Gjemb


  • Karakteristikat e patogjen
  • Simptomet e DMF
  • Komplikimet e këmbë dhe sëmundjes së gojës
  • Diagnoza e këmbë dhe sëmundjes së gojës
  • Trajtimi i këmbë dhe sëmundjes së gojës
  • Prognozë për DMF
  • Parandalimi i këmbë dhe sëmundjes së gojës

Këmbë dhe goja sëmundje - një sëmundje akute infektive e etiologji virale, e karakterizuar nga plagë mbuluar indet vezikular-erozive (kryesisht mukozës së gojës dhe lëkurës i ekstremiteteve), të shoqëruar nga sindromi dehje.

Karakteristikat e patogjen

Patogjen hardhucë ​​- virus ARN gjini Aphtovirus. Ajo ka virulencën të lartë dhe ka afinitet për strukturat epiteliale të lëkurës dhe mukozës.


Virusi është i qëndrueshëm në mjedis, është në gjendje që të mbetet i zbatueshëm në lesh të kafshëve për 4 javë për 3,5 javë - në rroba. Easily tolerojë ngrirjen dhe tharje, çaktivizohet nga ngrohje, rrezatim i UV ekspozimit dezinfektues zgjidhje (zgjidhje e përdorur zakonisht formalinë (1%), alkalet (2%), oksid etileni (1%)).

Rezervuar dhe burim i DMF është thundrore kafshët - kafshë të egra si dhe vendas. DMF të ndjeshëm ndaj virusit, disa brejtësve, por pjesë të konsiderueshme në përhapjen e infeksionit, ata nuk e pranojnë. Zogjtë DMF nuk është i sëmurë, por mund të tolerojë patogjen gjatë migrimit.

Poshtërim kafshë të sëmurë ndodh me qumësht, pështymë, feces, urinë. Një njeri i sëmurë ka rrezik epidemiologjike.

Këmbë dhe goja sëmundje transmetohet me anë të mekanizmit të kontaktit, infektim ndodh kur virus goditur në lëkurën thyer ose mukozës. Infeksioni ndodh shpesh në kujdesin e kafshëve, përpunimin e lëkurave, leshi, inhalimi i pezullimit pluhurit që përmban viruse. Shitja e mundshme e ushqimit drejt infeksionit, kur përdoret siç duhet qumështit të papërpunuara dhe produkteve të mishit nga kafshët e infektuara. Duke pasur parasysh stabilitetin lartë në mjedis virusit FMD mund të futen në zonat e largëta të vatrave të infeksionit, një kafshë mbresëlënëse të fermës.

Sensibilitet natyrshëm i njerëzve në këmbë dhe sëmundje të gojës është mjaft modest, pas transferimit të sëmundjes formuar një të shkurtër (deri në tetëmbëdhjetë muaj) imunitet typospetsyfycheskyy.

Këmbë dhe goja sëmundje - sëmundje kryesisht profesionale, e zakonshme në zonat rurale dhe të ndërmarrjeve fermë Punëtorët e blegtorale, thertoreve, personat e angazhuar në therjen dhe përpunimin e lëndëve të para me origjinë shtazore.

Nga ky grup i sëmundjeve të shënuar në fëmijët pas pirjes se produkteve të kontaminuara qumështit.

Simptomet e DMF

Periudha e inkubacionit DMF shkon 2-12 ditë në mesatare 3-4 ditëve të fundit. Fillimi i sëmundjes akute, shpesh - një e papritur. Nuk është një ftohtësi të mprehtë dhe ethe, dhimbje koke, dhemb gjymtyrët prapa. Në fund të ditës së parë të sëmundjes zakonisht vini re djegie në gojë, hypersalivation. Ndoshta ka pasur një plagë e mukozën e uretrës, e cila rezulton në një mënyrë dramatike urinim të dhimbshme.

Shfleto pacientët zbulon acarim conjunctival dhe hiperemirovanna, rritje të sëmundshmërisë dhe nyjet limfatike rajonale, Mukoza orale shprehur i fryrë, hyperemic, i mbuluar me të vogla, të qarta ose me baltë zapolnennymy flluska përmbajtjes (aftamy). Ulçerë të vogla në gojë të vendosura kryesisht në skajet dhe tip edema gjuhës së. Një ditë blisters ia plas, duke lënë pas erozioni, e cila mund të bashkohen për të formuar erozirovannyy zona të dendura (aktualisht ky prevalencës e procesit erozive mjaft të rrallë).

