Konyuktivit kronike


  • Shkaqet e konjuktivit kronike
  • Simptomet e konjuktivit kronike
  • Diagnoza e konjuktivit kronike
  • Trajtimi i konjuktivit kronike
  • Parashikimi dhe parandalimi i konjuktivit kronike

Konjunktiviti në oftalmologji deri rreth një e treta e të gjithë patologjisë syrit është sëmundja më e zakonshme inflamatore sy. Në kontrast me konjuktivit akut, e cila shpesh zhvillojnë në fëmijët, konjuktivit kronike kanë më shumë gjasa të moshës së mesme dhe të moshuar. Conjunctivitis kronike mund te kombinohet me blepharitis, keratitit, meybomeitom, sindromi syve te thate dhe sëmundjet e tjera të syrit.

Shkaqet e konjuktivit kronike

Etiologji konjuktivit kronik ndarë në infektive dhe joinfektive; endogjen dhe ekzogjen.


Ekzogjene konjuktivit Noncommunicable kronik në shumicën e rasteve lidhen me acarim të zgjatur sy fizike ose kimike faktorë: pluhuri, tymi, alkalet avullit dhe acide, kozmetike, punë intensive dhe të zgjatur vizuale në dritë të ulët dhe konjuktivit tjetër kronike mund të ndodhë në punëtorët punësuar në qymyr, çimento, miell, sawmilling, sherstobitnoy, industrinë e letrës, në dyqanet e nxehtë, fabrika kimike. Konjuktivit kronik mund të çojë acarim të përhershëm mekanike të syrit a trupat e huaja (mis qerpikët rritje në tryhyaz, rërë, grimcat e solids dhe t. F.).

Shkaqet e konjuktivit përsëritura etiologji kronike joinfektive mund të ketë gabime nekorrehirovannye thyes (astigmatizëm, largpamje, largpamje), sindromi sy thatë, verbëri borë (elektrooftalmiya). Si faktorë endogjen shpesh vepron infektimi parazitare, demodicosis, seborrhea, sëmundjet kronike të traktit gastrointestinal (gastrit, enetrokolity, cholecystitis), anemi, beriberi, hiperglicemi dhe diabetit.

Sipas tipit të konjuktivit alergjike kronike të ndodhë. Në këtë rast, manifestime të syrit mund të kombinohet me rinitit alergjike, astma, dermatit atopic dhe kanë varësinë sezonale.

Konjuktivit infektive kronik mund të shkaktohet nga pezmatimi i syve (blepharitis, meybomeitom, dakriotsystyt), sëmundjet e traktit të sipërm respirator (sinusit, grykët kronike, etj). Në disa raste, kronike proces të çojë në trajtimin joadekuat të konjuktivit akute.

Në tsitohrammah lashtave dhe konjuktivën e pacientëve me konjuktivit kronike është zakonisht flora streptokoksike, Proteus, enetrobakteriy, psevdomonady, moraksella, klamidia dhe patogjene.

Simptomet e konjuktivit kronike

Simptomet e rritjeve kronike konjuktivit gradualisht dhe vazhdon për një kohë të gjatë. Pacientët të shqetësuar në lidhje me peshën e shekullit, djegie ndjesi dhe "clogging" sy, fotofobi dhe marramendës, lodhje sy kur lexoni dhe punën vizuale. Të gjitha këto manifestime të konjuktivit kronike zakonisht përforcohet nga mbrëmje dhe përdorimi i ndriçimit artificial. Në varësi të etiologjisë së konjuktivit kronik shkarkimit conjunctival zgavrën mund të jenë të pakta ose të moderuar, ajo është shpesh karakter mucoid ose mucopurulent. Objektivisht duket hyperemia unexpressed conjunctival, të lehtë Mukoza vrazhdësi sipërfaqe.

