Orbitë Phlegmon


  • Arsyet phlegmon e orbitës
  • Klasifikimi fazat phlegmon e orbitës
  • Simptomat phlegmon e orbitës
  • Diagnoza phlegmon e orbitës
  • Trajtimi phlegmon e orbitës
  • Parashikimi dhe parandalimi i phlegmon e orbitës

Orbitë Phlegmon (celuliti syrit) është një problem serioz në oftalmologjinë kirurgjikale. Pavarësisht paraqitjes së saj relativisht i ulët (rreth 1% e rasteve në të popullsisë), orbita celuliti mund të jetë i rrezikshëm jo vetëm për funksionin e vizuale, por për jetën e pacientit. Me përhapjen e procesit purulent në orbitë venoz nga zgavrën kraniale zhvillim komplikime të rrezikshme - trombozë cerebrale enëve të gjakut dhe meningjit, të cilat në 20% të rasteve të çojnë në vdekjen e pacientëve. Orbitë Phlegmon mund lindur në çdo moshë por është më shumë i zakonshëm në fëmijët nën 5 vjet.

Arsyet phlegmon e orbitës

Zhvillimi orbitë phlegmon etiopathogenetical lidhur ngushtë me sëmundjet purulent e syrit, sinuseve, sistemi i dhëmbëve-nofulla, lëndime të lëkurës skeletit të fytyrës, infeksionet e përgjithshme.


Rreth 70% e phlegmon së orbitës është një ndërlikim i sinusit - veçanërisht etmoyidytom. Purulent shkrirja e indeve të syrit mund të jetë për shkak të depërtimit të infeksionit nga foci e afërt të inflamacionit: të dhëmbëve dhe të nofullës (maxilla në kirurgji, abscesi periodontale), lëkurës (për abrasions, Roger), sytë (me elb, dakryotsystyte, shekulli celuliti, lëndime të infektuar orbitë komplikuara organet e huaja sytë) dhe t. e. Më pak phlegmon shkaku socket sy shërben metastazë purulent në sepsë komplikuar për infeksionet e zakonshme (grip, ethe flakë të kuqe, tifo).

Phlegmon e orbitës në shumicën e rasteve të shkaktuara nga Staphylococcus artë dhe të bardhë, viridans hemolitike Streptococcus dhe, të paktën - pnevmobatsilloy, dyplokokkom, Escherichia coli. Patogjene depërtojnë në okolohlaznichnoy indeve në venat e fytyrës dhe venat e orbitës pa valvulave. Në këtë para pustules formë të vogla, të cilat pastaj rriten së bashku në abscese të mëdha.

Klasifikimi fazat phlegmon e orbitës

Procesi purulent në indet e syrit zhvillon gradualisht, duke kaluar nën cellulitis preseptalnoho, cellulitis orbitale, absces subperiosteal dhe phlegmon dhe orbitës abscesi vet. Kjo terapi në kohë mund të ndërpresë zhvillimin e mëtejshëm të inflamacionit në çdo fazë.

Celuliti Preseptalnyy karakterizohet nga ënjtje inflamatore indeve të qepallave dhe orbitë, exophthalmos i vogël por lëvizshmëri sy në këtë fazë është ruajtur, dhe vizion është e paprekur. Avancim i mëtejshëm i infeksionit dhe shpërndarjen e saj në pjesën e prapme të orbitës është zhvillimi i cellulitis syrit. Kjo formë e edema shekullit klinikisht, exophthalmos, hemozom, duke kufizuar lëvizjen e syrit dhe ulur mprehtësi vizuale. Nëse qelb akumulon në mes periorbitoy dhe orbitës murin e eshtrave, duke çuar në shkatërrimin e këtyre të fundit, i formuar absces subperiosteal. Në këtë fazë, shënoi skuqje dhe ënjtje e qepallë e sipërme, dëmtime të mobilitetit dhe zhvendosjen e syrit në vendndodhjen e kundërt të abscesit, exophthalmos, shkelje e mprehtësi vizuale. Abscesi i orbitës është karakterizuar nga grumbullimi i qelbit në indet orbitale te formuar nje kavitet kufizohet nga membrana piogjen. Përveç karakteristikat e mësipërme qelbëzues inflamacion syrit me absces të orbitë mund të zhvillojnë ophthalmoplegia, ngjeshja e nervit optik dhe verbim.

Kur derdhur syrit inflamacion indeve të flasim për phlegmon të orbitës.

