Thyroiditis


  • Klasifikimi i thyroiditis
  • Shkaqet thyroiditis
  • Simptomet e thyroiditis
  • Komplikimet thyroiditis
  • Diagnoza thyroiditis
  • Trajtimi thyroiditis
  • Prognoza e thyroiditis
  • Thyroiditis Parandalimi

Thyroiditis - një lezione inflamatore të tiroide gjëndër akute, subakut, kronike, natyrën autoimune. Ndjenjë manifestohet e presionit, dhimbje në qafë, vështirësi gëlltitjes, ngjirurit e zërit të zërit. Inflamacion akut Formacioni i mundshëm abscesi. Progresi i sëmundjes është i ndryshimeve të fshehtë në gjëndër dhe shkeljen e funksioneve të tij: efektet e para të hyperthyroidism dhe më vonë - hypothyroidism që kërkojnë trajtim të duhur.

Në zemër të thyroiditis mund të përbëjnë bazën e mekanizmit të ndryshme dhe shkaqet, por i gjithë grupi i sëmundjeve integron praninë e komponentit inflamator që prek indet tiroide.

Klasifikimi i thyroiditis


Në praktikën e thyroiditis klinike endokrinologji përdor një klasifikim të bazuar në tiparet e mekanizmit të zhvillimit dhe manifestimeve klinike. Ka forma të kursit thyroiditis: akute, subakut dhe kronik.

Thyroiditis akute mund të shtrihet në të gjithë apo një pjese të të gjithë gjëndrës tiroide (qetësuar) ose të vazhdojë me një gjëndër të pjesshme aksionesh lezioni (fokale). Përveç kësaj, inflamacion në thyroiditis akute qelbëzues mund ose purulent.

Subakut thyroiditis ndodh në tri forma klinike: granulomatoz, dhe Pneumocystis limfitsitarnyy thyroiditis; mbi prevalencën është fokale dhe përhapur.

Grupi i thyroiditis autoimune kronike paraqitur thyroiditis Hashimoto-së, goiter fijor-invazive Riedel thyroiditis dhe tuberkulozi të veçantë, frëngjyzak, etiologjinë septomikoznoy.

Format purulent e thyroiditis fibro-invazive goiter akute dhe kronike Riedel vërejtur vetëm rrallë.

Shkaqet thyroiditis

Zhvillimi i thyroiditis akute qelbëzues ndodh pas infeksionet akute ose kronike - grykët, pneumonia, sepsa, dhe të tjerët si rezultat i drift hematogjene e patogjenëve në inde tiroide.

Forma akute purulent i thyroiditis mund të zhvillohet si pasojë e traumave, dëmtimi rrezatimit të gjëndrës tiroide, dhe pas hemorragji në indet e saj.

Në zemër të subakut (granulomatoze) thyroiditis de Quervain-së është një virale dëme qelizë patogjene tiroide e infeksioneve të ndryshme, adenoviruses, fruthi, gripit, shytave. Sëmundja është 5-6 herë më shumë gjasa për të zhvilluar në gratë, kryesisht në mes 20 dhe 50 vjet, klinikisht të dukshme pas disa javë apo muaj pas rezultat i një infeksioni viral. Shpërthimet e thyroiditis de Quervain-së që lidhen me periudha të aktivitetit më të madh të virusit. Subakut thyroiditis zhvillon 10 herë më të rralla autoimune dhe të shoqëruar nga kthyeshëm mosfunksionim tiroide rastit. Infeksion kronik nga faktorët nasopharynx dhe gjenetike të trashëguar conin drejt kesaj semundje me zhvillimin e subakut thyroiditis.

Kur thyroiditis fijor (goiter Riedel) ka një shtim i konsiderueshëm i indeve lidhës në gjëndrën tiroide dhe ngjeshja e strukturave të qafës. Zhvillimi i goiter Riedel është më e zakonshme në mesin e grave të moshës 40-50 vjet. Etiologji e thyroiditis fijor më në fund kuptova: është supozuar një rol në zhvillimin e saj të infeksioneve, studiuesit kanë tendencë të mendojnë për goiter Riedel rezultat i shkatërrimit autoimune e gjëndrës tiroide me thyroiditis Hashimoto-së. Deri në zhvillimin e thyroiditis fijor pacientëve të prirur pëson tirotoksikozë, kirurgji në gjëndrën tiroide, të cilat janë shkakton strumë endemike, predispozitë gjenetike, dhe vuajnë sëmundje autoimune dhe alergjike, diabet.

Simptomet e thyroiditis

Thyroiditis akute

Në futjen formën e thyroiditis akute vërejtur infiltrimin inflamatore e gjëndrës tiroide me formimin e mëvonshme aty abscesi (abscesi). Zona purulent bashkim i aktivitetit sekretore i fikur, por më shpesh ajo merr një pjesë të indeve gjëndër dhe shkakton çrregullime të papritur sekretimit të hormoneve.

