Ischemia kronik i trurit


 • Etiologji dhe Patogjeneza
 • Foto klinik
 • Diagnozë
 • Diferencial Diagnoza
 • Trajtim
 • Parashikim
 • Parandalim

Ishemi kronike trurit - ngadalë mosfunksionim progresive trurit që rrjedhin nga indet shpërndarë dhe / ose të imët të trurit dëme në kushte dështimin afatgjatë të fluksit të gjakut cerebral ekzistuese.

Koncepti i "ishemi kronike trurit" korrespondojnë edhe: encefalopati, kronike ishemike encefalopati vaskulare të trurit, pamjaftueshmëri cerebrovaskulare, encefalopati atherosclerotic, vaskulare (atherosclerosis), parkinsonizmi, dementia vaskulare, vaskulare (me vonesë) epilepsi. Nga sinonime mësipërme më shpesh në mjekësinë moderne, termin "encefalopati".

Etiologji dhe Patogjeneza


Faktorët kryesorë etiologjik konsiderohen atherosclerosis dhe hipertensionit, shpesh shfaqin një kombinim të këtyre dy shteteve. Rrjedha kronike ishemike gjakut cerebrale mund të çojë sëmundje tjetër kardiovaskulare, veçanërisht shoqëruar nga shenjat e dështimit të zemrës congestive, trazirat zemra ritmin (të dyja format e përhershëm dhe paroksizmal e arrhythmia) që shpesh çojnë në një rënie në hemodinamikën sistemike. Çështjet dhe anomalitë cerebrale, qafë, shpatull brez, aorta (sidomos hark) që nuk mund të tregohet në zhvillimin e arteriosklerozës në këto anije, apo proces tjetër e fituar hypertensive. Kohët e fundit një rol të madh në zhvillimin e ishemi cerebrale kronike të devijuar sëmundje venoz, jo vetëm e brenda por edhe extracranial. Një rol në formimin e ishemi cerebrale kronike mund të luajnë ngjeshja e enëve të gjakut, të dyja arterial dhe venoz. Ajo duhet të marrë parasysh jo vetëm spondilohennnoe ndikim, por compression izmenennymy strukturave sosednimy (muskujt, tumoret, aneurysms). Një tjetër shkak i ishemi cerebrale kronike mund të jetë amiloidosis cerebrale (në të moshuarit).

Klinikisht encefalopati manifestuar është etiologji zakonisht i përzier. Në praninë e faktorëve kryesorë të kronik cerebrale diversitetit pushim ishemi shkakton kjo sëmundje mund trakte si arsye shtesë. Alokimi i faktorëve shtesë në mënyrë të konsiderueshme barrë kurs i ishemi cerebrale kronike, është e nevojshme për të zhvilluar konceptin e saktë etiopathogenetical dhe trajtim simptomatike.

Shkaqet kryesore të ishemi cerebrale kronike:

 • atherosclerosis;
 • hipertensionit.

Shkaqe të tjera të ishemi cerebrale kronike:

 • Sëmundje kardiovaskulare (me shenja CSU);
 • rrahje zemre të parregullt;
 • anomalitë vaskulare, angiopatin i trashëguar;
 • patologji venoz;
 • ngjeshja e enëve të gjakut;
 • hipotension;
 • amyloidosis cerebrale;
 • vasculitis sistemik, diabeti mellitus;
 • sëmundje të gjakut.

Në vitet e fundit, duke marrë parasysh 2 variante kryesore patogjene e ishemi cerebrale kronike, në bazë të këtyre karakteristikave morfologjike, natyrën dhe lokalizimin e dëmit të madh. Në lezionet bilaterale shpërndara çështje të bardha të prodhojë leykoentsefalopaticheskiy (ose subkortikalnye bisvanherovskiy) encefalopati opsion dyscirculatory. Dytë - variant lacunar i pranisë së lezioneve shumëfishta lacunar. Megjithatë, në praktikë shpesh ka versione të përziera.

Opsioni Lacunar shpesh shkaktohet nga okluzion të drejtpërdrejtë të anijeve të vogla. Në të njëjtën Patogjeneza e lezioneve të bardha çështje diffusely rolin e luajtur nga episode të përsëritura të hemodinamikën sistemike kryesorë bien - hipotension. Arsyeja për rënien e tensionit të gjakut mund të jenë terapi joadekuate antihipertensiv, reduktohet refuzim kardiak. Gjithashtu i rëndësisë kollë të madhe avid, kirurgji, hipotension orthostatic (në distonise vegjetativ-vaskulare).

