Citomegalovirusin


 • Transmetimi i infeksionit CMV
 • Mekanizmi i infeksionit CMV
 • Format e infeksionit CMV
 • Diagnoza e infeksionit cytomegalovirus
 • Trajtimi i infeksionit citomegalovirus
 • Parandalimin e infeksionit CMV

Citomegalovirusin - një genesis infektive sëmundje virale të bartura seksualisht, transplacental, familja, me transfuzion. Simptomatik ndodh në formë të ftohtit të vazhdueshme. Nuk është dobësi, pafuqi, kokë dhe dhimbje të përbashkët, hundë i lëngshëm, dhe një rritje në inflamacion të gjëndrave të pështymës, jargëzim harlisur. Shpesh asimptomatike. Ashpërsia e sëmundjes së shkaktuar nga imuniteti i përgjithshëm shtetëror. Në një formë të përgjithësuar të ndezjes së rëndë të zjarrit ndodhin në të gjithë trupin. Shtatzënë sëmundje e rrezikshme gjëndër pështymës, ajo mund të shkaktojë abort spontan, defektet e lindjes, vdekjen e fetusit, cytomegalovirus kongjenitale.

Emrat tjetër citomegalovirusin gjetur në burimet mjekësore - infeksion citomegalovirus (CMV) citomegalovirusin inklyuzionnaya, një sëmundje virale e gjëndrave të pështymës, me sëmundje përfshirjes. Infeksionet cytomegalovirus patogjen - cytomegalovirus - i takon familjes së herpesvirus njerëzore. Qelizat e prekur cytomegalovirus, shumë të rriten në madhësi, kështu që emri i sëmundjes "sëmundjes pështymës gjëndër" do të thotë "qelizat gjigante".

Infeksion citomegalovirusin është njerëz të përhapura dhe shumë duke qenë transportuesit e cytomegalovirus, nuk janë edhe të vetëdijshëm për këtë. Prania e antitrupave për të CMV është gjetur në 10-15% të njerëzve në adoleshencë e tyre dhe 50% e të rriturve. Sipas disa burimeve, citomegalovirus zgarë përcaktuar në 80% të grave në periudhën riprodhuese. Kjo i referohet kryesisht për simptomat dhe malosimptomno rrjedhën e poshtme të infeksionit CMV.


Jo të gjithë citomegalovirusin njerëz zgarë është i sëmurë. Shpesh citomegalovirusin është në trup për shumë vite dhe kurrë nuk mund të manifestuar veten dhe jo për të dëmtuar njerëzit. Manifestim i infeksionit latent është zakonisht në imunitetin dobësuar.

Kërcënuese në pasojat e saj është në rrezik të njerëzve cytomegalovirus me imunitetit ulur (njerëzit me HIV pozitiv i cili kishte pësuar transplantimin e palcës së kockave apo organet e brendshme, duke marrë imunoshtypes), në formën e cytomegalovirus lindura në gratë shtatzëna.

Transmetimi i infeksionit CMV

Citomegalovirusin nuk është infeksion shumë ngjitëse. Infeksioni zakonisht ndodh në kontakt të ngushtë, e zgjatur me cytomegalovirus amtare. CMV është transmetuar në mënyrat e mëposhtme:

 • ajrore, me teshtimë, kollitjes, duke folur, kissing, etj.;
 • seksualisht, gjatë marrëdhënieve seksuale nëpërmjet spermës, mukusit vaginale dhe sheechnuyu;
 • transfuzioni, transfuzioni i gjakut, rruazë e bardhë në masë, ndonjëherë - kur transplantimin e organeve dhe indeve;
 • transplacental: gjatë shtatzënisë nga nëna tek fetusi.

Mekanizmi i infeksionit CMV

Pasi në gjak, citomegalovirus shkakton një reagim të fortë imunitar, manifestuar në zhvillimin e antitrupave mbrojtëse proteinike - imunoglobulinave M dhe G (IgM dhe IgG) dhe reagimin e qelizave anti-virale - formimin e limfociteve CD 4 dhe CD 8.

