Semundja Meniere


  • Shkaqet e sëmundjes Meniere
  • Klasifikimi i sëmundjes Meniere
  • Simptomat e sëmundjes Meniere
  • Diagnoza e sëmundjes Meniere
  • Trajtimi i sëmundjes Meniere
  • Sëmundja e motit Meniere

Sëmundje Meniere është quajtur me emrin e një mjeku francez, në 1961 së pari e përshkroi simptomat. Sulmet e marramendje, Meniere të ngjashme me ato të përshkruara mund të ndodhë në vegjetative-vaskulare dystonia, dështimi cerebrale të qarkullimit të gjakut në vertebral basilar-pishinë, shkelje të daljeve venoz, lëndimeve traumatike të trurit dhe sëmundjeve të tjera. Në raste të tilla flasim sindromi Meniere.

Incidenca më e madhe e sëmundjes Meniere gjendet midis personave 30-50 vjeç, ndonëse mosha e rasteve mund të shkojnë 17-70 vjet. Në sëmundje pediatrike Otolaryngology është jashtëzakonisht i rrallë. Në shumicën e rasteve, procesi sëmundje Meniere është i njëanshëm, vetëm 10-15% e pacientëve kanë lezione dypalëshe. Megjithatë, procesi nganjëherë i njëanshëm me sëmundje Meniere mund të transformohet në dy rrugë.

Shkaqet e sëmundjes Meniere


Pavarësisht nga fakti se pas përshkrimi i parë i sëmundjes Meniere ka qenë më shumë se 150 vjet, pyetja e faktorëve të saj shkakor dhe mekanizmat e zhvillimit ende mbetet i hapur. Ka disa supozime rreth faktorëve që çojnë në shfaqjen e sëmundjes Meniere. Teoria Virus sugjeron efekt provokative e infeksionit viral (p.sh., citomegalovirus dhe herpes simplex virus) që mund të kandidojë një mekanizëm autoimune që të çon në sëmundje. Në favor të teorive gjenetike sugjerojnë sëmundjen familjes Meniere, që tregojnë trashëgiminë autosono-dominuese e sëmundjes. Disa autorë sugjerojnë sëmundjen Link Meniere me alergji. Faktorë të tjerë të dalluar të shkaktojë çrregullime të enëve të gjakut, trauma, mungesa e estrogjenit, shkeljet e metabolizmit-ujë i kripur.

Kohët e fundit, teoria më e përhapur e origjinës së sëmundjes Meniere si rezultat i shkeljeve të innervation autonom të enëve të gjakut të veshit të brendshëm. Është e mundur që shkaku i çrregullimeve vaskulare është duke ndryshuar aktivitetin labirint sekretore e qelizave që prodhojnë adrenalin, serotonin, norepinephrine.

Shumica e hulumtuesve që studiojnë sëmundje Meniere besoj se ajo është e bazuar në rritjen e presionit vnutrilabirintnoho për shkak të mbingarkesës në labirint endolymph tepërt. Endolymph i tepërt mund të jetë për shkak të saj të rritur prodhimin, thithjen ose shkelje të qarkullimit të tij. Nën kushtet e presionit të lartë endolymph një humbje prej vibracioneve të shëndosha dhe përkeqësuara proceseve trofike në qelizat shqisore të labirint. Zhvillim të rrisë ndjeshëm presioni vnutrilabirintnoho shkakton sulmin e sëmundjes Meniere.

Klasifikimi i sëmundjes Meniere

Sipas simptomave klinike, mundësisht në fillim të sëmundjes, Otolaryngology identifikon 3 format e sëmundjes Meniere. Rreth gjysma e sëmundjes Meniere llogaritë për formën koklear që fillon çrregullime të dëgjimit. Forma Vestibular fillon në përputhje me çrregullime vestibular dhe është rreth 20%. Nëse fillimi i sëmundjes Meniere është manifestuar nga një kombinim i çrregullimeve auditory dhe vestibular, ajo i takon formës klasike të sëmundjes, të kontabilitetit për 30% të të gjitha rasteve të sëmundjes.

Në sëmundjes Meniere dalluar fazën akute, në të cilat përsëritjen e sulmeve dhe fazës ndjesë - periudhën e konfiskimeve mungesën.