Në kushtet e hypoperfusion kronike - links themelore pathogenetic e ishemi cerebrale kronike - është mekanizmat sosje e kompensimit, reduktohet kordonin Furnizimit të Energjisë. Para së gjithash, zhvillimin e çrregullimeve funksionale, dhe çrregullime të pakthyeshme morfologjike: ngadalësimin e fluksit të gjakut cerebral, ul glukozës dhe oksigjenit nivele, stresi oksidativ, pezëm kapilar, predispozitë për trombozë, depolarization e membranës qelizore.

Foto klinik

Manifestimet kryesore klinike të ishemi cerebrale është kronike çrregullime shumëformësh të lëvizjes, kujtesa e dobët dhe aftësia për të mësuar, trazirat në sferën emocionale. Tiparet klinike të ishemi cerebrale kronike - natyrisht progresive, fazat, sindromike.

Duhet të theksohet një marrëdhënie të anasjelltë ndërmjet ankesave, veçanërisht aftësinë për të pasqyruar funksionet njohëse (vëmendje, kujtesës), dhe ashpërsia e ishemi cerebrale kronike: funksion më të prekur njohës, aq më pak të ankesave. Kështu, manifestime subjektive në formën e ankesave nuk mund të shfaqin as peshën apo natyrën e procesit.

Core dyscirculatory klinik foto encefalopati njihet tani dëmtim njohës të cilët janë tashmë në fazën e I dhe progresivisht në rritje në fazën III. Paralelisht, zhvillimin e çrregullimeve emocionale (inerci, paqëndrueshmëri emocionale, humbje e interesit), një shumëllojshmëri të çrregullimeve të lëvizjes (programimin dhe monitorimin e performancës në një neokineticheskih komplekse, Supreme automatizuar, tai lëvizjet refleks i thjeshtë).

Fazat dyscirculatory encefalopati.

Unë fazë. Ankesat e mësipërme të kombinuara me simptoma të shpërndara mikroochahovoy neurologjike si anizorefleksiya, reflekset nehrubi e automatik me gojë. Ndryshimet e vogla në ecje (Ngadalësia në këmbë, hapa të vegjël), rezistencës reduktuar dhe pasiguri në mostrat e koordinatornye performancës. Çrregullime të vërejtura shpesh emocionale të personalitetit (nervozizëm, paqëndrueshmëri emocionale, ankth dhe karakteristika depresive). Tashmë në këtë fazë ka çrregullime të lehta njohës llojin neyrodynamycheskoho: lodhje, luhatjet në vëmendje, i ngadalshëm dhe inerci të aktivitetit intelektual. Pacientët të përballen me testet neuropsychological dhe punës, të cilat nuk është e nevojshme Runtime të kontabilitetit. Jeta publike nuk është i kufizuar në pacientët.

Faza II. Ajo karakterizohet nga rritja e simptomeve neurologjike me formimin e mundshëm të shprehur keq, por sindromi dominuese. Disa janë identifikuar çrregullime extrapyramidal, pjesë e sindromës pseudobulbar, ataxia, mosfunksionim CHN në qendër të tipit (prozë-dhe hlossoparez). Ankesat janë më pak të theksuara dhe më pak kuptimplotë për të pacientit. Thellimi çrregullime emocionale. Funksioni Njohës rrit me shkallën e dizrehulyatornymy moderuar shkelje nervoz plotësohet (sindromi fronto-kortikale). Përkeqësuar aftësinë për të planifikuar dhe kontrolluar veprimet e tyre. Detyrat e shkelura, i pakufizuar nga koha, por ende aftësinë për të kompensuar (mund të jetë e mundur që të përdorni lë të kuptohet). Ndoshta manifestim i shenjave të reduktuar përshtatjen sociale dhe profesionale.