Conjunctivitis alergjik kronik ndodh me formimin e papillae konjuktiva ose follicles, i shoqëruar me kruarje, ndonjëherë - vizionin e paqartë dhe lezione corneal. Në disa raste, conjunctivitis alergjik i kombinuar me moshën dermatit alergjik, blepharitis, keratitit, Uveitis, retinë, pezmatim nervi.

Konjuktivit kronike është i gjatë dhe natyrisht e vazhdueshme mund të zgjasë me vite.

Diagnoza e konjuktivit kronike

Tipar i konjuktivit kronike është një mospërputhje ashpërsia objektiv i shenjave klinike të ndryshimit, duke e bërë të vështirë për të diagnostikuar sëmundjen. Set diagnoza e saktë është e mundur vetëm me konsulente okulist, sqarim dhe ankesat e sëmundjeve të lidhura, provim sy të jashtëm, diagnoza special syrit dhe laborator me kohë të plotë.

Vizometriya konjuktivit kronike mund të jetë duke treguar rënë mprehtësi vizuale apo normë relative. Kur biomicroscopy zbuluar ndryshimet konjuktivën dhe i rastit folds e shekullit: një mbipopullim të vogël, diarre, sipërfaqe prej kadifeje rritje papilare, etj

Për të përjashtuar gabime thyes është skiaskopiya kryera dhe refractometry. Nëse dyshoni se një sindromi shoqëruese teste të syrit të thatë janë kryer për të studiuar slozoproduktsiyi: strofull provë, test Schirmer, test flyuorestseinovaya instillyatsionnaya.

Për të përcaktuar agjentët shkakton konjuktivit treguar kronike e mbjelljeve bakteriologjik diskreditimi konjuktiva.

Në konjuktivit kronike të shkaktuara nga sëmundje shoqëruese mund të kërkojë konsultime shtesë (otolaringolog, gastroenterologist, endocrinologist, dermatolog, allergist) dhe hulumtime (radiografi e sinuseve paranazale, bakposev nasopharynx me Rif, studime PCR, ELISA për klamidia, përkufizimin e prodhimit të sheqerit në gjak allerhoprob lëkurës, demodicosis provë qerpikët, etj).

Trajtimi i konjuktivit kronike

Trajtimi i konjuktivit kronike mund të jetë i suksesshëm vetëm nëse zbulohet dhe eliminuar shkakun e sëmundjes syrit.

Kështu, ametropiy zbulimin, përzgjedhje kryer e syze ose lente kontakti, e rekomanduar për të kryer vizion lazer korrigjim. Me një acarim sy konstante duhet të eliminojë faktorët provokuar, largimin e trupave të huaj nga kërcim conjunctival, depilim e qerpikët. Duhet zbuluar trajtim shoqërues të sëmundjeve kronike nën specialist i kontrollit të profilit.

Lokalisht konjuktivit kronik i emëruar kremra të ftohtë dhe zgjidhje bimor astringent (infusions e çaj, kamomil, zgjidhje resorcinol). Futje pikë-pikë e bëri në dezinfektues conjunctival zgavër, antibiotikët, vitaminë pika, steroid, lot artificiale. Në natën, të aplikojnë aplikimin vaj të parfumuar mbi qepallat. Trajtimi i konjuktivit kronike e gjatë, shpesh kërkon ndryshimin drogë për të shmangur varësisë.

Parashikimi dhe parandalimi i konjuktivit kronike

Kronike konjuktivit e vështirë për të trajtuar, shpesh përsëritet inflamacion. Trajtim i suksesshëm është e mundur vetëm me eliminimin e plotë të shkaqeve dhe zhvillimin e terapi të vazhdueshme sistematike. Afatgjatë (mbi shumë muaj apo vite) e konjuktivit kronike mund të kufizojë punën dhe pacientët aftësie.

Parandalimi i konjuktivit kronike kërkon eliminimin e rreziqeve në punë, përdorimin e pajisjeve personale mbrojtëse në punë, korrigjimi në kohë të zhvlerësimit thyes vizual, trajtimin e sëmundjeve oportune.