Fluorosis


  • Shkaqet e fluorosis
  • Klasifikim
  • Manifestime të fluorosis
  • Trajtimi i fluorosis dentare
  • Parandalimi i fluorosis dentare

Rastet Fluorosis u përshkruan në 1890. Për një kohë të gjatë, ndryshimi i dhëmbëve u quajtën "smalt ndotur" dhe shkaqet e tyre ishin të panjohura. Vetëm në 1931 u kontaktuan sëmundje me një përmbajtje shumë të lartë të fluorit në ujë që përbënin bazë të emrit të tij - "fluorosis" (nga Latine «fluorom» - fluoride). Fluorosis endemik i përhapur në zonat ku përmbajtja fluoride në 1 litër ujë të pijshëm kalon 1,5 mg. Shumë më pak e zakonshme fluorosis profesional që zhvillon në industrinë e aluminit dhe punëtorëve të lidhur me koncentrim të lartë të fluorit në ajër frymëzuar.

Shkaqet e fluorosis

Fluori - një mineral gjurmë që së bashku me kalcium, kalium, magnez dhe të tjerë të përfshirë në proceset fiziologjike ndodhin në trupin e njeriut. Shuma më e madhe e fluoride përfshira në kockave dhe dhëmbëve. Kjo është marrja e ushqimit dhe ujit. Megjithatë, fluori të përfshira në produktet e zhytur vetëm në numër të vogël, pjesa më e madhe e fluorit hyn trupi bie në fluoride tretur. Konsiderohet optimal përmbajtja fluoride ujë i 1 mg / l. Përqëndrime të ulëta të fluorit në ujë çon në futje të mungesës së këtij elementi gjurmë dhe mund të shkaktojë zhvillimin e kariesit të dhëmbëve. Rritja e përqendrimit të fluoride shkakton fluorosis.


Fluorosis më vërejtur shpesh në dhëmbëve të përhershëm shpërthim në fëmijët 3-4 vjet që jetojnë në zonat me rritjen e përqendrimit të fluoride në ujë. Kjo sugjeron se zhvillimi i fluorosis për shkak të ndikimit negativ të fluoride tepërt në formimin e elementeve të dhëmbëve të përhershëm. Dhëmbët e qumështit të Humbjen fluorosis praktikisht nuk ndodh, që nga fillimet e tyre janë formuar gjatë zhvillimit të fetusit kur fluoride tepërt ruhet placentën dhe transmetimit fetusit. Fluorosis tashmë ekzistues dhëmbëve në të rriturit mund të vërehet në rritjen e ashpër përqendrimit të fluoride në ujë - 6 mg / dl ose më e lartë.

Klasifikim

Që nga shkaqet e dhëmbëve pikat kryesore fluorosis endemike dhe profesionale. Manifestimet klinike të dalluar 5 format e sëmundjes: ndotur dhe thye, melovidnoho kraplystyy-erozive dhe shkatërruese. Dy forma e para janë të referuara fluorosis butë. Formë Melovidnoho-krapchataya i fluorosis është konsideruar i moderuar, dhe erozive dhe destruktive format - gradë rënda të fluorosis.

Shpesh një pacient me gradë të rënda të fluorosis grupeve të ndryshme të dhëmbëve të prekur nga forma të ndryshme të sëmundjes. Për vëzhgimin e disa autorëve që ka pasur një formë fluorosis është ruajtur në pacientit për jetën dhe mos të shndërrohet në një formë tjetër edhe kur ndryshon përqendrimi i fluorit në ujin e përdorur.

Manifestime të fluorosis

Fluorosis endemik duket pamja në sipërfaqen buccal e njollat ​​dhëmbëve apo vija të bardha. Për disa vite, ndërron ngjyrën në spote të verdhë dhe madje edhe kafe. Lezionet më të zakonshme të të incisors sipërme, të paktën - nofulla e ulët. Me mënyrë të konsiderueshme rrit përqendrimin e fluorit në ujin e ka lezione të tjera të dhëmbëve smalt konsumuarit, erozioni dhe formimin e patate të skuqura.

Formë thye e fluorosis shfaqjes shfaqet në sipërfaqen vestibular e strokes mjet shkumës ose në banda. Në disa raste, ata janë qartë të dukshme, por më janë të butë dhe të bëhen më të dukshme në tharje sipërfaqen e dhëmbëve. Bandat bashkimin e mundshme në spote, por struktura e spoteve gjithmonë të mundshme për të dalluar grupet individuale.

Formulari i ndotur i fluorosis - sipërfaqen e dhëmbëve nuk janë qartë të dukshme njollat ​​e shumta të bardha pa bende se bashkimi do të mund të krijojë një spot të madhe-diametër. Sipërfaqe Njollat ​​fluorosis me shkëlqim dhe të butë, kufijtë e shprehur nuk lëviz ashpër dhe pa probleme në një smalt të shëndetshme.