Faza III. Ajo përmban një manifestim të gjallë të disa sindrome neurologjike. Këmbë e thyer dhe bilanci (vjeshtë të shpeshta), mosmbajtjeje urinar, sindromi parkynsonycheskymy. Në lidhje me uljen e kritikave për gjendjen e tij zvogëlon sasinë e ankesave. Çrregullime të sjelljes dhe personalitetit manifestohen në formë eksplozivnosti, disinhibition, sindromi apatyko-abulycheskoho dhe çrregullime psikotike. Së bashku me nervoz dhe sindromet njohëse të shfaqet dizrehulyatornyh çrregullime të veprojnë (abuzim i gjuhës, kujtesës, mendimit dhe praktikës) që të mund të zhvillohet në çmenduri. Në të tilla raste, pacientët dezadaptuyut ngadalë, duke rezultuar në aktivitetet profesionale, sociale dhe madje edhe të përditshme. Shumë shpesh ka deklaruar paaftësinë. Me kalimin e kohës, ka humbur aftësinë për të vetë.

Diagnozë

Historia.  Për ischemia kronike cerebral karakterizohet nga komponentët e mëposhtëm: historinë infarkt miokardi, sëmundjes koronare të zemrës, angina, hipertension (me dëmtim të veshkave, zemrës, retinë, trurit), periferike ekstremiteteve arterie aterosklerozës, diabetit.

Ekzaminimi fizik. Mbahet për të identifikuar patologjinë e sistemit kardiovaskular dhe përfshin: Përcaktimi i sigurisë dhe simetri gurgullimë në enët e gjymtyrëve dhe kokës, presionit të gjakut në të gjitha 4 gjymtyrëve, dëgjim të zemrës dhe aortës abdominale me qëllim të zbulimit arrhythmias kardiake.

Studimet laboratorike. Qëllimi i hulumtimit laboratorike është për të përcaktuar shkaqet e ishemi cerebrale kronike dhe mekanizmat e saj pathogenetic. Është e rekomanduar për të kryer një analizë të përgjithshme të gjakut, keqe të, glukozës në gjak, profilin e lipideve.

Studim Instrumental. Për të përcaktuar shkallën e shkatërrimit të materies së trurit dhe të enëve të gjakut, si dhe identifikimin sfondin e këtyre sëmundjeve është e rekomanduar studime instrumentale: EKG, ophthalmoscopy, echocardiography, qafës së mitrës spondylohrafyy, UZDG arteriet kryesore të kokës, dyfish dhe enëve triplex scan shtesë dhe intrakraniale. Në raste të rralla tregohet angiography e enëve cerebrale (anomali vaskulare të zbuluar).

Diferencial Diagnoza

Ankesat e mësipërme janë karakteristikë e ishemi cerebrale kronike mund të jetë origjinën dhe sëmundjeve të ndryshme somatike, proceset e kancerit. Përveç kësaj, ankesa të tilla janë shpesh në simptomë kufitare e çrregullimeve mendore dhe proceseve mendore endogjene.

Vështirësia e madhe është diagnoza diferenciale e ishemi cerebrale kronike me sëmundje të ndryshme neurodegjenerative, të cilat janë zakonisht dëmtim njohës i qenësishëm dhe shenja neurologjike fokale. Sëmundjet të tilla përfshijnë prohressyruyusche paralizë, degjenerim nad'yadernyy cortical-basal, Multysystemnaya atrofi, sëmundje të Parkinsonit, sëmundjen Alzheimer.

Përveç kësaj, shpesh duhet të dallojnë iskemi cerebrale kronike e tumoreve të trurit, normotenzivnoy hydrocephalus, disbaziy idiopatike dhe ataksi.

Trajtim

Qëllimi i trajtimit të rrjedhës kronike ishemike e gjakut cerebrale është stabilizuar procesi shkatërrues ishemizatsiyu trurit normë pezullimit të përparimit, mekanizmat e aktivizimit sanoheneticheskih funksion të kompensimit, parandalimin e pash ishemike (dy fillore dhe të përsëritur), dhe proceset e lidhura me terapi fizike.

Ishemi kronike e trurit nuk është konsideruar si një tregues absolut për shtrimin në spital në rast se ajo nuk është e komplikuar për zhvillimin e goditje apo patologji të rënda somatike. Për më tepër, prania e zhvlerësimi njohës sekuestrimit pacient me e zakonshme përkeqësohet tij mjedisit aftë sëmundjes. Trajtimi i pacientëve me ishemi cerebrale kronike duhet të jetë neurolog në kushte ambulatore. Pas arritjes Faza III sëmundje cerebrovaskulare rekomanduar kujdesur.

Mjekim  ischemia kronike cerebral kryhet ne dy drejtime. Së pari - normalizimi i perfuzionit të trurit duke vepruar në nivele të ndryshme të sistemit kardiovaskular. Dytë - efekt mbi linkun e trombociteve Hemostaza. Të dy fusha të kontribuojë për optimizimin e rrjedhjes së gjakut cerebrale, duke promovuar dhe funksion neuroprotective.

