I pamjaftueshmërisë placental


  • Shkaqet e pamjaftueshmërisë placental
  • Klasifikimi i pamjaftueshmërisë placental
  • Simptomet e pamjaftueshmërisë placental
  • Diagnoza e pamjaftueshmërisë placental
  • Trajtimi i pamjaftueshmërisë placental
  • Parandalimi i pamjaftueshmërisë placental

I pamjaftueshmërisë placentar është një faktor i vdekjes perinatale fetusit më shumë se 20% të rasteve, sigurisht më të vështirë të shtatzënisë dhe lindjes. Manifestimet dhe komplikime të pamjaftueshmërisë placental, dhe pasojat e tyre për nënën dhe fetusin për shkak të shkallës së ndryshimeve në funksionet e placenta, moshës gestational, forcën dhe kohëzgjatjen e abuzimit, zhvillimin e mekanizmave kompensues-adaptive në "nënë-placenta-fetus". 

Në kushtet e pamjaftueshmërisë placental zhvillon hypoxia fetusit, i vonuar rritjen e saj e fetusit dhe zhvillimin; rrit rrezikun e lindjes së parakohshme, anomali të aktivitetit të punës, trauma fetale lindjes. Porsalindur vështirë pastaj një proces të përshtatjes, shpesh kthehet encefalopati, anomali kongjenitale (dysplasia hip, Kryvosheya) këta fëmijë janë më të prirur për të infeksioneve respiratore dhe zorrëve.

Shkaqet e pamjaftueshmërisë placental


Natyra e placental pamjaftueshmërisë multifactorial. Placenta Morphofunctional shkelje mund të zhvillohet, si rezultat i një sëmundje shtatzëna extragenital: (sëmundjeve të zemrës, hipertensionit apo hipotension, dështimi i qarkullimit të gjakut) kardiovaskulare, veshkave (pielonefrit, dështimi i veshkave), të mushkërive (astma), neuroendocrine (diabet, hypo- dhe hyperthyroidism, veshkave Patologjia dhe hypothalamus) dhe t. e.

Në aneminë pamjaftueshmëri shtatzënë fetoplacental shkaktuar nga mangësi hekuri në rrjedhjen e nënës-fetale e gjakut, e cila redukton transportin e oksigjenit për të fetusit dhe hipoksi. Kur gjakderdhje çrregullime (sindroma p.sh. antiphospholipid) të formuara në orendive të mikrotrombov placenta që shkelin rrjedhjen e gjakut fruta-placental.

Dështimi Fetoplatsentranaya shpesh zhvillohet si rezultat i infeksioneve të ndryshme që ndodhin akute ose acaruar gjatë shtatzënisë. Në këtë rast, placenta shpesh është e prekur nga viruset, protozoa, bakteret që shkaktojnë ndryshime inflamatore atë. Lezione të ndryshme infektive (të gripit, SST, etj) që ndodhin në tremujorin e I shpesh çojnë në abort spontan. Në infeksionit të mëvonshëm ngjizje mund të kufizohet vetëm në ndryshimet lokale, ashpërsia e të cilave varet nga patogjen dhe se si ajo përhapet.

Faktorët e rrezikut për formimin e pamjaftueshmërisë placental përfshijnë patologjinë gjenital të shtatzënisë, anomalitë e mitrës (antlered, mitrës shalë), Endometrioza, fibromë mitrës, endometritis kronik dhe endocervicitis mbresë në mitër.

Shkaqet e pamjaftueshmërisë placental mund obstetrike patologjisë: konflikti Rezus, placenta PREVIA, paraqitjen e fetusit shkeljes, shtatzënisë të shumta, të hershme apo toksemisë fund të shtatzënisë (preeclampsia). Nga ana tjetër, preeclampsia nuk mund vetëm të çojë në pamjaftueshmërisë placental, por gjithashtu të forcojë peshën e saj, duke krijuar një lloj rrethi vicioz.

Rreziqet pamjaftueshmëri placental rritur proporcionalisht moshe shtatzënë me histori, abortit ngarkuar, abuzimin e substancave, ankth mjedisore, sociale dhe pasigurisë shtëpiake.

Këto shteti në një kohë apo një tjetër që të ndërpriten utero-placental i parë, dhe pastaj rrjedhën e fetoplacental gjakut që rezultojnë në ndryshime të pakthyeshme morfologjike dhe shkeljen e funksionet bazë të placentës (hazoobmennoy, ushqim, nxjerrës, mbrojtëse dhe vnutrisekretornoy etj). Zakonisht në patogjenezën e pamjaftueshmërisë placentar i përfshirë disa etiofaktorov, e cila qëndron mjedis kryesor.

Klasifikimi i pamjaftueshmërisë placental

Deri në kohën e pamjaftueshmërisë fetoplacental është parësor dhe dytësor. Dështimi primar ndodh në moshë të re gestational (16-18 javë), fazat e placentës organogenesis dhe ndikoi infektive, endokrine, faktorët iatrogjenike. Pamjaftueshmëri e mesme fetoplacental zhvillon kur normale placenta formuar fillimisht është ndikuar zakonisht nga faktorë të nënës dhe komplikime të shtatzënisë.