Ndalimin e imunitetit qelizor në infektimit me HIV të çojë në zhvillimin e infeksionit aktiv cytomegalovirus dhe shkaktoi atë.

Formimi i imunoglobulinave M, duke treguar se infeksioni primar ndodh 1-2 muaj pas cytomegalovirus infeksionit. Pas 4-5 muajsh IgM zëvendësohet nga IgG, të cilat janë gjetur në gjak në të gjithë jetën e mëvonshme.

Me imunitet të fortë CMV nuk shkakton simptoma klinike, Kursi i sëmundjes është asimptomatike, e fshehur, edhe pse prania e virusit përcaktohet në shumë indeve dhe organeve.

Qelizat mbresëlënëse, CMV, shkakton një rritje në madhësinë e tyre, qelizat e infektuara nën një mikroskop si "syri buf". Citomegalovirus përcaktohet në trup për jetën.

Edhe me asimptomatike mediat infeksionit CMV janë potencialisht ngjitëse për personat e pa infektuar. Përjashtim është transmetimi intrauterine e cytomegalovirus fetusit të një gruaje shtatzënë që është kryesisht aktive në rrjedhën e procesit, dhe vetëm 5% të rasteve, të cytomegalovirus të lindur, në disa të tjera është asimptomatike në natyrë.

Format e infeksionit CMV

Sëmundje gjëndër pështymës kongjenitale

Në 95% të rasteve të infeksionit intrauterine të cytomegalovirus nuk shkakton sëmundje dhe asimptomatike. Infeksion kongjenitale citomegalovirusin zhvillon në foshnjat nënat e të cilëve iu nënshtruan cytomegalovirus primare. Infeksion kongjenitale citomegalovirusin në të sapolindur mund të shfaqet në forma të ndryshme:

 • skuqje petechial - hemoragji të vogla të lëkurës - ndodh në 60-80% të foshnjave;
 • parakohshmëri dhe rritjes intrauterine frenim - gjendet në 30% të foshnjave;
 • verdhëz;
 • chorioretinitis - inflamacion akut në retinë, shpesh ul dhe humbje e plotë e vizionit.

Vdekshmëria në infeksion fetusit cytomegalovirus arrin 20-30%. Nga fëmijët që mbijetuan një pjesë të madhe të vonuar mendor ose të paaftësisë së dëgjimit dhe të shikimit.

Sëmundje fituar gjëndër pështymës në të sapolindur

Kur infeksioni citomegalovirusin gjatë lindjes (kalimi i fetusit nëpërmjet kanalin e lindjes) ose në periudhën e pas lindjes (në kontakt familjar me një nënë e infektuar apo ushqimit me gji) në shumicën e rasteve të zhvillojnë infeksion asimptomatike CMV.

Megjithatë, në foshnjat parakohe CMV mund të shkaktojnë pneumoni vazhdueshme, të cilat shpesh bashkohet infeksion bakterial shoqërues.

Shpesh lezione në fëmijët cytomegalovirus shënuar ngadalësim në zhvillimin fizik, gunga, hepatiti, skuqje.

Sindromi Mononukleozopodibnyy

Në njerëzit që erdhën nga periudha neonatale dhe kanë një sistem imunitar normal, CMV mund të shkaktojë sindromën e zhvillimit mononukleozopodibnyh. Gjatë sindromi mononukleazopodobnoho në klinikën është e ndryshme nga mononucleosis infektive e shkaktuar nga një tjetër lloj herpesvirus - virus Ebstein-Barr. Gjatë sindrom mononukleozopodibnyh ngjan ftohjet infeksione perzistente. Është vërejtur:

 • afatgjatë (1 muaj ose më shumë), ethe me temperaturë të lartë dhe të dridhura;
 • dhemb nyjeve dhe muskujt, dhimbje koke;
 • Dobësi të rënda, gjendje e sëmurë, lodhje;
 • dhimbje të fytit;
 • gunga dhe gjëndrat pështymore;
 • skuqjen e lëkurës që i ngjajnë një skuqje të lëkurës me rubeolës (zakonisht gjendet në trajtimin me ampicillin).