Terapi anti-hypertensive. Mbajtja e presionit të duhur të gjakut luan një rol të rëndësishëm në parandalimin dhe stabilizimit të ishemi cerebrale kronike. Kur caktimin e drogës antihipertensive për të shmangur luhatjet e mprehtë në presionin e gjakut, që nga zhvillimi i ishemi cerebrale mekanizmave kronike mërzitur e autoregulation e rrjedhjes së gjakut cerebrale. Në mesin e barnave antihipertensive zhvillohen dhe zbatohen në praktikën klinike duhet të ndahet në dy grupe farmakologjike - frenuesit enzimë angiotensin-konvertimin dhe kundërshtarët e angiotensin receptorëve II. Dhe, të tjerët bëjnë jo vetëm anhiohipertenzivnoe por veprimin angioprotective, duke mbrojtur organet e synuar vuajnë në hipertension arterial (të zemrës, veshkave, trurit). Efikasiteti antihipertensiv nga këto grupe të drogave rritet kur i kombinuar ato me agjentët e tjerë antihipertensive (indapamidi, hidroklorotiazid).

Lipid-uljen terapi. Pacientët me lezione aterosklerotike vaskulare të trurit dhe dyslipidemia përveç dietë (kufizimi i yndyrave shtazore), është e përshtatshme për të përshkruajnë lipid-uljen e medikamente (statin - simvastatin, atorvastatina). Përveç veprimit të saj kryesor që ata të kontribuojnë në përmirësimin e funksionit endotelial, uljen e viskozitetit të gjakut, kanë efekte antioxidant.

Terapi pllakezave te gjakut. Ishemi cerebrale kronik është i shoqëruar me aktivizimin e nivelit Hemostaza trombociteve-vaskulare, kështu që ju duhet për të antitrombocitare qëllim drogë, të tilla si aspirina. Nëse keni nevojë të shtoni trajtim tjetër antitrombocitare (klopidogrel, dipiridamol).

Përgatitjet veprimin e kombinuar. Duke pasur parasysh shumëllojshmëri të mekanizmave themelore ishemi cerebrale kronike, krahas terapisë bazë të mësipërm për pacientët e përshkruara mjeteve të normalizimit rheology gjakut, kullimit venoz, microcirculation, dhe kanë pronat angioprotective neyrotrofycheskymy. Për shembull:

 • Vinpocetine (150-300 mg / ditë);
 • Ekstrakt xhinko biloba fletë (120-180 mg / ditë);
 • + Piracetam cinnarizine (75 mg dhe 1.2 g / ditë, respektivisht);
 • piracetam + Vinpocetine (1.2 g dhe 15 mg / ditë, respektivisht);
 • nicergoline (15-30 mg / ditë);
 • pentoksifellin (300 mg / ditë).

Përmendur më lart barnave të përshkruara dy herë një kurse vjeçare të 2-3 muaj.

Trajtim kirurgjik. Në kronike tregues cerebrale ishemi për intervenim kirurgjik është konsideruar të jetë lezione zhvillimit-permbylles arteriet Constrictive kryesore të kokës. Në raste të tilla, kirurgji rindërtues është kryer në arteriet karotide e brendshme - endarterektomi karotide, karotide stenting.

Parashikim

Diagnoza në kohë dhe trajtim adekuat detyrë aftë të ndaluar përparimin e ishemi cerebrale kronike. Në rast të sëmundjes së rëndë, comorbidity ngarkuar (hipertension, diabet, etj), ka një rënie në efikasitetin e pacientit (deri në aftësinë e kufizuar).

Parandalim

Masat parandaluese që parandalojnë dukuri e ishemi cerebrale kronike është e nevojshme për të kryer, nga një moshë të re. Faktorë të rrezikshëm: trashje, mungesa e ushtrimit, abuzimit të alkoolit, pirja e duhanit, stresi, etj

Trajtimi i sëmundjeve të tilla si hipertension, diabet, atherosclerosis duhet të bëhet vetëm nën mbikëqyrjen e një specialisti mjekësor.

Në manifestimet e para të ishemi cerebrale kronike duhet të kufizojnë konsumin e alkoolit dhe duhanit, për të reduktuar sasinë e aktivitetit fizik, shmangur ekspozimit të zgjatur diell.