Në varësi nga gjatësia e sulmeve dhe hapësirat e përkohshme ndërmjet tyre sëmundje Meniere është i klasifikuar në ashpërsi. Mild karakterizohet nga periudhave të shkurtra të shpeshta të shkurtër, të alternuara me intervale të gjata disa muaj apo edhe vite, në mes të performancës periudhave të shkurtra të pacientëve që të ruhet. Sëmundje Meniere e ashpërsisë të moderuar manifestuar nga periudhave të shkurtra të shpeshta të zgjasin deri në 5 orë, pasi që pacientët disa ditë paaftë. Në gradë të rënda të sulmit të sëmundjes Meniere zgjat më shumë se 5 orë dhe ndodh në një frekuencë prej 1 herë në ditë 1 herë në javë, performanca pacienti nuk është restauruar.

Shumë klinicistët lokale përdorin si klasifikimin Meniere sëmundjes propozuar nga I.B.Soldatov. Sipas këtij klasifikimi të sëmundjes prodhojë fazën kthyeshëm dhe të pakthyeshme. Me fazën e kthyeshëm të sëmundjes Meniere ndodhin intervale të kulluar në mes sulmeve, humbje për shkak kryesisht shkelje çrregullime vestibular mekanizmi përçueshëm janë të përkohshme të dëgjimit. Faza e pakthyeshme e sëmundjes Meniere është shprehur rritur frekuencën dhe kohëzgjatjen e sulmeve, reduktimin dhe zhdukjen e plotë të mangësive të lehta, çrregullime të vazhdueshme vestibular, të rëndësishme dhe të përhershëm humbje të dëgjimit për shkak të shkatërrimit jo vetëm përçueshëm por zvukovosprinimayuscheho veshët aparatet.

Simptomat e sëmundjes Meniere

Manifestimi kryesor i sëmundjes Meniere është një sulm sistematik i theksuar marramendje, e shoqëruar nga të përzier dhe të vjella të përsëritura. Gjatë kësaj periudhe, pacientët përjetojnë një ndjenjë të zhvendosjes apo rrotullimit të objekteve përreth ose të bjerë nëpërmjet ndjenjave ose rrotullohen trupin e tij. Marramendje sulm i sëmundjes Meniere është aq e rëndë se pacienti nuk mund të qëndrojë apo edhe ulem. Shpesh ai përpiqet të shtrihem dhe të mbyllë sytë tuaj. Kur ju përpiqeni për të ndryshuar gjendja sjellje përkeqësohet, shënoi forcimin e përzier dhe të vjella.

Gjatë sulmit të sëmundjes Meniere është shënuar edhe ngjeshur, plotësi dhe tringëllimë në veshët, koordinim dëmtuar dhe ekuilibër, humbje, dyspnea, takikardia, fytyrë zbehtë, djersitje dëgjimit. Vërejtur objektivisht gjatë kopje sulm nystagmus. Kjo është më e theksuar kur pacientët me sëmundje Meniere është në vesh të prekur.

Kohëzgjatja e sulmit mund të ndryshojnë nga 2-3 minuta deri në disa ditë, por shumica janë në rangun nga 2 në 8 orë. Shfaqja e sulmit të ardhshëm të sëmundjes Meniere mund të shkaktoj lodhje, situatë stresues, overeating, tymit të duhanit, konsumit të alkoolit, rritet në temperaturën e trupit, zhurmat, manipulim mjekësore në vesh. Në disa raste, pacientët me sëmundje Meniere ndjehen qasjen e sulmit mëparshëm në atë atmosferë, e cila manifestohet në pamjen e një çekuilibër të vogël ose zhurma në rritje në vesh. Ndonjëherë para se pacientët sulm vërejtur përmirësim në seancë.

Pas sulmit të pacientëve sëmundjes Meniere ndërsa mbahen humbje, tringëllimë në veshët, shurdhim në kokë, një humbje të lehtë të koordinimit, një ndjenjë të jostabilitetit, ndryshime në ecje, dobësi të dëgjimit. Me kalimin e kohës, si një rezultat i sëmundjes Meniere përparon, këto efekte të bëhet më e theksuar dhe të zgjatur. Përfundimisht ata vazhdojnë gjatë gjithë periudhës ndërmjet sulmeve.

