Glomerulonefriti kronik


  • Shkaqet e glomerulonefriti kronik
  • Klasifikimi i glomerulonefriti kronik
  • Simptomet e glomerulonefriti kronik
  • Diagnoza e glomerulonefriti kronik
  • Trajtimi i glomerulonefriti kronik
  • Parashikimi dhe parandalimi i glomerulonefriti kronik

Gjatë glomerulonefriti kronik në urologji kuptoj etiologji të ndryshme dhe patologji hlomerulopatyya fillore shoqërohet me ndryshime inflamatore dhe destruktivnymy dhe të çojë në nephrosclerosis dhe dështimi i veshkave. Ndër të gjitha patologji terapeutik të glomerulonefriti kronik është rreth 1-2%, duke e lejuar thotë se prevalenca e saj relativisht të lartë. Glomerulonefriti kronik mund të diagnostikuar në çdo moshë, por më shpesh shenjat e para të nefrit zhvillohet në 20-40 vjet. Shenjat e procesit kronike janë të gjatë (mbi një vit) kurs progresiv i glomerulonefriti dhe përhapur përfshirjen dypalësh renale.

Shkaqet e glomerulonefriti kronik

Kronicitetit dhe përparimi i sëmundjes mund të jetë rezultat i glomerulonefriti patrajtuara akute. Megjithatë, rastet e shpeshta të glomerulonefriti primar kronike pa episod paraprak të sulmeve akute.


Shkaku i glomerulonefriti kronik Nuk mund të kuptoj se në të gjitha rastet. Kryesor rëndësi të nefritohennymi tensionet Streptococcus dhe praninë në trupin e vatrave të infeksionit kronik (faringjit, grykët, sinusit, cholecystitis, kariesit, periodontitis, etj adnexitises.), Viruset e Qëndrueshëm (influenca, hepatiti B, herpes, lisë së dhenve, mononucleosis infektive, rubeolës, infeksion CMV).

Në disa pacientë me glomerulonefriti kronik të shkaktuara nga predispozitë trashëguar (defekte në sistemin e imunitetit qelizor ose komplementit) ose dysplasia kongjenitale renale. Gjithashtu, faktorët e glomerulonefriti noncommunicable kronike përfshijnë reaksione alergjike ndaj vaksinimeve, alkoolit dhe dehje drogës. Telefononi nephrons Shperndare plagë janë sëmundje të tjera immunoinflammatory - vasculitis hemorragjike, ethe reumatike, lupus sistemik lupus, endokardit septik, etj

I glomerulonefriti kronik promovuar ftohje dhe dobësimin e përgjithshëm të rezistencës të trupit.

Në patogjenezën e glomerulonefriti kronik rol në çrregullime të imunitetit kryesor. Ekzogjene dhe endogjene faktorë shkaktojnë formimin e KQZ-së të veçantë të përbërë nga antigjenet, antitrupa, të plotësojë dhe fraksionet e tij (C3, C4), depozitohet në bodrum membranën glomerular dhe të shkaktojnë dëme. Kronike lezione glomerulonefriti glomerular është intrakapillyarnyy tjetër ndërhyn me qarkullim me zhvillimin e mëvonshëm të inflamacionit reaktive dhe ndryshimet degjenerative.

Glomerulonefriti kronik shoqëruar prohressyruyusche uljen e peshës dhe madhësisë e veshkave, vulën e indeve të veshkave. Përcaktohet mikroskopik gjobë-trashë veshkën sipërfaqe, gjakderdhje në tubthave dhe glomeruli, humbja e qartësisë dhe shtresa cerebrale cortical.

Klasifikimi i glomerulonefriti kronik

Në etiopathogenetical izoluar kundër opsioneve infektive dhe jo infektive dhe imunitetit-imune glomerulonefriti kronike.

Për ndryshimet patologjike foto janë proliferative shquar minimale, me cipë, proliferative, me cipë, mesangial proliferative ,, lloje sclerosing të glomerulonefriti kronik dhe glomerulosklerozën fokale.

Në rrjedhën e fazës kronike release glomerulonefriti e faljen dhe acarimit. Shpejtësia e sëmundjes mund të përshpejtohet prohressyruyusche (për 2-5 vite) dhe ngadalë prohressyruyusche (mbi 10 vjet).

Sipas një sindrom kryesor ka disa forma të glomerulonefriti kronik - latente (me sindrom urinar), hipertensioni (sindromi hypertensive) hematurychnyh (prevalenca e hematuria bruto), nefrotike (me sindromën nefrotike), të përziera (me sindrom nefrotike, hypertensive). Çdo formë zhvillohet me periudhat e kompensimit dhe dekompensimi funksion azotovydilnoyi renal.

Simptomet e glomerulonefriti kronik

Simptomat e shkaktuara nga glomerulonefriti kronik formë klinike të sëmundjes.

Formë latent i glomerulonefriti kronik ndodh në 45% të pacientëve ndodh me sindrom të izoluar urinar pa edemë dhe hipertension. Karakterizohet nga hematuria moderuar, proteinuria, leyotsituriey. Ngadalë kurs progresiv (10-20 vjet), zhvillimi i uremia vjen vonë.

Kur hematurychnyh variant i glomerulonefriti kronik (5%), ka një hematuria qëndrueshme episode hematuria bruto, anemi. Kursi i kësaj forme të relativisht të favorshme, uremia është e rrallë.