Abscesi zhvillon thyroiditis akut - me një temperaturë të lartë (40 ° C) dhe të dridhura. Ka pasur dhimbje të mprehtë në pjesën e përparme të qafës me një ndryshim në qafë, nofull, gjuhë, veshët, përforcohet nga kollitjes, gëlltitjes dhe lëvizjet e kokës. Shpejtësi në rritje dehje: nuk ka lodhje të rënda, dobësi, dhemb muskuj dhe nyje, dhimbje koke, rritje takikardi. Shpesh pacienti vlerësohet si serioze.

I prekshëm përcaktohet nga zgjerimi lokal ose difuze tiroide, dhimbje të mprehtë, i dendur (nën inflamacion infiltrative) ose zbutur (nën shkrirjes purulent dhe formimin e një abscesi) qëndrueshmëri. Nuk ka skuqje të lëkurës së qafës, rritja e temperaturës lokal, dhimbje në rritje dhe nyjet limfatike të qafës së mitrës.

Forma e thyroiditis akut purulent karakterizohet me inflamacion pa mikrobe e indeve tiroide dhe shfaqet me simptoma më pak të rënda.

Subakut thyroiditis

Për subakut thyroiditis mund shqiptova shenja të inflamacionit: temperaturën e trupit febrile (38 ° C dhe mbi të), dhimbje në sipërfaqen e përparme të qafës radiating në nofull, qafë, lodhje vesh, rritje të dehjes. Por më shumë përparim i sëmundjes është gradual dhe fillon me rraskapitje, siklet, dhimbje të moderuar dhe ënjtje në gjëndrën tiroide, veçanërisht kur gëlltitjes, anim dhe kreu i kthyeshëm. Dhimbje intensifikuar kur përtypet ushqim solid. Në prekje e gjëndrës tiroide është zakonisht rritur ndjeshmëri dhe një të aksioneve të saj. Nyjet limfatike Pranë nuk u zgjeruar.

Gjysma subakut thyroiditis e pacientëve të shoqëruara me zhvillimin e hyperthyroidism ashpërsi të butë apo të moderuar. Ankesat e pacientëve të lidhur me djersitje, palpitations, dridhje, dobësi, pagjumësi, nervozizmi, intoleranca e nxehtësisë, dhimbje në nyje.

Sasive të tepërta ndarë gjëndër tiroide (hormonet thyroxine dhe triiodothyronine) ka një efekt frenues mbi hypothalamus dhe redukton rregullator hormon tirotropina. Duke pasur parasysh mungesën tirotropina një rënie në funksionin e tiroides paprekur dhe hypothyroidism në zhvillimin e fazës së dytë të subakut thyroiditis. Hypothyroidism është zakonisht jo attenuation i gjatë dhe i theksuar i inflamacion dhe nivelit të hormoneve tiroide kthimit në normale.

Kohëzgjatja e fazës hyperthyroidism (akute, primar) thyroiditis subakut është në 4 deri ne 8 javësh. Kjo periudhë shënoi butësi e gjëndrës tiroide dhe qafë, duke reduktuar akumulimin e gjëndrës radioaktive jod, fenomen hyperthyroidism. Në fazën akute është sosje e hormoneve tiroide.

Me uljen e fluksit të gjakut e hormoneve eutireoza zhvillim fazë, e karakterizuar nga nivele normale të hormoneve tiroide.

Në rastet e rënda thyroiditis shënuar zvogëlim të numrit të thyrocytes aktive dhe provigjoni sosje hormoneve tiroide mund të zhvillojnë fazën hypothyroidism e manifestimet e tij klinike dhe biokimike.

Thyroiditis subakut përfundon gjatë fazës së rimëkëmbjes, gjatë së cilës nuk është më në fund të rivendosur strukturën dhe funksionin sekretore e gjëndrës tiroide.

Zhvillimi i qëndrueshëm i hypothyroidism është e rrallë, pothuajse të gjithë pacientët pëson thyroiditis subakut, funksion tiroide normalizuar (euthyroidism).

Thyroiditis kronik fijor

Kursi i thyroiditis fijor kohë kronike të gjatë nuk mund të shkaktojë shkeljen e të qënit një i ngadalshëm progresion, gradual i ndryshimeve strukturore në inde tiroide. Manifestimi më e hershme e thyroiditis fijor është gëlltitjes vështirësi dhe një ndjenjë e "gungë në fyt." Në sëmundjen e zgjeruar fazë të zhvilluar dështim të frymëmarrjes, gëlltitjes, fjalim, ngjirurit e zërit të zërit, asfiksim ndërsa të hahet.

I dukshëm i vendosur një rritje të konsiderueshme në tiroide parregullt (tuberosity), vulën e saj, maloruhlyvist gëlltitjes dendur "pemë" cilësi, pa dhimbje. Humbjen Kanceri është zakonisht përhapur në natyrë dhe është e shoqëruar nga një rënie në aktivitetin e tij funksionale me zhvillimin e hypothyroidism.

