Sifilizi tretësor


  • Simptomet e sifilisit terciar
  • Komplikimet e sifilisit terciar
  • Diagnoza e sifilisit terciar
  • Trajtimi i sifilisit terciar

Aktualisht sifilizi tretësor është një formë e rrallë e sifilisit, si në zbulimin moderne Venereology dhe trajtimin e të shumtën e rasteve është në fazën e sifilisit fillore apo të mesme. Sifilizi tretësor mund të ndodhë në pacientët të cilët iu nënshtruan trajtim i pjesshëm apo droga të marrë dozen e pamjaftueshme. Sifilizi patrajtuara (p.sh., për shkak të sifilisit undiagnosed latent) rreth një e treta e pacientëve të zhvilluar sifilis terciare. Kontribuar në ndodhjen e faktorëve terciare sifilizit, janë sëmundje të lidhura kronike dhe dehje, alkoolizmi, mosha e vjetër dhe fëmijë.

Një pacient me sifiliz pothuajse nuk është infektues si ata janë në trupin e tij një Treponema pak të vendosura thellë brenda granuloma dhe vdesin kur ata kalbet.

Simptomet e sifilisit terciar


Më parë në literaturën treguan se sifilizi tretësor zhvillon në 4-5 vjet pas infeksionit Treponema zbehtë. Megjithatë, të dhënat nga vitet e fundit tregojnë se kjo periudhë është rritur për 8,10 vite. Sifilizi tretësor është e karakterizuar nga një kurs të gjatë me periudhën e mëdha latente, nganjëherë të marrë disa vjet.

Lezione të lëkurës në sifilisit terciar - syphiloderm terciar - zhvillojë gjatë muaj apo edhe vite pa shenja të inflamacionit dhe çdo ndjenjat subjektive. Ndryshe nga elementet e sifilisit sekondar janë të vendosura në një zonë të kufizuar të lëkurës dhe ngadalë regres, duke lënë plagët. Para sifilisit terciare përfshijnë buhorkovyy dhe ngjitës syphiloderm.

Buhorkova syphiloderm - formuar në dermis rruzull infiltrative, pak mbi sipërfaqen e lëkurës, e cila ka një madhësi prej 5-7 mm, ngjyrë të kuqërremtë-kafe dhe cilësi të dendur. Normalisht, sifilizi tretësor nxito nodules ndodhë në valë dhe asimetrike në zonën lokale të lëkurës, me elementet individuale janë në faza të ndryshme të zhvillimit dhe të bashkohen së bashku. Përfundimisht Buhorkova syphiloderm ekspozuar ulcerat nekrotike të formuar rrumbullakët me tehe të qetë, baza infiltruar dhe pjesën e poshtme të butë të pastër. Ulçerë shërimin sifilis terciar ndodh javë apo muaj, pas së cilës lëkura qëndron atrofi komplot apo mbresë hyperpigmentation e tokës. Scars që janë rezultat i lejes së shumëfishtë Buhorkova syphiloderm të grupuara për të formuar një të vetme mbresë muzikore foto. Shpërthimet e përsëritura e sifilisit terciar kurrë të ndodhë në plagët.

Gomuar syphiloderm (syphiloma) është më e izoluar formacion, më pak e zakonshme e disa gome në një pacient. Gome është e vendosur në indeve nënlëkurës nyjë pa dhimbje. Më i shpeshtë gome lokalizimin terciar sifilizi - një ballin, sipërfaqja e përparme e këmbë të ulët dhe parakrah, gju dhe nyjeve bërryl. Në nyjen e parë është e lëvizshme dhe jo ngjitur në indet ngjitur. Ajo gradualisht rritet në madhësi dhe lëvizshmërinë përmes fuzionit me indet përreth. Pastaj në nyjen e mesme duket aperture përmes të cilit ndarja e lëngjeve xhelatinoz. Rritja e ngadaltë në vrimë të çon në formimin e ulçerës krateroobraznoy thyer edges. Në fund të ulçerë dukshme thelbin nekrotike, pasi që shërojnë ulçerë ushtrojë të formuar mbresë yjor tërhoqi. Ndonjëherë sifilizi tretësor vërejtur pa tranzicion gome leje të një ulçerë. Në raste të tilla, nuk është njësi ulje dhe zëvendësimi i dendur ind lidhës i tij.