Në shkallë të gjerë Lezionet e mukozës orale përjetuar probleme në të folur, gëlltitjes, hypersalivation përparon (deri në fund të pështymë drejtimin). Pacientët zakonisht buzët e fryrë, ata tregojnë kore, erozioni mund të shfaq në lëkurë rreth gojës, krahë hundë, konjuktiva. Gjithashtu, nganjëherë shënuar lezione të lëkurës në folds midis gishtave, rreth thonjve. Në disa raste, manifestime të lëkurës (p.sh., duart) nuk janë të shoqëruara nga lezione të zgavrën me gojë.

Këmbë dhe goja sëmundje tek fëmijët ndodh më të vështira, simptomat shpesh e shënuar e barkut (dhimbje barku, mostretje, diarre).

Erozioni epiteliziruyutsya 4-5 ditë, ethe subsides. Shërim të plotë ndodh brenda 10-15 ditësh, por me gërryerjet lezione të mëdha të kombinuara të lëkurës dhe mukozës nganjëherë vonohet një muaj apo më shumë. Në disa raste, nuk ka ri-formimin e vezikulave.

Komplikimet e këmbë dhe sëmundjes së gojës

Këmbë dhe sëmundje gojë është e komplikuar mjaft i rrallë, komplikime të lidhur zakonisht me infeksion sekondar. Kjo mund të jetë pneumoni, miokardit, sëmundje qelbëzuese e lëkurës dhe mucous membranave, sepsis, etj

Diagnoza e këmbë dhe sëmundjes së gojës

Agjent shkaktar lirohet nga gërryerjeve nga erozioni, pështymë, feces, por në praktikë klinike metodat e rregullta virologjike diagnostikuese nuk zbatohen dhënë kompleksitetin. Diagnoza serologjik i DMF duke përdorur HCR dhe Phragmites në sera çiftëzohet (mostra biopsi në intervale prej 7 ditësh). Ndonjëherë prodhojë bioassay për derra gini (në Pads kafshë rubbed shkarkimin pacientit AFL).

Trajtimi i këmbë dhe sëmundjes së gojës

Trajtimi i këmbë dhe sëmundjes së gojës është kryer në një spital, ndërhyrjet kryesore terapeutike të drejtuara për kujdesin oral, trajtim i ditës, zbutjen e simptomeve.

Në kohën e lezioneve të rënda të pacientëve zgavër oral hani lehtë tretshëm ushqim gjysmë temperaturën e moderuar e cila nuk përmban përbërësit irrituese. Nëse e nevojshme (lezione të gjerë) të kryejë ushqimin përmes një tub ose parenterale.

Topically aplikuar vaj të parfumuar (oxolinic, florenalevaya, interferon) teknika terapi fizike (UV dhe rrezatim lazer)

Medikamente simptomatike (analgjezik, antipiretik, kardiovaskulare dhe agjentët desensitizing) administruara nëse tregohet. Nëse është e nevojshme, të bëjë masa detoxification. Në mënyrë që të emërohet vitamina tonik dhe adaptogens.

Prognozë për DMF

Prognoza për këmbë dhe sëmundje të gojës është zakonisht i favorshëm, në shumicën e rasteve përfundon në shërim, duke lënë pas një pasoja patologjike. Mot i keq është e vështirë DMF ndodh në fëmijët e vegjël, në disa raste fatale.

Parandalimi i këmbë dhe sëmundjes së gojës

Baza është parandalimi i kontrolleve veterinare mbi shëndetin e kafshëve të fermës, vaksinimi në kohë rutinë (zhvilloi vaksina inaktive aftoz), masave karantinore për sa i përket kafshëve të sëmura. Përveç kësaj, një monitorimi higjienik i kushteve shëndetësore dhe punëtorëve të fermave.

Parandalimi individ është respektimi i higjienës personale kur punojnë me blegtorale, materialeve të kafshëve të papërpunuara, të mbrojtur kundër lëndimeve të lëkurës. Ndër të tjera, ju duhet të marrë të qumështit dhe produkteve të mishit që kanë marrë trajtimin e duhur, në veçanti, masat e rëndësishme kur bën fëmijët të ushqyerit.

Njerëz imunizimit ushtrohet.