, etj Në raste të paqarta mbështeten në laparoscopy diagnostike ose laparotomy.

Intraoperative cysts diagnoza tekalyuteinovye nuk është e vështirë, kur shihet nga hrozdevidnoe vezore përcaktuar, intensive arsimit, hollë-mur. Në kontekstin e sipërfaqen e brendshme të verdhë me kamera kist lirua lëngshme të verdhë.

Në diagnozën e kockave dallojnë nga tekalyuteinovye cystoma luteum ovarian corpus kist, kanceri ovarian.

Trajtimi i cysts ovarian tekalyuteinovye

Me përjashtim të të dhënave vezore neoplastike (mungesa e ascites, gjakderdhje, shpërndarjes dhe t. E.) A është e zgjedhur menaxhimin konservatore shtatzënë me shqyrtimin dinamik me ultratinguj e pacientit pas lindjes ose gjatë cikleve menstruale të mëvonshëm.

Zakonisht pas shtatzënisë ose leje evakuimit indet trofoblastike në normalizimin e hCG tekalyuteinovye cysts ovarian zhduken vetvetiu brenda 2-4 muajve.

Mbante sclerotherapy gjilpërë tekalyuteinovye cysts ovarian nën ultrazërit. Në rast të përfundimit apo kist rrotullim këmbët të mbajtura laparaskopike operim ovarian pykë.