Kursi klinik i pamjaftueshmërisë placental mund të jetë akute ose kronike. Në sëmundje akute, të cilat mund të ndodhin si në çdo fazë të shtatzënisë dhe gjatë lindjes, sidomos funksionin e këmbimit të gazit të shqetësuar të placentës, i shoqëruar nga hypoxia akut dhe vdekja e fetusit. Më e zakonshme akut fetal pamjaftueshmëri placenta për shkak të shkëputje të parakohshme placental, gjakderdhje në sinuseve kufitare, sulm në zemër dhe trombozë e anijeve placentare.

Me pamjaftueshmëri kronike placental Obstetrike dhe Gjinekologji përballen më shpesh. Kurs dhe prognozë të përcaktuara reagime mbrojtëse dhe adaptive, dhe prandaj lëshojnë kompensohen, subcompensated, decompensated dhe format kritike të pamjaftueshmërisë placental.

Forma më e favorshme e kompensuar përcaktohet sipas Doppler; fruta në këtë rast nuk vuan dhe vazhdon të zhvillohet. Kur kompensohen formë të pamjaftueshmërisë placental ndryshime të vogla patologjike kompensohen përmes mekanizmave mbrojtës dhe adaptive që kontribuojnë në progresion të shtatzënisë. Terapi adekuate dhe menaxhimi i duhur i punës siguron lindjen mundësinë e një fetus të shëndetshëm.

Nëse forma subkompensyrovannoy e pamjaftueshmërisë placental reagimet mbrojtëse dhe adaptive nuk janë të mjaftueshme për të siguruar ecurinë normale të shtatzënisë. Në këtë formë shënuar vonesë në zhvillimin e fetusit, të rrezikut të lartë të komplikimeve të ndryshme.

Formë Decompensated e pamjaftueshmërisë placental karakterizohet tendosje, dhe përçarje e mekanizmave kompensues, paaftësia e progresion normale të shtatzënisë. Vuajtja fruta duken të dëmtuar rëndë funksionin e zemrës, vonesa zhvillimore, hypoxia rënda, vdekjen përjashtuar intrauterine fetusit. Në një formë kritike të dështimit të pakthyeshme Morpho ndryshimeve funksionale të placentës në mënyrë të pashmangshme të çojë në vdekje fetale.

Simptomet e pamjaftueshmërisë placental

I pamjaftueshmërisë placental mund të manifestohet në forma të ndryshme klinike. Më shpesh ky kusht është i shoqëruar me kërcënimin e ndërprerjes së shtatzënisë, hypoxia fetusit dhe zhvillimin e saj të vonuar të fetusit.

Rreziku i abortit spontan zakonisht ndodh në fillim të shtatzënisë dhe mund të shprehet në një zhvillim kërcënues iniciuar abortin apo abortin në progres. Në një numër të rasteve me pamjaftueshmëri placental ndodh abortin humbur.

Në II-III Tremujori placenta pamjaftueshmërisë fetusit zakonisht manifestohet rritjes prapambetje. Kjo shënoi rënie në barkut perimetër lartësi shtatzënë mospërputhje të qëndruar moshës gestational mitrës. Duke përdorur ultratinguj zbuluar moszhvillimin e fetusit.

Hipoksi fetal në pamjaftueshmëri placentar është i lidhur me shkëmbimin e dëmtuar e gazit dhe funksionin e transportit të placentës. Ashpërsia e frutave është shkaktuar nga madhësia e zonës së prekur nga placenta, kështu përjashtimin e zonave të qarkullimit më shumë se 1/3 e placentës të fetusit në zhvillim shkelje kritike. Shenjat e testit janë fryt i parë i hypoxia rritur aktivitetin e çrregullt fizike, dhe për të zvogëluar numrin e nxitje të fetusit deri mungesën e tyre të plotë.

Çrregullim funksion vnutrisekretornoy në pamjaftueshmërisë placenta placental mund të kontribuojë për zgjatjen e shtatzënisë apo lindjes së parakohshme.

Shkelja e funksionit nxjerrës së placentës shënuar ndryshojnë në sasinë e lëngut amniotik - zakonisht oligohydramnios, por me disa comorbidities (diabet, infeksionit intrauterine, sëmundje hemolitike e fetusit) - polyhydramnios.

Ndryshimet në pamjaftueshmërisë placenta placental mund të shoqërohet me kaltsynatov depozitimit, hapësirë ​​zgjerimi mezhvorsinchatom, cysts placentë.

Në sfondin e funksionit hormonal të placentës dhe mungesës së aktivitetit në epiteli vaginale shtatzënë shpesh zhvillojnë trashje.

Diagnoza e pamjaftueshmërisë placental

Duke pasur parasysh mekanizmat bahatofaktornist etiopathogenetical, diagnoza e pamjaftueshmërisë placental duhet të përfshijë një studim të plotë të dinamikës shtatzënë.

