Thrombophilia


  • Faktorët e rrezikut
  • Trombofiliy Klasifikimi
  • Manifestimet klinike dhe diagnozat e thrombophilia
  • Trajtimi thrombophilia
  • Thrombophilia Parandalimi

Thrombophilia - një sëmundje e sistemit gjakut, i cili është gjetur në shkeljes e hemostasis dhe predispozicion të trombozës. Manifestime të thrombophilia janë trombozë vende të shumta dhe të përsëritura të ndryshme, shpesh ndodhë pas stresit fizik, kirurgji, trauma, shtatzënisë. Pasojat e thrombophilia janë trombozë thellë venë, infarkt miokardi, veshkave, goditje, emboli pulmonare, e cila shpesh të çojë në vdekje.

Thrombophilia - patologji mjaft e përhapur. Sipas disa autorëve, temat apo forma të tjera të thrombophilia prek rreth 40% të popullsisë së rritur. Ka një rritje e vazhdueshme e numrit të trombozës shkaktuar nga një numër faktorësh: popullsia e "plakjes", mungesa e ushtrimit, prania e sëmundjeve kronike, etj

Thrombophilia - një sëmundje e lidhur me disa fusha të mjekësisë. Studiuar vetitë e çrregullime të gjakut thrombophilia angazhuar në hematologjisë, diagnostikimin dhe trajtimin e trombozës së venave - Flebolohyya dhe heqjen clots gjakut nga arteriet prodhuar kirurgët vaskulare.


Në formimin e një mpiksje gjaku ndërprerë rrjedhën normale të gjakut, e cila mund të çojë në zhvillimin e komplikimeve të rrezikshme. Trombozë e trurit mund të shkaktojë goditje ishemike, trombozë e enëve koronare shkakton zhvillimin e infarktit të miokardit, trombozë arteriet kryesore të ekstremiteteve kërcënohen nekrozë e indeve, duke çuar në amputim.

Trombozë të venave dhe arterieve zorrë mesentery (enët mezenterike) shkakton nekrozë të zorrë dhe peritonit për shkak të vrimë e zhvillimit të pjesës nekrotike të zorrës së trashë. Anijet placentare Mikrotrombozy mund të shpërthejë fuqinë e vezes dhe abortit spontan.

Trombozë thellë venë nga gjymtyrët më të ulët rreziku i bllokimit të trombo pulmonar arterie që dukej (emboli pulmonare), dhe në periudhën e largët rrit rrezikun e pamjaftueshmërisë kronike deje. Sipas statistikave ndërkombëtare, numri i trombozës venë të thellë të ekstremiteteve të ulëta është në rritje. Aktualisht, frekuenca e phlebemphraxis rreth 150 raste për 100 mijë njerëz në vit ...

Faktorët e rrezikut

Rreziku i rritjes thrombophilia në prani të një predispozicion gjenetik (thrombophilia trashëguar), disa sëmundje fituara të gjakut (thrombocytosis, etitremiya, sindroma antiphospholipid), aterosklerozën, neoplazmat malinje, fibrilacioni atrial, venat variçe dhe disa sëmundjet autoimmune, hipertensionit.

Gjasat e thrombophilia rrit pas një goditje apo sulm në zemër. Rreziku i clots gjakut është rritur pas lëndimit dhe operacionit, gjatë të zgjatur ulur, trashje, gjatë shtatzënisë, ndërsa duke marrë kontraceptivë hormonal. Faktor rreziku është pirja e duhanit. Thrombophilia shpesh zhvillon në pacientët grupmoshat më të vjetra.

Trombofiliy Klasifikimi

Ka dy grupe kryesore të thrombophilia.

1. thrombophilia për shkak të shkeljes së përbërjes celular dhe vetitë reologjike të gjakut. Për këtë grup të trombofiliy dha kushtet e mëposhtme:

  • trashje e gjak, e tepërt e formuar elemente (trombotsytemiya, policitemia, policitemia)
  • ndryshim në formën e qelizave të kuqe të gjakut (anemi qelizë drapër);
  • rritjen e viskozitetit të plazmës (cryoglobulinemia, sëmundje Waldenstrom, mieloma e shumëfishtë).

2. thrombophilia që dalin nga çrregullime Hemostaza fillore. Ky grup përfshin kushtet e shkaktuara nga tepërt apo në mungesë të faktorëve të koagulimit.

Të gjitha llojet e shkeljeve dhe defekteve të sistemit të koagulimit të gjakut mund të jenë të dyja të lindura dhe të fituara.

Manifestimet klinike dhe diagnozat e thrombophilia

Manifestimet klinike të thrombophilia në formimin e një mpiksje të gjakut të varet nga vendi specifik të shkatërrimit, shkalla e rrjedhës së gjakut dhe prania e shoqëruese (background) patologji. Rreth thrombophilia trombozë tregojnë lokalizimin shumta të ndryshme të miokardit në zhvillim në raport me pacientët e rinj arteries pulmonare tromboembolike në pishinë.

Diagnoza e thrombophilia është propozuar në bazë të ndjeshmërisë ndaj gjakut korrente mpiksjen vende të ndryshme, histori familjare (predispozicion gjenetik), rezultatet tipike të testeve laboratorike. Pacientët me trombozë venoze zakonisht kthehet në fleboloha. Prania e historisë korrente trombozë lejon mjeku dyshohet thrombophilia dhe përshkrimin e recetave të testeve të duhura laboratorike. Analizat laboratorike kryer në dy faza. Së pari përcaktuar llojet më të zakonshme të thrombophilia dhe pastaj ekzekutohet i mbështetur kërkime shumë të specializuara.

Trajtimi thrombophilia

Në trajtimin e thrombophilia është shpesh e nevojshme për të zgjidhur në të njëjtën kohë dy probleme: për të marrë masa kundër trombozës dhe kryen terapi, sëmundje themelor, duke çuar në mpiksjen e gjakut përsëritura. Mjekimi i trombozës është të emërojë thrombolytics dhe anticoagulants.

Kur thrombophilia për shkak të shkeljes së përbërjes celular dhe vetitë reologjike të gjakut në pacientët të përshkruara agjentët pllakezave te gjakut dhe anticoagulants (Courant, atsitelsalitsilovaya acid). Hirudotherapy përdorura (Leeches) metodat e ndryshme hemodilyutsiiy (trombotsitoferez, eritrotsitoferez).

Në trajtimin e thrombophilia shkaktuara nga mungesa e faktorëve të koagulimit dhe anticoagulants janë përdorur mjaft transfuzion me bojë të freskët ose të freskëta plazmës ngrirë. Në disa sëmundje që kontribuojnë në zhvillimin e thrombophilia (Moschcowitz'disease, trombotike purpura trombocitopenike) për të shpëtuar jetën e pacientëve nevojë për transfuzion gjaku artificial (plasmapheresis masiv kombinuar me futjen e jet freskët të ngrirë plazma) shpejtë.

Thrombophilia Parandalimi

Parandalimi dhe trajtimi i thrombophilia herët është e mundur me zbulimin e hershëm të personave me tendencë për formimin e clots gjakut. Është e nevojshme për të eliminuar faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjes (ftohje të gjatë, trashje, ushtrim të tepruar, hypokinesia). Mos e merrni kontraceptivë hormonal dhe mban manipulimin intravenoz pa recetë.