Formë hypertensive e glomerulonefriti kronik zhvillohet në 20% të rasteve dhe ndodh me hipertension me sindrom të fshikëzës së butë. Tensioni i gjakut rritet në 180-200 / 100-120 mm Hg. c., shpesh subjekt i luhatjeve të mëdha të përditshme. Ndryshimet e vërejtura në fundus (neyroretinit), hipertrofi e ventrikulit të majtë, astma kardiak si një manifestim i dështimit të majtë të zemrës ventricular. Gjatë formë hypertenzyonno lodh gjatë dhe në mënyrë të qëndrueshme duke përparuar me rezultat të dështimit të veshkave.

Variant nefrotike i glomerulonefriti kronik, që ndodhin në 25% të rasteve, ndodh me proteinuria masive (më shumë se 3 g / ditë.), Sportelet bibliotekë difuze, dhe hipo-disproteinemitë, hyperlipidemia, hidropizi e dëmtimit të dhëmbëve i lëngshëm (ascites, hydropericardium, pleurit) dhe të lidhura Me ta dyspnea, takikardi, etja.

Sindroma nefrotike dhe hypertensive janë thelbi i formave më të rënda të përziera të glomerulonefriti kronik (7% të rasteve). Të ardhurat nga hematuria, proteinuria, të rënda, bibliotekë, hipertension. Rezultati i kundërt i vendosur zhvillimin e shpejtë të dështimit të veshkave.

Diagnoza e glomerulonefriti kronik

Kryesorë Kriteret diagnostike të glomerulonefriti kronik janë të dhëna klinike dhe laboratorike. Kur mbledhjen histori është marrë në konsideratë faktin e infeksioneve kronike, glomerulonefriti akut, sëmundjet sistemike.

Ndryshimet tipike në urinalysis është shfaqja e qelizave të kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut, cilindra, proteina, ndryshon përqindjen e urinës. Për të vlerësuar testet e funksionit të veshkave të kryera Zimnitskiy dhe Reberga.

Gjaku në glomerulonefriti kronik dhe disproteinemitë duket hypoproteinemia, hiperkolesterolemia, rritjen titri i antitrupave të të Streptococcus (SLA-O antihialuronidazy, antistreptokinazy) reduktuar përmbajtjen e përbërësve të komplementit (OT dhe C4), nivelet në rritje të IgM, IgG, IgA.

Ultratinguj renale i prohressyruyusche kronike glomerulonefriti zbulon të zvogëluar madhësinë e indeve shpenzim sklerozë të veshkave. Urography nxjerrës, pyelography, ndihmë nefrostsyntyhrafyy të vlerësuar gjendjen e parenchyma, shkallën e dëmtimit të veshkave.

Për të zbuluar ndryshimet në sistemet e tjera është kryer ehokardiografi EKG, ultratinguj dëmtimit të dhëmbëve pleural, ekzaminimin fundus.

Varësisht nga varianti klinik të glomerulonefriti kronik kërkon diagnozë diferenciale e pielonefrit kronike, sindromi nefrotike, sëmundje polycystic veshkave, gurët në veshka, tuberkulozi i veshkave, amiloidosis veshkave, hipertensionit arterial. Për të instaluar formave histologjike të glomerulonefriti kronik dhe aktivitetin e saj, si dhe përjashtimi patologjike manifestime të ngjashme të mbajtura biopsi e veshkave studim morfologjike të mostrave të indeve të veshkave.

Trajtimi i glomerulonefriti kronik

Features kujdes dhe trajtim për glomerulonefriti kronik diktuar nga forma klinike të sëmundjes, shkalla e përparimit të çrregullimeve dhe praninë e komplikimeve.

Ne rekomandojmë regjim të butë të pajtueshmërisë me përjashtim të lodhjes, hipotermi, rreziqet profesionale. Në faljen e kronike glomerulonefriti trajtimin e nevojshëm të infeksioneve kronike që mbështesin rrjedhën e procesit. Dietë të përshkruara për glomerulonefriti kronik, kërkon kufizimin kripë, alkoolit, erëza, të kontabilitetit lëngjeve pije, të rrisë kërkesat e përditshme të proteinave.

Trajtimi i drogës i glomerulonefriti kronik përbëhet nga kortikosteroidet terapi immunosuppressive, citotoksik, NSAIDs; anticoagulants qëllim (heparin fenilina) dhe agjentët antiplatelet (Courant). Terapi simptomatike mund të përfshijnë diuretics marrin për edemë, antihipertensivëve në hipertension.

Në terapi të normës fikse të plotë në glomerulonefriti akut kronike, të kryer terapi mbajtëse ambulator gjatë faljen, trajtimin e vendpushimet klimatike.

Parashikimi dhe parandalimi i glomerulonefriti kronik

Trajtim efektiv i glomerulonefriti kronik eliminon simptomat kryesore (hipertension, edemë), të vonojë zhvillimin e dështimit të veshkave dhe të zgjasë jetën e pacientit. Të gjithë pacientët me glomerulonefriti kronik janë në një urolog punishte barnash në spital.

Prognozë më i favorshëm ka formën e fshehur të glomerulonefriti kronik; më serioz - dhe hematurychna hypertensive; pafavorshme - formë nefrotike përzier. Nga komplikimet prognozë më keq përfshijnë plevropnemnoniya, pielonefrit, thromboembolism, eklampsi renale.

Që zhvillimin ose progresion të ndryshimeve të pakthyeshme në veshka shpesh të shkaktuar nga infeksionet STREPTOKOKSIKE dhe virale, me lagështi trishtues, Paramount e parandalimit.

Nëse glomerulonefriti patologji vëzhgimet shoqëruese kronike e nevojshme profesionistët e lidhura - otolaringolog, dentist, gastroenterologist, kardiolog, gjinekolog, rheumatologist, etj