Simptomat phlegmon e orbitës

Inflamacion purulent në phlegmon e orbitës është zakonisht një të njëanshme të zhvillimit dhe të shpejtë (nga disa orë në 1-2 ditë). Kjo dhimbje në mënyrë dramatike ngrirë ndodh në qepallat dhe orbitë, e cila e rrit me lëvizjet e syrit dhe prekje. Qepallat fryrë në mënyrë dramatike, kanë ngjyrë të kuqe-vjollcë, e tensionuar, ata mund të mos zbulojë. Me rritjen e inflamacionit shtypje konjuktiva zhvillon në optike çarjes (hemoz), Diplopia, exophthalmos, zhvendosjes dhe pronën e syrit, një rënie të mprehtë në vizion. Kur phlegmon i orbitës është përkeqësuar me shpejtësi gjendjen e përgjithshme e pacientit, në rritje rraskapitje, dhimbje koke, vjellje dhe ethe.

Në inflamacion tranzicioni zhvillohet në pezmatim nervi optik nervore, mbyllje trombotike i venë retinës, purulent neyroparaliticheskoho Keratitis me formimin corneal ulçerë. Kur të angazhohen në inflamacion purulent e membranave vaskulare të mirë të syve ndodh dhe atrofi choroidal Panophthalmitis me sy të mëtejshëm.

Komplikime kritike phlegmon e orbitës mund të jetë abscesi i trurit, meningjit, sinuses venoz trombozë, sepsis. Sa për suksesin e phlegmon e orbitës mund të konsiderohet plehu spontan zbulim i madh nëpër konjuktivën ose lëkurë qepallë jashtë.

Diagnoza phlegmon e orbitës

Pacienti me phlegmon e orbitës duhet të jetë okulist menjëherë prokonsultyrovan, otolaringolog dhe dentisti.

Diagnoza phlegmon analizë orbitës ndihmon anamnezë: prania e proceseve të mëparshme septike zonës Maksilofaciale, foto tipike klinike, ekzaminimi i jashtëm i syrit duke përdorur vekopod'emnika prekje.

Kërkohet ultratinguj instrumental diagnostike dhe radiografi përfshin orbites, me ultratinguj dhe X-ray studimin e paranazale, Ortopantomohramma. Me qëllim të qartësimit të aplikohet dyafanoskopyya, ophthalmoscopy për vlerësimin e nervore optike, ekzoftalmometriya, biomicroscopy dhe të tjerët nga testet laboratorike në orbitë phlegmon rëndësisë primare diagnostike janë analiza të përgjithshëm klinik i gjakut dhe kulturave për sterilitetin.

Phlegmon e orbitës duhet të dallohet nga shekulli phlegmon, dakriotsystytu akute, tenonita, periostitis mur syrit ynorodno orbitën e trupit, retrobulbar hemorragji, glioma, sarkomë, neurofibromatosis, një Angioedema bibliotekës.

Trajtimi phlegmon e orbitës

Kur phlegmon i orbitës është treguar në spital urgjente dhe fillimin e menjëhershëm të terapisë. Emërohet dozë shoku i antibiotikëve të gjerë të spektrit dhe agjentët simptomatike, terapi detoxification. Në antimicrobial parenteral mbajtur injeksione subconjunctival dhe retrobulbar.

Njëkohësisht kryer etmoidotomiya, haymorotomiya e murit trepanation birë orbitale dhe kullimit të Lavage sinus dhe administratës. Nëse ka zona që mbahen luhatjet orbitotomiya; kryer kullimi i turundoy channel plagë mbarsur zgjidhje antibiotik. Më tej zgavër Incisional shpëlarë drogë, që është flora bakteriale të ndjeshme.

Përveç kësaj phlegmon në orbitë emëruar instalacioni i antibiotikët pika dhe zgjidhje vitaminoze në krye conjunctival, nëse mosha e mundur zbulimi - aplikimi i vajrave në konjuktiva dhe kornea. Më vonë mjekim plotësues fizioterapi - UHF UVR.

Parashikimi dhe parandalimi i phlegmon e orbitës

Trajtim aktiv filluar në fazat e hershme të phlegmon të orbitës, promovon një rezultat pozitiv të sëmundjes. Megjithatë, ka pasur një periudhë të largët mund të kufizojë lëvizjen e syrit, strabismus dhe ambliopia kornea dhimbje të mesëm, atrofi optike. Progresi dhe përhapja e infeksionit purulent mund të çojë në panoftalmyta, absces i trurit, meningjiti, septik trombozë shpella sinus, sepsa përgjithësuar fatal.

Parandalimi phlegmon orbitë kërkon rehabilitimin në kohë të lezioneve purulent të fytyrës, traktin e sipërm respirator, dalje dhëmbësh, sytë. Kur trupat e huaj dhe dëmtimi mekanik sy antibiotik duhet komplikime domosdoshmërisht infektive.