Dëmtim dëgjim me sëmundje Meniere janë në mënyrë të qëndrueshme progresive. Në fillim të sëmundjes vërejtur përkeqësuar perceptimin e tingujve të frekuencave të ulëta, atëherë të gjithë gamën e audio. Dëgjimi humbje të rritet me çdo sulm të ri të sëmundjes Meniere, dhe gradualisht kthehet në një shurdhësi të plotë. Me fillimin e shurdhimit zakonisht ndaluar sulmet e marramendje.

Në fillim të sëmundjes me të butë për të moderuar pacientët sëmundje Meniere shihet qartë procesin shkrirjen, të alternuara me periudha lehtësimi, rikthim, e cila është plotësisht shtet normal e pacientit, dhe performanca e tyre është rivendosur. Sëmundje më tej klinike Meniere është e komplikuar shpesh, në pacientët shuarja mbeten trishtim në kokë, dobësi, çrregullime vestibular, ulur performancën.

Diagnoza e sëmundjes Meniere

Një model karakteristik i sulmeve të sistemit Vertigo kombinuar me zhurmë në vesh dhe dëgjimit humbje zakonisht lejon otolaringolog pa vështirësi për të diagnostikuar sëmundjen Meniere. Për të përcaktuar shkallën e dëgjim të kryer studime funksionale të analyzer auditory, audiometry, hulumtim akordim pirun, impedancemetry akustike, elektrokohleohrafii, emision otoacoustic provë promontorialnyy.

Gjatë audiometry në pacientët me sëmundje Meniere është diagnostikuar dëmtim të dëgjimit të përzier. Audiometry tonal pragu në fazat e hershme të sëmundjes Meniere shenjat e dëgjimit humbje në varg frekuencë të ulët, në frekuenca të 125-1000 Hz zbuluar interval kockave-ajrore. Me përparimin e shteteve të sëmundjes prek tipit pragjet ton rritet dëgjuar në të gjitha frekuencat studiuar.

Impedancemetry Acoustic lejon për të vlerësuar lëvizshmërinë ossicular dhe funksionale muskujt vnutrishnovushnyh status. Testi Promontorialnyy për qëllim zbulimin patologjinë e auditory nervore. Në mënyrë që të përjashtojë të gjithë pacientët akustike nevromë me sëmundje Meniere kërkojnë një MRI të trurit.

Në kryerjen otoskop dhe mikrootoskopii në pacientët me sëmundje Meniere vërejtur asnjë ndryshim të kanalit të veshit dhe membrana tympanic, e cila parandalon sëmundjet inflamatore të veshit.

Diagnoza e çrregullimeve vestibular në sëmundjen Meniere kryhet duke përdorur vestybulometriyi, otolitometrii indirekt, stabilography. Në studimet e aparatit vestibular atje hyporeflexia, gjatë sulmit - hyperreflexia. Research nystagmus spontan (videookulohrafiya, elektronistahmohrafiyu) të ketë kopje horizontal lloj i saj. Në mes të periudhave të shkurtra të sëmundjes komponentit të shpejtë Meniere së nystagmus vërejtur në një mënyrë të shëndetshme dhe në sulm - drejt shkatërrimit.

Rastet e marramendje sistemike, humbjen e dëgjimit nuk është i shoqëruar referuar si sindromi Meniere. Kështu për diagnozën e sëmundjes themelore, e cila është e lidhur me ndodhjen e konfiskimit duhet të konsultoheni me një neurolog, kryerjen e provimit neurologjike, electroencephalography, matjen e presionit intracranial me ECHO-EG, anije kërkimore të trurit (REG, Transcranial dhe extracranial UZDG, skanimi i dyfishtë). Nëse dyshoni se një karakter humbje dëgjimi qendror duke bërë auditory kërkimore shkaktuar potencialet.

Diagnostics rritur presionin endolymphatic që nënvizon sëmundje Meniere, bëhet duke përdorur testin glicerinë. Për këtë pacient merr në përzierje të glicerinë, ujë dhe lëng frutash në shkallën prej 1,5 g glicerinë për 1 kg. Rezultati Testi konsiderohet pozitiv nëse pas 2-3 orësh gjatë prag audiometry pragjet auditory ulje duket se 10dB të paktën tri frekuenca audio, ose 5Db në të gjitha frekuencat. Nëse ka një rritje të pragut auditory, rezultati i analizës është negativ dhe është konsideruar si dëshmi e pakthyeshme është një labirint i procesit patologjike.

