Tuberkulozi i gjirit


  • Klasifikimi i tuberkulozit të gjirit
  • Shkaqet e tuberkulozit të gjirit
  • Simptomat e tuberkulozit e gjirit
  • Diagnoza e tuberkulozit e gjirit
  • Mjekimi i tuberkulozit të gjirit
  • Parandalimi i tuberkulozit i gjirit

Tuberkulozi i gjirit në Mammology e tuberkulozit dhe ndodh shumë rrallë, për shkak të rezistencës relative ndaj indeve gjëndër Mycobacterium. Në mënyrë tipike, tuberkulozi i gjirit është e mesme në natyrën dhe rezultat nga tuberkulozi pulmonar. Struktura e tuberkulozit e vendeve të tjera mammarno pjesa humbja është rreth 0.1%. Në vëzhgimet e jashtëzakonshme tuberkulozi gjirit vërejtur në meshkuj.

Po aq TB ndikon majtë dhe gjoksin e djathtë; më pak, 3% e rasteve - të dyja. Në 60% të lezioneve TB vendosura në sektorët e sipërme dhe të poshtme e jashtme të gjirit; paktën - centric përfshin soskovo-areolyarnoho sektorët komplekse dhe vendas. Në raste të rralla, ka tuberkuloz lezione të të gjithë gjirit. Më të ndjeshëm ndaj tuberkulozit gjirit statusin femra riprodhues, por sëmundja mund të ndodhë edhe në moshë të moshuar dhe pleqërie.

Klasifikimi i tuberkulozit të gjirit


Ka disa forma klinike të tuberkulozit të gjirit: opuholevydnuyu (nyjor), abscessed, ulçerë-fistulous, shpërndarë dhe sklerotike.

Më e zakonshme e kancerit qendror humbjen me zhvillimin e tumorit caseous Arsimit (nyje), dhe një rritje në gjë e shëmtuar të gjirit, ndryshimet inflamatore lokale dhe ulcerat e lëkurës. Gjoks i prekshëm dhimbje plotnoelasticheskoy definuar nodules me kufijtë e paqarta; dendura, nyjet moderuar dhimbshme limfatike rajonale.

Në bashkimin e nodules formuar vetëm konglomerat, me zbutjen dhe nahnaivanii cila ka abscesi tuberkuloz (tuberkulozi abscessed i gjirit). Fotografia klinike e kësaj forme ngjan mastitë.

Abscesi autopsi shoqëruar nga ulcerat gjoks apo fistulat, e cila pason shkarkimin purulent. Nëse ulçerë është lokalizuar në soskovo areolyarnoho-zonës klinike format ulçerë-Svischevoyi të tuberkulozit të kancerit të gjirit ngjan Paget. Diagnoza diferenciale në këtë rast, duke lejuar studimin e sekrecioneve purulent, të cilat janë tuberkulozi Mycobacterium.

Tuberkulozi i shpërndarë i gjirit karakterizohet nga prania e vatrave të shumëfishtë të ikjes kazeoza. Shumë e gjirit ndërsa kompakt në mënyrë të konsiderueshme.

Opsioni sclerosing kancer tuberkulozi gjirit ndodh kryesisht në gratë më të vjetra. Në këtë formë të ndryshimeve fibrotike mbizotërojnë; Proceset caseous degjenerimit janë të butë ose plotësisht mungon. Në prekje e gjirit dendura njësive të përcaktuara kodrinor me konturet fuzzy, ngjitur në lëkurë dhe shpesh një tërheqje të dalë.

Shkaqet e tuberkulozit të gjirit

Në infeksion tuberkulozi primar vnutryprotokovoe ndodh gjatë laktacionit kur mikobakteret depërtojnë indet e gjirit nga kanalet e Qumështit ushqejnë fëmijën e infektuar. Në tuberkulozit sekondar të gjirit ose përhapje hematogjene e infeksionit lymphogenous, nga rrënjë të mushkërive, brinjë, pleural zgavër apo limfatike nyjet. Konvertimi i drejtpërdrejtë i infeksionit me tuberkuloz mund të ndodhë në abscesit Breakout caseous apo brinjë pleural.

Forma të izoluara të tuberkulozit të gjirit janë të rralla. Shumica plagë specifik i tuberkulozit gjirit vende të kombinuara ekstramammarnyh, tuberkulozi gjenital, tuberkulozi i mushkërive, zorrët, eshtrat, shpinë, dhe kështu me radhë. D. Ndonjëherë një histori e pacientëve janë të udhëzuar për të kontaktuar me tuberkulozin.

Kontribuar momente është dhënia e gjirit, diabet, dobësuar reaktivitetin imunitar, trauma gjoks, terapi të zgjatur glucocorticoid dhe droga immunosepressivnymi, HIV.