Në sores terciare sifilizit humozni mund të kapur jo vetëm të lëkurës dhe indit nënlëkuror, por janë subjekt i kërc, kockave, enëve të gjakut, indet e muskujve, duke çuar në shkatërrimin e tyre. Syphiloderm Humozni mund të gjendet në të mukozës. Më shpesh kjo është Mukoza hundës, gjuha, qiellëz e butë dhe faring. Humbjen hundës sifilizi tretësor Mukoza çon në zhvillimin e rinitit me shkarkimit purulent dhe shkelje të frymëmarrjes hundës, e ndjekur nga shkatërrimin e kërc hundës për të formuar tendosje karakteristikë sedlovydnoy mund nosebleeds. Çdo dëmtim në mukozën e sifilisit gjuhës zhvillon glossitis me fjalim dhe vështirësi përtypet ushqimin. Lezionet e qiellëz e butë dhe faring çon në huhnyavosti zërin dhe përtypet ushqimin e goditi në hundë.

Çrregullime organet somatike dhe sistemet e shkaktuara nga sifilizi tretësor, ka mesatarisht 10-12 vjet pas infektimit. Në 90% të sifilisit terciar ndodh me dëmtimin e sistemit kardiovaskular, në formën e miokardit ose aortyta. Humbjen e sistemit skeletor me sifilis terciare mund të manifestojë osteoporozën ose osteomielit, sëmundje të mëlçisë - hepatiti kronik, stomak - gastrit ose ulçerë. Në raste të rralla, ka dëmtime në veshka, zorrët, mushkëritë, sistemin nervor (neurosyphilis).

Komplikimet e sifilisit terciar

Komplikimet kryesore dhe më të forta të sifilisit terciar shoqëruar me dëmtimin e sistemit kardiovaskular. Po, aorta frëngjyzak mund të shkaktojë aneurizëm të aortës, që gradualisht mund të compress organet përreth ose pushim të papritur me zhvillimin e gjakderdhjes masive. Miokardit frëngjyzak mund të jetë i komplikuar nga dështimi i zemrës, vrull koronare të anijeve me zhvillimin e infarktit të miokardit. Mes ndërlikimet e sifilis terciar humbjes mundur pacientit është përafërsisht 25% të rasteve.

Diagnoza e sifilisit terciar

Në diagnozën sifilis terciar është i bazuar kryesisht në të dhënat klinike dhe laboratorike. Në 25-35% të pacientëve me sifilis terciar RPR-test jep një rezultat negativ, si të një rëndësie parësore janë analizat e gjakut duke përdorur Rif dhe RIBT se pozitiv në shumicën e rasteve, sifilizi tretësor (92-100%).

Për të identifikuar shkatërrimin fizik të dëshmisë dhe zhvillimit të EKG, ultrazërit zemrës, aortography, X-ray rynoskopyyu kockave dhe farynhoskopiyu, gastroscopy dhe ultratinguj të mëlçisë, studimet e testimit të funksionit të mëlçisë, X-rrezet e mushkërive, lyumbalnuyu birë me kërkimin cerebrospinal fluid, etj pacienti mund të kanë nevojë për informacion shtesë kardiolog, neurolog, otolaringolog, gastroenterologist, okulist.

Diagnoza diferenciale e sifilisit terciar shpenzojnë me skrofuloderma, ynduratyvnoy eritemë, shenjat ulcerative të kancerit të lëkurës, tuberkulozi miliary, aktinomikozës, lebër, bien lypomamy.

Trajtimi i sifilisit terciar

Terapia sifilizi tretësor fillon me fazën përgatitore të një kurs 2-javor të erythromycin ose tetracycline. Pastaj hap mbi të penytsyllynoterapyy dy kurse me një interval prej 2 javësh. Kohëzgjatja e kurseve dhe dozen janë zgjedhur në përputhje me droge zgjedhur, gjendjen e pacientit dhe lokalizimin Gunma. Terapia plotësojnë futjen e barnave penicilina bismut. Në prani të contraindications për bismut (dëmit të veshkave ose mëlçisë) përveç kësaj emërojë penytsyllynoterapyy vit të tretë. Gjatë trajtimit sifilizi kryera domosdoshmërisht terciare kontrollojë treguesit kryesorë të prekura organeve funksionojnë: analiza klinik i gjakut dhe urinës, testet biokimike të mëlçisë, koagulimit, EKG, etj Sipas dëshmisë përshkruajnë përgatiten mjetet dhe trajtim simptomatike.