Fibromë gjirit


  • Shkaqet e
  • Klasifikim
  • Simptomat
  • Diagnozë
  • Ndërlikim
  • Trajtim
  • Parashikim

Fibromë - një tumor beninj që zhvillon nga ind lidhës. Mund të ndodhin në lëkurë, tendons, organeve të brendshme (mitrës, vezoret), dhe gjëndër mammary. Fibromë gjirit duket si një dendur, vulën sferike pa dhimbje, ndonjëherë i shoqëruar nga një ndjenjë e gjoksit mbushullinë para menstruacioneve. Nëse ju gjeni fibroids duhet të përjashtojë keqdashje e mbikëqyrjes të kancerit të gjirit në doktrinë për gjitare të nevojshme për të vendosur për trajtim.

Aktualisht, tumoret beninje të gjirit janë sëmundjet më të zakonshme që hasen mammologist. Ndër formacionet më të shpeshta beninje me gunga fibroadenomatoz dhe fibroadenoma i gjirit.

Nëse përhapur fibroadenomatoz (të përhapur të gjirit) është karakterizuar nga një tendencë për përhapjen e fijor ind përreth gjëndër, fibroadenoma - një tumor beninj është lokalizuar. Fibroadenoma është një manifestim klinik i mastitë qendror. Shfaqja dhe zhvillimi i kësaj forme të mastitë nxit ekuilibrin hormonal.


Fibroadenoma ka një formë të rrumbullakuar, cilësi të dendura dhe të detektueshme si celular, nuk është e lidhur me diametër nyjë lëkurë nga disa milimetra deri 5-7 centimetra.

Shumica e grave theksojnë se gjoksi nodule të prekshëm (nganjëherë më shumë), rrotullon falas brenda gjirit. Fibroadenoma nuk është i prirur për dëme indet ngjitur dhe nuk mund të përhapet në organet e tjera. Megjithatë, zbulimi i gjoksit dendur Arsimit me gunga është një tregues për biopsi për të sunduar nga kanceri i gjirit.

Shkaqet e

Ndërsa njohur plotësisht se si është formimi i tumoreve, por gjeti faktorët që kontribuojnë në shfaqjen e saj. Fibromë kanceri i gjirit pothuajse gjithmonë është kundër sfondit të ndryshimeve të mprehta në statusin hormonal (gjatë pubertetit dhe menopauza).

Klasifikim

Fibroadenoma më e zakonshme konvencionale. Për strukturën morfologjike ajo mund të jetë perykanalikulyarnu, intrakanalikulyarnoyi dhe të përziera. Këto fibroids nuk janë të prirur për të transformimit malinj. Një lloj i rrallë i fibroadenoma - filloidnaya (fletë). Këto tumore janë rritje të arsyeshme të shpejtë, kanë tendencë ozlokachestvlyatsya dhe degjenerojë në sarkomë.

Simptomat

Fibroadenoma kancer ind detektueshme me një tumor rrumbullakosura dendur, lehtësisht të luajtshme dhe të qetë dhe pa dhimbje. Në mënyrë tipike, fibroadenoma subjektiv madhësia e vogël nuk bën asnjë siklet.

Diagnozë

Diagnoza e fibroadenoma gji nuk është e vështirë për të mammologist. Prekje e përcakton formimin e tumoreve, në ultratinguj gjirit dhënë vendndodhjen e saj, struktura (formimi fijor ose cistike) specifikuar formën dhe madhësinë. Nën ultratinguj biopsi të gjirit të bëjë.

Mostrat e indeve të ekspozuar Citologjia për të zbuluar qelizat malinje të mundshme dhe parandalimin e kancerit të gjirit.

Diagnoza përfundimtare është bërë nga studimi histologjike pas heqjen e tumorit.

Në kryerjen e mamografisë fibroadenoma të dukshme në foto si më dendur se indet përreth rrumbullakuar edukimin me konturet mirë-përcaktuar. Fibroadenoma jetëgjatë mund obyzvestvlyaetsya (rrjedhje kripera kalciumi) dhe fitojnë renthenokontrastnist më të lartë.

Ndërlikim

Në mënyrë tipike, fibroadenoma gjendje për një kohë të gjatë për të mos treguar tendencë për përparimin apo zhvillimin e komplikimeve. Në raste të rralla, ajo shpejt mund të rritet dhe të shtrembëroj gjëndër mammary (fibroadenoma ndonjëherë ka gjigant, plotësisht të plotësojë në gjoks dhe në masë të madhe të rritur atë në madhësi). Në mesin e tumoreve gjigante qumështit ndonjëherë atje fibroadenoma gjethe të prirur për të transformimit malinj në sarkomë.

Trajtim

Fibromë gjirit të jetë heqja kirurgjikale në shumicën e rasteve. Ndonjëherë (nëse shuma nuk tejkalon fibroadenoma 5-8 mm) përshkruajnë një kurs të terapisë që synon resorption e saj. Kursi i terapisë konservative zakonisht merr 4-6 muaj dhe kryhet nën drejtimin e ultrazërit. Megjithatë, rastet e resorption plotë tumorit edhe në përputhshmëri të plotë me emërimet mjekësore janë të rralla.

Në mungesë të dinamikave pozitive të metodave terapeutike, si dhe identifikimin e tumoreve të mëdha (rritja ose progresion i fibroadenoma) rekomandohet kirurgji.

Gjithashtu indikacion për largimin e fibroids dyshohet të kancerit të gjirit.

Kur fibroadenoma prodhojë dy lloje të kirurgjisë: heqje e pjesshme dhe enucleation e tumoreve të gjirit.

Heqje sektorial të bëni në qoftë se ka arsye për të dyshuar të kancerit të gjirit.

Enucleation është largimi i vetëm tumorit, kryhet nën anestezi lokale dhe kërkon një trajtim të gjatë postoperativ në spital.

Pas heqjes së tumorit prodhon ekzaminimet mikroskopike të indeve.

Periudha postoperative zakonisht shkon pa probleme dhe nuk shkakton siklet të theksuar. Në 7-10 ditë pas qepjet kirurgjike hequr. Bërë cilësore në aspektin e funksionimit plastike kirurgji (seams brendshme kozmetike) lë defekt të theksuar në lëkurë.

Parashikim

Largimi kirurgjik i kancerit të gjirit fibroids nuk shkakton siklet të rëndësishëm më vonë në jetë, por ajo duhet të mbahet mend se ky është trajtim simptomatik dhe rikthim (formimi i tumorit të re) është e mundur në këtë dhe në gji të tjera.