Në disa raste mononukleozopodibnyy shoqërohet nga zhvillimi i sindromës hepatitit - verdhëz dhe nivelet e enzimave të mëlçisë rritur.

Edhe pak (deri 6%) komplikime mononukleozopodibnyh sindromë është pneumonia. Megjithatë, në pacientët me reaktivitet normale imunitar kjo ndodh pa manifestime klinike, është gjetur vetëm gjatë x-ray e mushkërive.

Kohëzgjatja e sindromës së sigurisht mononukleozopodibnyh shkon 9-60 ditë. Pastaj zakonisht vjen rikthim të plotë, edhe pse për disa muaj mund të ruhen në formë të kësaj pafuqie të mbetur, dobësi, nyjet limfatike të zgjeruar. Në raste të rralla, të shkaktojnë aktivizimin e përsëritje infeksionit citomegalovirusin e ethe, djersitje, Flushes nxehtë dhe gjendje e sëmurë.

Infeksion citomegalovirusin në njerëzit me sistemet imun të dobësuar

Dobësimi i imunitetit vërejtur në pacientët që vuajnë nga lindura dhe të fituara sindromi (AIDS), mungesës së imunitetit dhe në pacientët nënshtruar transplantim të organeve të brendshme dhe indet: zemra, mushkëritë, veshkat, mëlçinë, dhe palca e eshtrave. Pas pacientët për transplant duke marrë drogë immunosuppressive gjithmonë kanë çuar në një shuarje të theksuar të përgjigjeve imune që shkaktojnë aktivitetin CMV në trup.

Në pacientët nënshtruar transplantim të organeve, donatori CMV shkakton dëme në indet dhe organet (hepatiteve - mëlçisë transplantin transplantin pneumoni në mushkëri, dhe kështu me radhë F..). Pas transplantimit të palcës kockore në 15-20% të pacientëve CMV mund të çojë në pneumoni me vdekshmëri të lartë (84-88%). Rreziku më i madh është situata kur infektuar me citomegalovirus infektuar materiale donatorëve pranuesi transplantuar.

CMV prek pothuajse të gjithë HIV-pozitiv. Në fillim të sëmundjes shënuar rraskapitje, artikulare dhe dhimbje muskulare, ethe, djersitje natën. Më pas, këto shenja mund të bashkohen mushkëritë humbjen cytomegalovirus (pneumoni), mëlçisë (hepatiti), trurit (encefaliti), retina (ritin), lezione ulcerative gjakderdhje gastrointestinale.

Burrat citomegalovirusin mund të preken testis, prostatës, gra - qafën e mitrës, shtresa e brendshme e mitrës, vaginë, vezore.

Komplikimet e infeksionit CMV në të infektuar me HIV mund të jetë gjakderdhje të brendshme nga organet e prekura, humbja e shikimit. Lezione të shumta të cytomegalovirus mund të çojë në mosfunksionim dhe vdekjen e pacientit.

Diagnoza e infeksionit cytomegalovirus

Në mënyrë që të diagnozën e infeksionit CMV kryer në përcaktimin laboratorik gjak e antitrupave specifike për citomegalovirus - imunoglobulinave M dhe G.

Prania e imunoglobulinave M mund të tregojë një infeksion primar citomegalovirusit ose riaktivizimin e infeksionit kronik CMV. High titroj IgM në shtatzëni mund të kërcënojë infeksion fetusit. Rritja e IgM zbuluar në gjak 4-7 javë pas infeksionit dhe citomegalovirus protYazhenyy vërejtur në 16-20 javë.

Rritja imunoglobulina G zhvillon në aktivitetin e fundit të infeksionit cytomegalovirus. Prania e tyre në gjak sugjeron praninë e CMV në trup, por nuk pasqyron veprimtarinë e infeksionit.