Diagnoza diferenciale e sëmundjes Meniere është kryer me një labirintity mprehtë, evstahiita, otosclerosis, otitis, tumoret e auditory nervore, fistula labirint, neyronitom vestibular, çrregullime Psikogjenike.

Trajtimi i sëmundjes Meniere

Sëmundje Terapia e barnave Meniere ka 2 fusha: trajtim afatgjatë dhe lehtësim ngrit sulm. Trajtim të plotë të sëmundjes Meniere përfshin drogë që përmirësojnë microcirculation e strukturave të veshit të brendshëm dhe të reduktuar pėrshkueshmėrisė kapilar, diuretics, venotoniky, droga atropine, agjentët neuroprotective. Mirë në trajtimin e sëmundjes Betahistine Meniere që ka efektin histaminopodibni.

Relief i sulmeve të kryera kombinime të ndryshme të barnave në vijim: antipsikotikët (triftazin, chlorpromazine), droga scopolamine dhe atropine (bellaspon, Belloid), Vasodilators (nykoshpan, jo-spa), antihistamines (suprastin, diphenhydramine, pipolfen), diuretikë. Në mënyrë tipike, trajtimi i sulmit të sëmundjes Meniere mund të kryhet në një bazë pacient i jashtëm dhe nuk kërkon shtrimin në spital. Megjithatë, të vjella të përsëritura duhet intramuskular ose administrim intravenoz.

Trajtimi i sëmundjes Meniere duhet të kryhet kundër sfondit të ushqyerit adekuat, trajtimin e duhur dhe mbështetjen psikologjike të pacientit. Në sëmundje Meniere nuk rekomandohet aktivitet fizik kufi në periudhat në mes sulmeve, të kryer ushtrime të rregullta për koordinimin e trajnimit dhe aparatin vestibular.

Trajtim të drogës e sëmundjes Meniere në shumicën e rasteve zvogëlon zhurmën në vesh, duke ulur kohën dhe frekuencën e sulmeve, duke ulur peshën e tyre, por ajo nuk është në gjendje për të ndalur përparimin e humbjes së dëgjimit.

Mungesa e efektit të terapisë drogës është tregues për trajtimin kirurgjikal të sëmundjes Meniere. Kirurgjia për sëmundje Meniere janë të ndarë në operacionet drenuvalni, dhe destruktive në sistemin autonom nervor. Duke drenyruyuschym Ndërhyrjet përfshijnë operacione të ndryshme Decompression synojnë rritjen rrjedhjen e endolymph e zgavrën e veshit të brendshëm. Më e zakonshme në mesin e tyre janë: kullimi nëpër labirintin e veshit të mesëm, vrimë e stirrups bazë, fenestratsiya kanalit gjysmërrethor, kullimit qeskë endolymphatic. Operacionet destruktive me sëmundje Meniere janë: seksion intracranial e degëve nervore vestibular VIII, duke hequr lazerodestruktsiya labirint labirint dhe shkatërrimin e saj e qelizave nga ultrazërit. Ndërhyrja në sistemin autonom nervor me sëmundje Meniere mund të përfshijnë sympathectomy qafës së mitrës, operim ose ndërprerje daulle daulle apo string rrjet.

Te metodave alternative të trajtimit të sëmundjes Meniere përket një larguarit kimike, e cila është injektuar në labirint e alkoolit, gentamicin ose streptomicine. Në lezionet bilaterale të dëgjimit pacientët me sëmundje Meniere nevojë aparatit të dëgjimit.

Sëmundja e motit Meniere

Sëmundje Meniere nuk përbën kërcënim për jetën e pacientit. Por duke rritur humbje të dëgjimit dhe çrregullime në aparatin vestibular të vendosë kufizime të caktuara të veprimtarive profesionale të pacientit dhe përfundimisht të çojë në paaftësinë e tij. Kryerja e trajtimit kirurgjik në fazat e hershme të sëmundjes Meniere mund të përmirësojë prognozën për shumicën e pacientëve, por nuk mund të arrijë shërimin e dëgjimit.