Formë Melovidnoho-krapchataya i fluorosis karakterizohet nga një hije matte smalt gjatë gjithë dhëmbët e prekura ndodhen në të janë përcaktuar qartë spote pigmented dhe pika. Në disa raste, smalt ka një ngjyrë të verdhë. Ai mund të shënojë sipërfaqe prej shkatërrimit - dots thellësi prej 0,1-0,2 mm dhe një diametër prej 1,5 mm me pyhmentyrovannoe fund. Në këtë formë të fluorosis vërejtur në pacientët me konsumuarit shpejtë të smaltit ekspozuar vendosur nën dentin ngjyrë kafe të errët.

Forma erozive e fluorosis është prania e shumë të shkatërrimit të smalt është shumë më i madh sesa dots melovidnoho-ndotur formë fluorosis - erozionit. Në fushën e erozionit smalt mungon. Ka një konsumuarit theksuar smalt në sipërfaqet e përtypet e dhëmbëve.

Forma destruktive të fluorosis shoqëruar nga lezione erozive dhe fshirja jo vetëm ngjyra, por edhe të jetë indet e vështirë. Indet dhëmb bëhet i brishtë, të prirur për të prerë, formën duke ndërprerë e kurorave dentare. Megjithatë, depozitimi i seksionit zëvendësues dentin parandalon dëmtimit të dhëmbëve dentare. Forma destruktive të fluorosis është parë zakonisht në zonat ku përmbajtja fluori në ujë është më i madh se 10 mg / l.

Fluorosis profesional duket lezioneve eshtra (osteoporozën, osteosclerosis) në shkelje të mobilitetit të përbashkët. Njollat ​​mbi dhëmbë mund të humbur. Në fazën e vonë të fluorosis profesional të dhëmbëve të bashkohet me çrregullime vegjetativ-vaskulare dhe dëmtim të mëlçisë. Ndoshta zhvillimi i tumoreve malinje të kockave - osteosarkoma.

Trajtimi i fluorosis dentare

Nëse pacienti është rekomanduar për të zbuluar fluorosis të dorës së dytë të kalojë ato në të pijshëm analizë të ujit për përcaktimin e fluoride në të. Në përqendrime të larta të fluoride është e nevojshme për të ndryshuar burimin e ujit të pijshëm ose të marrë fluori nga uji pastrohet. Ujë të pijshëm më tej me fluoride të lartë mund të shkaktojë pacienti një formë më e rëndë e shkatërrimit të dhëmbëve fluorosis e dhëmbëve të prekura. Pacientët me fluorosis duhet të heqë dorë nga përdorimi i pastë dhëmbësh dhe mjeteve të tjera të kujdesit oral, që përmbajnë fluor.

Hiq pjesët e prekura të dhëmbit dhe pastaj mbyllja me fluorosis nuk zbatohet, pasi kjo shpesh çon në humbjen e vulës dhe shkatërrimin e mëtejshëm të dhëmbit. Pacientët me fluorosis rekomanduar plotësim e kalciumit dhe fosforit.

Në fluorosis kryer kimike të butë, LED apo dhëmbët lazer çngjyrosje. Kur ajo është e nevojshme për të marrë pjesë dhëmb remyneralyzatsyya që është aplikuar me fosfor smalt dhëmb dhe kalciumit duke përdorur phonophoresis, electrophoresis apo nga aplikimi. Remineralization i fluorosis dhëmbit kërkon të paktën 10 procedura optimale - 15-20 procedurave për trajtim.

Procedurën Whitening është i paefektshëm në forma të rënda melovidnoho-i ndotur dhe erozive dhe shkatërruese të fluorosis dentar. Në këto raste, restaurimi i dhëmbëve me veneers ose lyuminirov.

Kur fluorosis ndryshime të ashpra shkatërruese të indeve treguar në trajtimin e ortopedike instalimi qeramike ose kurora metalike-qeramike.

Parandalimi i fluorosis dentare

Drejtimi kryesor i masave parandaluese në rajonet me rritjen e numrit të fluoride në ujë është për të reduktuar sasinë e fluorit prekje. Për ta bërë këtë, përdorni ujë të pastër të pijshëm ose ujë me fluoride normale sjellë nga zonat e tjera; shmangur duke përdorur pastë dhëmbësh me fluoride dhe gels; të kufizuar përdorimin e fluorit-përmbajnë ushqime (të peshkut, gjalpë, etj).

Në parandalimin e fluorosis dhëmbëve tek fëmijët është me rëndësi të madhe balancuar dietë të pasur në produktet e qumështit dhe vitamina. Nëse është e nevojshme, përdorni kalcium shtesë, vitamina C dhe E, komplekset multivitamin.