Sëmundja Bowen


  • Shkaqet e sëmundjes Bowen
  • Kanceri Simptomet vnutriepidermalno
  • Diagnoza e kancerit vnutriepidermalno
  • Trajtimi i kancerit vnutriepidermalno
  • Sëmundja e motit Bowen

Sëmundja Bowen (Kancer Vnutriepidermalno) është një të vetme ose të shumëfishta tumoret e lëkurës, të lokalizuara në shtresën sipërfaqësore të tij - të epidermë. Për vnutriepidermalno kancerit të karakterizuar nga mungesa e mbirjes në dermis lëndore dhe indet e tjera, si ajo lidhet me kancerin në situ («tumor në situ"). Rreziku kryesor i sëmundjes që me kalimin e kohës është transformimi i saj në squamous kancerit të lëkurës qelizë me përhapjen e tumorit dhe metastazë.

Shkaqet e sëmundjes Bowen

Arsyet që çojnë në zhvillimin e sëmundjes Bowen, është efekti kancerogjene e kimikateve, rrezatimi ultravjollcë, yonyzyruyuschem rrezatimi. Lëndimet traumatike të dhëmbëza dhe disa dermatoses kronike (planus liken mukozale, eritematoza diskor lupus, distrofike Epidermolysis bullosa, etj) mund të kontribuojë gjithashtu në tumor.


Kanceri Simptomet vnutriepidermalno

Kanceri Vnutriepidermalno mund të prekë çdo pjesë të lëkurës dhe mukozës madje. Ai shfaqet në lëkurë, si njolla të vogla të kuqërremta formë të rrumbullakët me kufij të pabarabartë. Gradualisht spot kthehet në një pllakë të bakrit-kuqe në sipërfaqe e cila është e lëkurë. Thekon verdhë ose e bardhë pa vështirësi të largohen nga nën pllakë dhe të qajnë hapur nekrovotochaschiy sipërfaqe.

Në zhvillimin e sipërfaqes së tumorit është pllakë heterogjen në atë ndarë komplote hyperkeratosis, atrofi, rritje leze. Lezionet Cell karakterizuar nga një rritje e pabarabartë dhe buzë ngritur. Ajo mund të jetë një diametër prej 2 mm deri 5 cm Në kalimin e tumoreve të kancerit në vend ynvazyvnuyu fazë -. Tumor qelizë squamous - është ulceration pllakë.

Kanceri Vnutriepidermalno mund të zbulohen disa zjarre që me rritjen fillojnë të shkrihen. Kur vendndodhja e procesit mbi pllaka mukozës duhet papillomatoznyh sipërfaqe kadifeje. Nëse tumor është e vendosur në gozhdë, kjo do të çojë në lëkurë e lëkurës përreth thonjve, shkrirja ose ulceration e pjatë gozhdë. Shumë të rralla të pigmenteve kancer formë vnutriepidermalno, ku pllakë ka një ngjyrë të errët.

Diagnoza e kancerit vnutriepidermalno

Diagnoza është bërë me anë të inspektimit vizual dhe tumor biopsi atë. Sëmundje Histologjikisht Bowen duket si squamous qelizë kanceri i lëkurës, por, ndryshe nga ai, tumor nuk është përtej membranën bodrum që ndan veshje e guaskës nga dermis. Keqdashje herët kanceri vnutriepidermalno shkatërrimit cipë dhe mbirjes në dermis përcaktuara vetëm pak në zonën e tumorit. Jo të humbasë këtë moment, studimi kryer një seri e feta e materialit.

Sëmundja Bowen duhet të dallohet nga psoriaza, ekzema, lythat pleqërishte, bazaliomy banesë sipërfaqe, lupus me tuberkuloz, papulosis bovenoidnyy, etj

Trajtimi i kancerit vnutriepidermalno

Në mënyrën më të mirë zjarri shkallë të vogël vnutriepidermalno për të trajtuar kancerin - është heqja kirurgjikale e saj. Ajo është gjithashtu e mundur electrocautery dhe cryosurgery pllakë. Nëse ju nuk mund të hiqni pllakë, një trajtim duke përdorur radioterapi. Trajtimi mund të përdoret terapi photodynamic me burim dritë lazer acidit amynolevulynovoy si një photosensitizer për hakmarrje.

Sëmundja e motit Bowen

Sëmundja Bowen është një kurs progresiv dhe në një fazë të hershme mund të shkojnë në tumor squamous qelizave të lëkurës. Holding vnutriepidermalno trajtimin e saktë të kancerit në transformimin e saj malinje ofron një prognozë të favorshme. Metoda e zgjedhur në mënyrë adekuate e trajtimit të tumoreve shpesh çon në përsëritjen e saj.