Kur mbledhjen historinë e kthen faktor kryesor që kontribuon në zhvillimin e pamjaftueshmërisë placentar (mosha, gjinekologjik dhe sëmundjeve extragenital, operacionet, zakonet, kushtet profesionale dhe jetësore, dhe kështu me radhë. F.). Ankesat shtatzëna me pamjaftueshmëri placental mund të jenë dhimbje të barkut, rritje ton mitrës, e bardhë me të traktit gjenital, aktivizimin ose ndalimin e diktim nxitje fetusit.

Ekzaminimi fizik gjinekolog i kryer matje perimetër abdomen, vlerësimi i qëndruar mitrës, peshon shtatzënë, duke sugjeruar prapambetje të rritjes, oligohydramnios apo shumë.

Ekzaminim gjinekologjik lejon për të vlerësuar natyrën e shkarkimit, të identifikojnë shenja të inflamacionit, të kryer biopsi për studimin bakteriologjike dhe mikroskopike.

Vlera e Ultrasonografi në diagnozën e pamjaftueshmërisë placentar është aftësia për të përcaktuar treguesit e fetometricheskih (madhësia e kokës, trungu, gjymtyrë fetus) dhe krahasuar ato me standardet e performancës për një moshë të caktuar gestational. Përveç kësaj, trashësia është matur placentën dhe të përcaktojnë shkallën e pjekurisë.

Në in utero-fetal Doppler rrjedhjen e gjakut është llogaritur qarkullimin e gjakut në enët e kordonin e kërthizës, të mitrës dhe një pjesë e fetusit të placentës.

Me phonocardiography dhe kardiotokografike karakter të vendosur aktivitetin e fetusit kardiak - frekuencës dhe ritmin e rrahje zemre. Shenjat e hypoxia mund të shërbejë takikardia, bradycardia, aritmi.

Trajtimi i pamjaftueshmërisë placental

Trajtimi kompensohen formë të pamjaftueshmërisë placental, me kusht dinamikën pozitive të terapisë dhe asnjë kërcënim për zhvillimin e shtatzënisë mund të kryhet si pacientët e jashtëm. Në raste të tjera, shtrimin në spital i menjëhershëm është treguar me një ndërhyrjeve intensive terapeutike.

Duke pasur parasysh zhvillimin multifactorial e sëmundjes, terapi standarde pamjaftueshmëri placental nuk mund të jetë. Vendi kryesor në trajtimin e pamjaftueshmërisë placental paguar eliminimin kryesor faktor etiologjik dhe ruajtjen e mekanizmave kompensuese për të vazhduar ngjizje.

Kur çrregullime microcirculatory dhe shkelje e tonit të enëve të gjakut në placentë drogë për herë të parë-line janë anticoagulants dhe agjentët antiplatelet (trental, pentoxifylline, reopolyglukine, Courant, heparin, etj). Për të korrigjuar kequshqyerja dhe rritja frenim vlen transfuzion dhe plazma zëvendësuar zgjidhje proteina.

Në trazirat hemodinamik që shoqërojnë pamjaftueshmërinë fetoplacental, i emëruar kundërshtarët e kalciumit (korinfar, verapamil), përmirësimin e perfuzionit të organeve, normalizimin e funksionit shtrëngohet të miokardit që kanë një efekt të hypotensive. Myometrium Zbulimi hypertonus kërkon emërimin e drogës antispasmodic (Nospanum, B6 Magne, hlyukozonovokainovoy përzierje, etj)

Në normalizimin e antioxidant funksion të mbrojtjes dhe të transportit të placentës emëruar vitamina E, C, hepatoprotectors (Essenciale, ligjore). Për terapi metabolik me pamjaftueshmëri placental duke përdorur vitaminë B6, kokarboksilaza, acid folik, glukozë, multivitamina, aktovegin.

Në rast të rrezikut abortit herët tocolytics mase qëllim (partusisten, hyniprala).

Vendimi mbi mënyrën e kohën e dorëzimit është e vendosi bazuar në efektivitetin e terapisë së pamjaftueshmërisë placental. Kur kompensohen në formën e një parashikimi punë të veçantë të mundshme në zgjedhje subkompensyrovannoy është bërë në favor të ndërhyrjes cezariane, zhvillimi i dekompensimi treguar shpërndarjen urgjent kirurgjik.

Parandalimi i pamjaftueshmërisë placental

Në zemër të masave parandaluese - përgatitje të kujdesshme të grave për shtatzënisë.

Duhet zbulimin dhe korrigjimin e faktorëve ekzistuese të rrezikut, përcaktimin e hershme të gjasat e placental shtatzënia pamjaftueshmërisë së shtatzënisë në këtë grup të pacientëve me rritjen e kontrollit.

Parandalimi i pamjaftueshmërisë placental mund të kontribuojnë në parandalimin e kurseve të drogës në 14-16 javë dhe 28-34 javë të shtatzënisë. Shtatzënë me formë të kompensohet e pamjaftueshmërisë placental kërkojnë monitorim të vazhdueshëm dhe zhvillimin e fetusit duke përdorur ultratinguj dhe shqyrtimit laboratorike.