Për të përcaktuar ADN-së citomegalovirusit në qelizat e gjakut dhe të mukusit (në materialet e gërryerjeve nga uretrës dhe qafën e mitrës, pështymë, pështymë, etj) diagnostifikimit të përdorura PCR (reagimit zinxhir polimeraza). Veçanërisht informativ PCR sasior, jep një ide të infeksionit të aktivitetit dhe cytomegalovirus shkaktuar nga ata.

Diagnoza e infeksionit CMV bazuar në ndarjen e cytomegalovirus në materialit klinik apo rritje të katërfishtë në titrit të antitrupave.

Në varësi të organit të prekur infeksionit cytomegalovirus, pacienti duhet të konsultoheni me një gjinekolog, andrologist, gastroenterologist apo profesionistë të tjerë. Përveç kësaj, dëshmia kryer ultratinguj të barkut, kolposkopisë, gastroscopy, MRI të trurit dhe teste të tjera.

Trajtimi i infeksionit citomegalovirus

Sindromi mononukleazopodobnoho pakomplikuar nuk kërkon trajtim të veçantë. Zakonisht merren masa për të të jetë në trajtim identik të ftohjet e zakonshme. Për të lehtësuar simptomat e intoksikimit të shkaktuar nga cytomegalovirus, rekomandohet që të pini shumë lëngje.

Trajtimi i infeksionit CMV në njerëzit që janë në rrezik, ganciklovir antivirale drogës mbajtur (tsymeven). Në rastet e rënda Ganciclovir cytomegalovirus vena sepse forma tabletë e drogës duhet efekt vetëm parandalues ​​në CMV. Që ganciklovir ka efekte të rënda anësore (duke shkaktuar inhibimin e hematopoiesis - aneminë, neutropenia, trombocitopenia, reagime të lëkurës, çrregullim gastrointestinale, ethe dhe të dridhura, etj), përdorimi i saj është i kufizuar për gratë shtatzëna, fëmijët dhe njerëzit që vuajnë nga dështimi i veshkave (vetëm arsye shëndetësore), ajo nuk është përdorur në pacientët pa shkelur imunitetin.

Për trajtimin e cytomegalovirus ne HIV-infektuar foscarnet më efektive drogës, e cila gjithashtu ka një numër të efekteve anësore. Foscarnet mund të shkaktojë metabolizmin electrolyte (rënie në magnez plazma dhe kalium), ulçerave gjenitale, çrregullime të urinimit, vjellje, dëmtime në veshka. Reagimet negative të dhënave kërkojnë përdorimin kujdesshëm dhe rregullime me kohë në dozim.

Parandalimin e infeksionit CMV

Veçanërisht çështjet e parandalimit të infeksionit akut CMV vlerë në individë në rrezik. Më të ndjeshëm ndaj infeksionit me cytomegalovirus dhe zhvillimin e infektuar me HIV (sidomos AIDS) pacientë pas transplantimit të organeve dhe personave me origjinë tjetër imunitetit.

Metodat jo-specifike parandaluese (p.sh. të higjienës personale) mbi cytomegalovirus i paefektshëm për shkak se ata mund edhe infeksion nga pikat ajrore.

Profilaksia specifik i infeksionit CMV është kryer Ganciclovir, Acyclovir, mjedisin foscarnet e pacientëve në rrezik. Gjithashtu në parandalimin e infeksionit në citomegalovirusit pranuesit transplantimit të organeve dhe indeve kërkon përzgjedhje kujdesshëm donator dhe materialit kontrollit donator për praninë e infeksionit CMV.

Citomegalovirusin Sidomos i rrezikshëm paraqet gjatë shtatzënisë për shkak se ajo mund të shkaktoj një dështim, lindje të vdekur ose të shkaktojë deformime të rënda kongjenitale në fëmijën. Prandaj, citomegalovirus, së bashku me toksoplasmoza dhe rubeolës, është një nga ato infeksione që janë shfaqur gratë duhet të kujdesen, madje edhe në fazën e planifikimit të shtatzënisë.