Sheechnaya shtatzënisë


  • Shkaqet e shtatzënisë të qafës së mitrës
  • Simptomet e shtatzënisë të qafës së mitrës
  • Diagnoza e shtatzënisë të qafës së mitrës
  • Trajtimi i shtatzënisë të qafës së mitrës
  • Parandalimi i shtatzënisë të qafës së mitrës

Në gjinekologji rënë dakord të japë formë të skajshme të shtatzënisë ektopike (sheechnuyu dhe peresheechnoy-sheechnuyu) dhe formë proximal (me tuba, peritoneal, ovarian). Sheechnaya dhe Shtatzënia cervikal-pereshyyechna Ndër opsionet e ndryshme ektopike (jashtë mitrës) shtatzënisë është mjaft e rrallë - në 0,3-0,4% të rasteve. Nëse shtatzënia i vërtetë i qafës së mitrës është kanali plodovmestilischa qafës së mitrës, qafës së mitrës peresheechnoy-lokalizimi - Rajoni isthmus. 

Sheechnaya shtatzënisë përbën një kërcënim për jetën e një gruaje: një kërcënim i madh dhe shkaku i vdekjes në 75-85% të rasteve është gjakderdhje e harlisur, rrallë - komplikimet septike.

Shkaqet e shtatzënisë të qafës së mitrës


Shfaqja e shtatzënisë të qafës së mitrës për shkak të vështirësisë ose pamundësinë e implantimin e vezës së fekonduar në trupin e endometrium mitrës apo inferioritetit pavarësisht mungesës së pjekurisë së trofoblaste. Kushtet për lokalizimin e myometrium cervikal shtatzënisë rezulton nga ndryshimet e shkaktuara nga lindja anormale mëparshëm, abortit përsëritës, curettage diagnostik, endometritis, operacionet në mitër, paaftësisë qafës. Besohet se rreziku i shtatzënisë të qafës së mitrës rritet me sindrom Ashermana, fibroids mitrës, me sjelljen e në fertilizimi in vitro.

Papjekuri trofoblast faktorët që e pengojnë implantimin e vezes në trupin e mitrës kombinuar, mund të kontribuojë gjithashtu në shkarje blastocyst në kanalin e qafës së mitrës.

Trofoblast dhe pastaj vorsynyhoriona vezë rriten në mur qafës së mitrës kanalit, duke shkatërruar qelizat e muskujve dhe enët e gjakut, të shoqëruar me gjakderdhje dhe zhvillimore Aftësi të Kufizuara shtatzënisë. Ndonjëherë, me depërtimin e plotë të murit të mitrës, vaginë depërtojnë vorsynyhoriona ose parametra. Mungesa e decidua dhe mekanizmat e natyrshme mbrojtëse të çojë në faktin se shtatzënia i vërtetë sheechnaya rrallë zhvillohet 8-12 javë më të gjatë; shtatzënia pereshyyechna-i qafës së mitrës mund të jetë jetëgjatë - deri në 16-24 javë. Në raste shumë të rralla, skajor donoshuvaty shtatzënisë ektopike me afat.

Simptomet e shtatzënisë të qafës së mitrës

Shprehja e klinikës shtatzënisë cervikal varet nga periudha gestational dhe implantimin e embrionit.

Në situata tipike pas një menstruacioneve vonesë në gratë atje gjakderdhje nga trakti gjenital. Gjakderdhje është e moderuar, i pasur dhe natyra e harlisur; ndonjëherë i paraprin diktim filluar pakët. Për shtatzanise cervikale karakterizuar nga mungesa e dhimbjes.

Prania e rrjetit të zhvilluar mirë të enëve të gjakut apo varices në qafës së mitrës promovon gjakderdhje të papritur, shok hemorragjike dhe koagulimit intravaskular te perhapur, të rrezikshme për jetën.

Shtatzënia Peresheechnoy-sheechnaya, veçanërisht në tremujorin e II, nuk shoqeruar theksuar kështu simptoma patognomonike dhe shpesh na bën të mendojmë për PREVIA placentës.

Diagnoza e shtatzënisë të qafës së mitrës

Gjatë diagnozës shtatzënisë shyyechnu është thelbësore për të dallojnë nga miomes (fibroids) e mitrës, dhe abort spontan (abortin në progres). Kur fibroids mitrës ka shenja të shtatzënisë (periudhë të humbur, test pozitiv shtatzënisë). Kur realizohet flaking abortim spontan dhe uljen vezën në cramping paraprak kanalit cervikal.

Kur i qafës së mitrës shtatzënisë hetim gjinekologjik për të përcaktuar praninë e deformimit cianozë bochkoobraznoy dhe os cervikal jashtme kompensuar eccentrically, vezën lidhur me mure të qafës së mitrës kanalit. Vlera e qafës së mitrës tejkalon madhësinë e trupit të saj. Nëse ju përpjekje për të zgjerohet mjet vezë ose gisht shënuar forcimin gjakderdhje.

Njohja e qafës së mitrës shtatzënia-peresheechnoy lokacionit papërshtatshme për shkak të mungesës së klinikave të qarta dhe çdo gjë dhe ekzaminimit vaginal. Ky opsion është i dyshuar shtatzëni ektopike lejojnë të përtërirë skajor periodikisht gjakderdhje që me rritjen e moshës gestational janë të bollshme; nuk ka dhimbje dhe shenja të dëbimit të vezën.

Kriteret ultratinguj për shtatzëni të qafës së mitrës janë hiperehohennosti trupi yntaktnoe endometrial e mitrës, zgjerimi i qafës së mitrës kanal që përmban vezë e fekonduar, prania e indeve placental në kanalin e qafës së mitrës.

Shpesh shtatzënia sheechnaya është themeluar vetëm kur diagnostikues scraping abortin supozuar spontan. Në këtë rast, vështirësia vërejtur në largimin vezën, vazhdimin apo përkeqësim të gjakderdhjes pas depresionit procedurë krateroobraznoy në murin e mitrës.

Trajtimi i shtatzënisë të qafës së mitrës

Zbulimi i shtatzënisë të qafës së mitrës është arsye për hospitalizim të menjëhershëm të grave.

Objektivi kryesor është për të ndaluar gjakderdhje, i cili përdori tamponade ngushtë vagina, ndezje harqe tij anësore, mbulesë rrethore bashkoj në qafën e mitrës, futja e kanalit cervikal Foley kateter me pranga goditje. Metodat premtuese në shtatzëni qafës së mitrës është embolization e degëve të arterieve mitrës ose ligation e arterieve të brendshme çapokor, duke lejuar pa gjak pastaj hiqni vezën e pjelluar.

Kur dështimi ose paaftësia për të kryer këto aktivitete organ, ose në mënyrë aktive gjakderdhje shtatzëninë e qafës së mitrës është hysterectomy urgjencës indikacioneve.

Parandalimi i shtatzënisë të qafës së mitrës

Parandalimi i shtatzënisë të qafës së mitrës është një trajtim racional i sëmundjeve gjinekologjike, refuzimin e abortit të kryer rehabilitimin e plotë pas ndërhyrjeve intrauterine.

Menaxhimi i kujdesshëm i obstetër shtatzënisë mund të zbulojë vendndodhjen ektopike e vezës së fekonduar në fazat e para të shtatzënisë dhe nuk do të lejojë komplikime shfaqjen zhyzneuhrozhayuschyh.