Compression e strukturave ngjitur e qafës shkakton sindromi compression, manifestohet me dhimbje koke, çrregullime vizuale, zhurmë në veshë, vështirësi gëlltitjes akt, pulsation e enëve të qafës, dështim të frymëmarrjes.

Thyroiditis specifik

Thyroiditis specifike përfshijnë ndryshimet inflamatore dhe strukturore në tiroide indeve tiroide në tuberkuloz saj, frëngjyzak, lezione mikoznoho. Thyroiditis specifik kronik janë; në rastet e aderimit të mesëm të infeksionit të bëhet akute.

Komplikimet thyroiditis

Inflamacion purulent i gjëndrës tiroide në thyroiditis akut, e cila ndodh me formimin e një abscesit, i mbushur zgavër seksion purulent indet përreth, mediastinum (zhvillimit të mediastinitis), trake (zhvillimit të pneumonisë aspirimi, abscesi mushkërive). Shpërndarja e procesit purulent në indet e qafës mund të shkaktojë phlegmon qafe, dëme vaskulare, përhapjen hematogjene e infeksionit në meninges (meningjitit) dhe indeve të trurit (encefaliti), zhvillimin e sepsë.

Braktisja subakut thyroiditis është një sasi të konsiderueshme të dëmit tireotsitov dhe zhvillimin e dështimit të pakthyeshëm të gjëndrës tiroide.

Diagnoza thyroiditis

Në të gjitha format e ndryshimeve thyroiditis në gjak karakterizuar nga shenja të inflamacionit, leukocytosis neutrophilic, leukociteve ndryshim formulë, rrit ESR.

Thyroiditis akute nuk shoqërohet me ndryshime në nivelin e hormoneve tiroide në gjak. Në subakut fillimisht shënuar rritje në përqendrimin e hormoneve (faza hyperthyroidism), e ndjekur nga një rënie (euthyroidism, hypothyroidism).

Me ultratinguj e tiroide është fokale e saj apo rritja e përhapur abscese nyjet.

Kryerja scintigraphy tiroide madhësinë e specifikuar dhe natyrën e plagë. Nën thyroiditis subakut me aspirator rënie hypothyroidism tiroide e radioizotopet jodit (më pak se 1%, në një normë prej 15 - 20%); Faza eutireoza në funksion të restaurimit tireotsitov akumulimin normale të jodit radioaktiv, dhe fazë e shërimit pavarësisht në rritje të veprimtarisë së rigjeneruese follicles përkohësisht rrit.

Scintigraphy me thyroiditis fibroze zbulon dimensione konturet fuzzy, formë të modifikuar të kancerit tiroide.

Trajtimi thyroiditis

Në më e lehta të thyroiditis mund të kufizojnë mbikëqyrjen e një endokrinolog, NSAIDs qëllim për lehtësimin e dhimbjeve, terapi simptomatike. Në shënuara shpërndara inflamacion duke përdorur steroid (prednisone 30 mg / ditë. Me rënie graduale të dozës).

Thyroiditis akute qelbëzuese është kryer shtrimin në spital në Departamentin e Kirurgjisë. Emërohet terapi aktiv antibiotik (penicilinë, cefalosporinat), vitamina B dhe C, antihistamines (diazolin, suprastin, tavegil, perytol), terapi masive intravenoz detoxification (gemodez, zgjidhje kripë, reopolyglukine). Me formimin e një abscesit në gjëndrën tiroide mbajtur prerje e tij kirurgjikale dhe kullimit.

Trajtimi i subakut dhe thyroiditis kronike me hormon tiroide është bërë. Me zhvillimin e sindromës ngjeshës me shenjat ngjeshja e strukturave qafës përdorimit të operacionit.

Tiroidet specifik shërimit terapinë e sëmundjes themelor.

Prognoza e thyroiditis

Trajtimi i hershëm i thyroiditis akute përfundon në shërim të plotë e pacientit brenda 1,5-2 muaj. Ndonjëherë pas pësimit thyroiditis qelbëzues mund të zhvillojë hypothyroidism vazhdueshme.

Active terapi subakut thyroiditis lejon për trajtim për 2-3 muaj. Running forma subakut mund të ndodhë deri në 2 vjet dhe të marrë kronike.

Për thyroiditis fibroze karakterizuar nga progresion afatgjatë dhe zhvillimin e hypothyroidism.

Thyroiditis Parandalimi

Për të parandaluar të madhe parandalimit roli thyroiditis e sëmundjeve infektive dhe virale, forcim, vitamina, ushqim të shëndetshëm dhe të jetesës. Sigurimi i nevojshëm i rehabilitimit në kohë të vatrave kronike e infeksionit: Trajtimi i kariesit, otitis, grykët, sinusit, pneumoni, etj D.

Kryen këshilla mjekësore dhe recetat, parandalimin e reduktimit dozë hormonit vetë ose anulimit do parandalimin e përsëritjes së subakut thyroiditis.