Simptomat e tuberkulozit e gjirit

Manifestimet e përbashkëta të tuberkulozit gjirit përfshijnë humbje peshe, depresioni e oreksit, dobësi, ethe, djersitje dhe simptoma të tjera të tuberkulozit dehje.

Ndryshimet lokale janë manifestuar hypertrophy gjirit për shkak të pranisë në të të fokusit patologjike nga të vogla në të luajtshme konglomerat i madh i nyjeve tumorit ngjitur në mur gjoks. Për tipike ënjtje tuberkulozi gjirit dhe skuqje të lëkurës mbi zjarr luhatje vulë. Tuberkulozi nyje parë përparon në madhësi, duke shkaktuar dhimbje, atëherë zbutur në shkatërrim caseous dhe më në fund shpallur formimin e fistulat. Në rast të mbylljes spontane të fistula formuar në dhëmbëza të lëkurës përfshirë. Angazhimi dhe përfshirja dalë e tuberkulozit të gjirit është e rrallë.

Për tuberkulozin e gjirit karakterizohet nga zhvillimi i lymphadenitis rajonal. Nyjet limfatike axillary janë zgjeruar, duke u bërë plotnoelasticheskoy, e dhimbshme, ngjitur së bashku për të formuar konglomerate të mëdha ndonjëherë.

Diagnoza e tuberkulozit e gjirit

Njohja e tuberkulozit e gjirit është e vështirë për shkak të shumëllojshmëri të opsioneve klinike e kurseve dhe onkonastorozhenist lartë. Diagnoza diferenciale e lezioneve tuberkulozi në nevojë për fibroadenoma, aktinomikozës gjirit, Inflamacioni i gjirit abscessed, formën blinduar të kancerit të gjirit.

Kur specifikuar historinë e pranimit në mammologist duket ose në kontakt me të pacientit ose batsillovydelitelya pacientët e me TB ose jo tolerohet në tuberkulozi kaluar çdo vend, duke përfshirë tuberkulozi pleurit etiologji, të shoqëruar nga lezionet e nyjave limfatike intrathoracic.

Këto ultratinguj gjirit lejon të marrin në konsideratë strukturën e brendshme të vendit, të identifikuar pasazhe fistulous, të kontrollojë saktësinë birë.

Gjatë kryerjes mamografia, CT ose MRI gjirit në radiographs dhe tomograms mund të tregojnë kalcifikim fokale apo eklips me natyrë jo-homogjene dhe konturet e parregullt ("gjuha e zjarrit"), e cila drejtpërdrejt tregon tuberkulozin e gjirit. Kur shpërndahet formë radiale imazh të ngjashme me ënjtje dhe kancerit të gjirit infiltrative; me sclerosing strukturën variant të dominuar nga fijor ndryshim të kancerit të indeve.

Vendosja e diagnozës besueshme lehtëson gjilpërë (aspiratës) biopsi dhe Citologjia larmë me kancerin e gjirit. Nëse qelbi me hapje fistulous hulumtim mikrobiologjik kryer emetimet. Në tuberkulozin e gjirit në material janë granuloma specifike tuberkulozi dhe qelizat gjigante Pirogov-Langhans.

Kryerja Tuberkulin (testin Mantoux) tregon një reagim pozitiv - Rritja papules me një hyperemia të theksuar dhe të qëndrueshëm, i tmerrshëm mbi lëkurë.

Mjekimi i tuberkulozit të gjirit

Mjekimi i tuberkulozit e gjirit mund të jetë qëllimi i një kimioterapi specifik anti-TB dhe heqjen e nyjeve të vetme djathë të kancerit të gjirit.

Terapia droga tuberculostatic kryhet nën kontrollin e TB. Në TB normat e përdorur rifampicin, isoniazid dhe ethambutol. Në fillimin e hershëm të terapisë specifike të trajtimit të çon për të përfunduar regres të tuberkulozit të gjirit dhe shërim. Në mungesë të suksesit është operacioni.

Kapaciteti optimal operacional është heqje e pjesshme e tuberkulozit prekur gjirit. Pas prerje e infiltrimit me tuberkuloz mbajtur terapi protvotuberkuleznaya drogës, fizioterapi (ultratinguj, electrophoresis, UHF, inductothermy magnetike, UV, etj).

Mjekimi i tuberkulozit e gjirit kryer zgjati nga 6 muaj deri në 2 vjet në një spital, sanatorium dhe punishte barnash në spital.

Parandalimi i tuberkulozit i gjirit

Parandalimi i tuberkulozit të gjirit është i lidhur ngushtë me parandalimin e përgjithshëm të TB dhe përfshijnë vaksinimin, studim të rregullt të shqyrtimit, të TB (X-ray), ekzaminimin klinik të pacientëve të nënshtruar TB, dhe personat e kontaktit.

Shëruar nga pacientët e kancerit të gjirit tuberkulozi nën mbikëqyrjen e TB dhe mammologist. Nëse është e nevojshme, ata mbajtën kimioterapi antirecurrent.