Fshikëz trup i huaj


  • Arsyet për marrjen e një trupi të huaj në fshikëz
  • Simptomet e trupit të fshikëzës ynorodno
  • Diagnostifikimi fshikëz ynorodno trupit
  • Trajtimi i trupit të fshikëzës ynorodno

Fshikëz trup i huaj - një problem që shpesh ndodh urologjisë. Si organe të huaja e fshikëzës identifikojnë objekte të përditshme (termometra, lapsa dhe stilolapsa, plastike dhe tuba metalike, hairpins), furnizimet mjekësore (swabs, catheters dhe kullimit, qepje) predhat (fishekët, granata predhës) osteomielitnye shkurtim. Trupi i huaj shpesh bie në fshikëz nga poshtë lart, dmth përmes uretrës (reaksionar), të paktën - me indet përreth në plagë dhe fshikëz, rrallë - nga veshkave dhe të traktit urinar. 

Arsyet për marrjen e një trupi të huaj në fshikëz

Trupi i huaj mund të merrni në fshikëz për arsye të ndryshme. Kjo mund të ndodhë si rezultat i përpjekjeve të pacientit, si rezultat i pranks fëmijëve, masturbim apo gjendje mendore e pacientit. Trupat e huaja në të fshikëzës numrin më të madh të rasteve janë në gratë; Kjo është për shkak të faktit se uretrës femër është më e shkurtër dhe më gjerë.


Hyrje iatrogjenike e trupave të huaja në fshikëz për shkak të dështimit të studimeve instrumentale dhe operacioneve të fshikëzës dhe uretrës, duke përdorur instrumente të meta endoskopike, kullon, catheters, braktisja e material mjekësor. Trupi i huaj në fshikëz mund të ndodhë si rezultat i armë zjarri dhe thekshëm plagët e barkut.

Rrallë është migrimi i trupave të huaja e fshikëzës nga zgavrën e barkut dhe të organeve të ngjitur (në autopsisë vatrave purulent nekrotike, promovimin e organeve të vogla huaja në uretër nga veshka, fistulat urinar dhe t. F.).

Simptomet e trupit të fshikëzës ynorodno

Zhvillimi i simptomave klinike përcaktohet nga madhësia dhe formë trupin ynorodno, përbërjen e tij kimike dhe kohëzgjatjen e fshikëzës.

Painfektuar, organet e huaja kimikisht dhe biologjikisht inerte të shkaktojë inflamacion fshikëz ind i varfër dhe encapsulated praktikisht. Me përgjigje imune trupat e huaja të moderuar fshikëz e mbuluar gradualisht nga një kapsulë fijor dhe të ketë një asimptomatike gjatë.

Kur trupat e huaja ind biologjikisht i huaj fshikëzës mund të zhvillojë një reaksion alergjik në reaktive - nekroza të indeve përreth, ndërsa helmues - dehje të përgjithshme.

Simptomet e trupit të fshikëzës ynorodno mund të jetë një dhimbje në bark, më keq kur lëviz, çrregullime urinim (e dhimbshme apo të shpeshta me ndërprerje, shpesh - yshuryey), hematuria (total ose terminal), piuri. Në ndryshimet inflamatore në fenomenin fshikëz cystitis zhvillim alkaline.

Trupi i zgjatur i huaj në fshikëz promovon inflamacion dhe mund të jetë i komplikuar pyelonephritis. Me kalimin e kohës, kripërat e trupit të huaj depozituara gurët e fshikëzës janë formuar dhe formimi i ulcerat presion, vija urinare, paratsistita, vesico-vaginal fistula.

Diagnostifikimi fshikëz ynorodno trupit

Tiparet klinike, e kombinuar me një histori mund të shkaktojë dyshuar fshikëz e trupit të huaj. Konfirmuar diagnozën ynorodno organ lejon një ultratinguj e fshikëzës, cystoscopy, tsystohrafyyu (pnevmotsistohrafii).

Në disa raste, gratë fshikëz trup i huaj mund të gjenden në studimin vaginale (prekje e fshikëzës përmes vaginës).

Ultratinguj fshikëz zbulon praninë e karakteristika të tjera të përfshira dhe ndryshimeve inflamatore. Cystoscopy ndihmon të krijojë ekzistencën ynorodno trupit, përveç për kohë të gjatë dhe janë të praruara kripëra janë artikuj që i japin një pamje të gurëve normale e fshikëzës ("pop-gur").

Fshikëz radiografi (cystography) është organ një foto ynorodno zbulon gurë të natyrës sekondare urinar dhe duket me fshikëz të plotësojë defekt. Kur renthenonehativnyh trupin ynorodno (një copë garzë, materiale qepje, etj), është gjetur në fshikëz pas vetëm kripërave ynkrustyrovanyem ose gjatë pnevmotsistohrafii.

Trajtimi i trupit të fshikëzës ynorodno

Me madhësi të vogël dhe sipërfaqe të qetë trupi i huaj mund të tërhiqet në mënyrë të pavarur nga fshikëza gjatë urinimit, ndryshe - shtrimit të detyrueshëm apo departamentit kirurgjikale urologjisë për nxjerrjen e saj.

Në rast dhimbje të forta në ynorodnom trupit fshikëz si emergjente qethur shkurt dhimbje promedolom ose pantoponu, me rritjen e temperaturës - terapi antibiotike e përcaktuar.

Pjesa më e madhe e trupit të huaj është nxjerrë nga fshikëza përmes endovezikalnoy uretrës në kryerjen e kripërave të tij të para aplikacion gur dërrmuese, dhe pastaj hiqni vetë objektin. Organeve të huaja përjashtim të mëdha, formë parregullt me ​​skajet mprehtë, e cila kryhet për të hequr pjesën e lartë e fshikëzës (epitsistostomiya hapur).

Në periudhën postoperative, të kryer kullimit fshikëzës, gratë e reja dhe njerëzit e vdekur pas suturing mur fshikëz - kateter të përhershëm uretral; në pacientët e moshuar dhe në ndryshime të rënda inflamatore dhe necrotic në fshikëz të lënë tsistostomu përkohshëm suprapubic.

Parashikimi pas largimit të fshikëzës së trupit të huaj të favorshme.